LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Flerbrukshus i Parkveien 51 – «byens grønne hjerte»

Flerbrukshus i Parkveien 51 – «byens grønne hjerte»

Flerbrukshus i Parkveien 51 – «byens grønne hjerte»

Miljø- og samfunnsengasjerte mennesker i Bodø ønsker å gjøre Parkveien 51 til et levende og grønt samlingspunkt i byen.

VI VIL:

- Lage et kreativt møtested

- Samarbeide på tvers

- Koble ressurser

- Være tilholdssted for lag og organisasjoner

- Ha et aktivt samarbeid med bylandbruk og friluftsliv

- Ha verksted- og reparatørtilbud

- Arrangere kurs og workshops

- Tilby skolekjøkken, kunst- og håndverkfasiliteter til skoler og barnehager

- Ha en enkel cafe, evt. pop-up-cafe i forbindelse med matkurs

- Bygge opp en kunnskapsbase

- Ta vare på husets historie og videreføre den ånd som huset ble bygd i: frivillighet, organisasjonsliv og samfunnsengasjement

Bakgrunn

Parkveien 51 har en hundreårig historie som gjør huset til et monument over frivillighetsarbeidet i Bodø. Huset ble bygd i 1938 for penger samlet inn av Bodø kvinneråd og Norske kvinners sanitetsforening (NKS). Da huset ble lagt ut for salg ved årsskiftet 2013/14 startet et arbeid for å sikre at det ble kjøpt av noen som ville videreføre virksomheten der i samme ånd. 

https://www.an.no/nyheter/historisk-monument-til-salgs/o/1-33-7111654

https://www.facebook.com/St%C3%B8tt-Parkveien-Barnehage-1386071948281981/?ref=ts&fref=ts

Det har vært barnehage i huset siden 1958. Støttegruppa «Støtt Parkveien barnehage» gikk i dialog med NKS og Tord Kolstad, og TK Eiendom kjøpte huset og tomta med løfte om at vi skulle få 5 års gratis leie og 250 000 kr i oppstartmidler så fremt vi skaffet tilsvarende beløp fra en annen finansieringskilde. Planen var da å få til et flerbrukshus omtrent som skissert over, men i overenskomst med den kommunale barnehagen og Utekontakten som holder til i huset. Ikke noe av dette er til nå realisert. Overtakelsen av huset trakk ut i tid, og Utekontakten stilte seg skeptisk. Nå er det imidlertid ny utvikling i saken som gjør at planene igjen blir aktuelle. 

I juni 2017 var representanter for støttegruppa i møte hos TK Eiendom. Der fikk vi opplyst at Bodø kommune er på vei ut av Parkveien 51 innen 2020. Tord la ikke skjul på at han er inspirert av det som foregår på nabotomta Bryggerikvartalet, og at det er attraktivt å bygge nye boliger i sentrum. Han kan imidlertid fortsatt tenke seg å støtte samfunnsnyttig virksomhet i huset, dersom vi kommer opp med et levedyktig prosjekt som er klart i rimelig tid før kommunen flytter sin virksomhet ut. Vårt prosjekt må kunne stå på egne ben økonomisk fra starten av. 

Kreativt Gjenbrukssenter trenger et nytt tilholdssted i løpet av de nærmeste årene. Deres visjon om et kompetansesenter for gjenbruksinnovasjon med kreative workshops, verksteder, praktisk læring, grønn livsstil og grønt entreprenørskap passer som hånd i hanske med de opprinnelige planene for Parkveien 51. Formålet er å bidra til å forme neste generasjons miljøbevisste, smarte og kreative hoder, og skape grønne og framtidsrettede arbeidsplasser. Et utviklingssamarbeid faller dermed helt naturlig.
Kreativt Gjenbrukssenter har fått støtte fra Nordland fylke til et forprosjekt for å utvikle senteret, og har avtale med Inkubator Salten og Innovasjon Norge. En av våre andre partnere, Bodø Friluftsforum, som er en paraplyorganisasjon for 14 natur- og friluftsorganisasjoner, har søkt støtte til et flerbrukshus i Parkveien 51 fra Sparebankfondet, og har fått positive signaler tilbake, men endelig svar foreligger ikke før i desember.

