LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Miljøvennlige tøybind til jenter i Uvira (Kongo)

Miljøvennlige tøybind til jenter i Uvira (Kongo)

Alle pengene går uavkortet til innkjøp av tøybind, til å opprette en systue slik at bind kan produseres lokalt, samt dekke av reise tur/retur (prosjektet er frivillig arbeid).

Miljøvennlige tøybind til jenter i Uvira (Kongo) 

– et samarbeidsprosjekt mellom barnepleierstudent/tolk Martine Uzia Rashid og grunnskolelærer/komiker/foredragsholder/forfatter av Jenteloven, Sofie Frøysaa – begge nominerte til Jenteprisen i 2019.

I 2019 reiste initiativtaker Martine Uzia Rashid til hjemlandet Kongo for å knuse myter og tabuer rundt menstruasjon, og med 300 tøybind i bagasjen. Nå har hun fått med seg Sofie Frøysaa på laget, og sammen drar de til Uvira i 2020 for å gjenta prosessen. 

Pengene går uavkortet til innkjøp av tøybind, midler til å opprette systue (slik at tøybind kan produseres lokalt), samt å kunne dekke reisen tur/retur (ellers er oppholdet frivillig arbeid).

///

Altfor mange jenter i Kongo avbryter egen skolegang, både i starten, underveis eller i siste semester. Mange tror at grunnen til dette er fordi foreldre velger kun å betale for guttene i familien. Det største problemet er imidlertid at disse jentene kommer i puberteten, der menstruasjon dessverre er svært tabubelagt. De som ikke har god nok råd, får kun provisoriske bind i form av tøystoff fra klesplagg. Siden dette ikke er egnet som bind, opplever jentene å blø gjennom, noe som fører til skam, som igjen fører til at de velger å utebli fra skolen og isolerer seg. Dette er ikke forsvarlig, og kan dessuten være helseskadelig i form av infeksjoner og sykdom. 

Vi ønsker å samle inn så mye som mulig, slik at vi kan gi så mange som mulig tilgang til tøybind (helst 3 stk. per person). Disse er miljøvennlige, da de kan vaskes og brukes om igjen. I tillegg til dette er vårt overordnede mål å fjerne skam og stigma rundt menstruasjon ved å gi grundig seksualundervisning. Dette gjøres i samarbeid med lokale lærere, jordmødre og gynekologer. Vi skal også se på muligheter for å opprette en systue, slik at tøybind kan produseres lokalt, og på den måten gjør prosjektet enda mer bærekraftig. 

Det er uverdig at unge jenter ikke har tilgang til grunnleggende hygiene ved menstruasjon, og grådig urettferdig at dette skal gå utover deres rett til utdanning. Vi håper å kunne fylle koffertene med så mange tøybind som mulig! 

///


Reisen vil bli dokumentert, slik at dere får se resultatet! 


Tusen takk for ditt bidrag!


Miljøvennlige tøybind til jenter i Uvira (Kongo)

52 574 kroner innsamlet

292 givere
Avsluttet 07.02.2020
105% av 50 000 kr
Martine Uzia Jonathan sitt profilbilde
Verifisert
Martine Uzia Jonathan mottar pengene
Sofie Frøysaa sitt profilbilde
Ikke-verifisert
Sofie Frøysaa
står bak spleisen
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Sofie Frøysaa er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×