LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Hjelp oss å fylle Trondheims nye kulturhus med historiske instrumenter!

Hjelp oss å fylle Trondheims nye kulturhus med historiske instrumenter!

Alle midlene går til rekonstruerte instrumenter til konsertsalen.

Bidra til å skape et av Norges vakreste konserthus ved å fylle det gamle kvinnefengselet på Kalvskinnet med historiske musikkinstrumenter!

Fra fengsel til konserthus

Det har vært kvinnefengsel, tukthus, straffe-anstalt og lagmannsrett. Romanskikkelser fra Hamsuns verden, sagnomsuste kriminelle og hovedkvinnen bak Kautokeino-opprøret har alle fått sine skjebner beseglet her. Her var det rettsal helt frem til høsten 2019.

Nå starter et helt nytt kapittel for bygget med den skjulte historien. Dommerhammere og botsredskaper byttes ut med magiske rekonstruksjoner av historiske musikkinstrumenter.

Rekonstruerer antikviteter

Bygget har nemlig en helt spesiell akustikk. Den fredede bygningen har beholdt mesteparten av strukturen fra 1700-tallet. Det gjør at det nå kan fylle en ganske annen funksjon. Her kan man gjenskape musikk fra den tiden bygget ble reist. Ved hjelp av rekonstruerte instrumenter fra 1700-tallet skal det nå gjøres om til et konserthus det ikke finnes maken til noe sted i verden.

Knekker mesternes hemmelige koder

Frem til 1960-tallet var det ingen som helt visste hva som egentlig skjulte seg i fortidens musikkinstrumenter. De store instrumentene fra 1700-tallet, cembaloer, orgler og hammerklaver, var mekaniske underverker. Men hvordan virket de egentlig? Mesterne bak disse instrumentene tok sine hemmeligheter med seg i graven. I moderne tid har flere håndverkere klart å knekke de viktigste kodene. Nye rekonstruerte instrumenter gjør lyden fra fortiden mindre fjern.

Nå skal bygget med den skjulte historien på Kalvskinnet fylles med den magiske lyden av instrumentenes største mestere.

Fase en: cembalo

Det er nå startet en innsamlingsaksjon for fase én i prosjektet: rekonstruksjon av en italiensk cembalo. Dette var den enkleste instrumenttypen som ble benyttet over hele Europa. Samtidig er det også et av instrumentene med klarest og vakrest lyd.


Illustrasjonsfilm. 

Innsamlingsprosjektet

På to år skal det gamle Tukthuset i Trondheim gå fra å være rettsal til å bli hjem til fire rekonstruerte musikkinstrumenter: et italiensk cembalo, et to-manuals cembalo, et hammerklaver og et orgel. Gjennom en innsamlingsaksjon skal det samles inn to millioner.

Fase to, orgelet, er allerede finansiert gjennom gaver og fond. Nå åpnes prosjektet opp for alle. Ble med å skape Norges mest utrolige konserthus!



Hjelp oss å fylle Trondheims nye kulturhus med historiske instrumenter!

33 805 kroner innsamlet

33 givere
Avsluttet 28.09.2020
9% av 350 000 kr
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
STIFTELSEN SENTER FOR TIDLIGMUSIKK er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×