Siden 2014 er både Farmors Stue og Kafe Kafka lagt ned, og disse har etterlatt seg et tomrom. Dette var idealistisk pregede kafeer, spesielt fordi de var fast møtested for mange lag og foreninger. Disse gruppene trenger et nytt tilholdssted – et sted som også kan gjøre det lettere for dem å vite av hverandre og samarbeide der det er naturlig. En kafe av det mer ideelle slaget mangler også i Bodø sentrum. Formålet er å ta i bruk hele huset, fortrinnsvis under grønn&smart by-paraplyen.  
Vi vil innrede verksteder, kontor- og kurslokaler, og legge til rette for servering. Driften skal til dels være basert på kundebetaling/deltakeravgifter, dels på abonnementer av ulike slag, og dels på delingsøkonomi, og ha et tilbud for både privatpersoner, organisasjoner og næringsliv. Lag og foreninger kan dele kontorlokaler og derved få svært lave leieutgifter hver for seg. Støttegruppa har laget en del planskisser til dette, som vi i utgangspunktet kalte Komplementærhuset, men planene må konkretiseres og spisses enda mer. Dette er et arbeid som pågår i skrivende stund. Her er en oppsummering av visjonen vi startet med: 

KOMPLEMENTÆRHUSET ER

-et samspillprosjekt med utgangspunkt i håndverk, matproduksjon og hagebruk, kunst og kultur, dialog, læring. Samarbeid med de ulike byhagebrukene på Vågønes og Fenes, med skoler og barnehager, med Tusenhjemmet, med kulturlivet, med frivillige organisasjoner etc etc er naturlig.

- en arena for samhandling, utveksling og kunnskapsdeling - vi inviterer folk til å delta aktivt i å skape velferd for seg selv og andre med direkte samfunnsløsninger som tar i bruk, ser og verdsetter hele mennesket. 

- en «puslespillbrikke» der vi ser det mangler en link eller ei bro vil vi skape et prosjekt for å fylle det tomrommet og koble sammen mennesker som kan ha gjensidig nytte av hverandre.

-en virksomhet som skaper prosjekter, nye samarbeidsformer og produkter for å gjøre samfunnet smartere, grønnere og mer inkluderende.

· Vi vil øke kunnskap og bevissthet ved å arrangere foredrag, kurs, seminarer og verksteder «på tvers» av generasjoner, på tvers av kulturer, og tverrfaglig. Formidling og utveksling av praktisk kunnskap er et nøkkelord for denne delen av virksomheten. Ressursbevissthet er et annet.

· Vi tilbyr medlemskap til institusjoner og privatpersoner for å benytte tilbud i Komplementærhuset; lokaler, verktøy etc. 

· Vi tilbyr formidlings- og koblingstjenester. Vi skaper synergieffekt gjennom å koble mennesker av ulik alder og bakgrunn, som har komplementære kunnskaper og behov og som har gjensidig nytte av å samarbeide: Hvordan bli smartere sammen?

· Vi vil bringe flere stemmer inn i samfunnsplanleggingen og på denne måten styrke lokaldemokratiet, gjennom dialog og byplan-verksteder. Dette vil også skje «av seg selv» når mange lag og foreninger har sitt tilholdssted i det samme huset.

· Vi jobber for bærekraftige mennesker i et bærekraftig samfunn!

Flerbrukshus i Parkveien 51 – «byens grønne hjerte»

8 240 kroner innsamlet

Refundert
4% av 200 000 kr
BODØ FRILUFTSFORUM sitt profilbilde
BODØ FRILUFTSFORUM mottar pengene
Bodø Friluftsforum sitt profilbilde
Ikke-verifisert
Bodø Friluftsforum
står bak spleisen
Refundert
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Bodø Friluftsforum er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×