LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for OL-kvalifisert roer renser kystlinje

OL-kvalifisert roer renser kystlinje

Pengene brukes til å rydde kystlinjen for 5 tonn avfall og for å gjøre veien mot OL i Tokyo 2021 litt lettere.

Jeg er en 25år gammel roer fra Ålesund. I Sommer skulle jeg egentlig konkurrert i OL i roing i Tokyo i dobbeltfirer sammen med Olaf Tufte, Erik Solbakken og Oscar Helvig. 

Koronaviruset gjorde at OL utsettes i ett år, som medfører at jeg får en veldig redusert inntekt og mye tid til overs når den daglige treningen er unnagjort i en periode fremover. 

I tillegg til rosporten brenner jeg for kampen mot marin forsøpling langs kysten. Jeg bruker mye tid på vannet i robåten og har også en lidenskap for fridykking. I den forbindelse ser jeg hvor omfattende problemet med tiår med forsøpling av kysten er. Det er politiske løsninger og holdningsendringer i befolkningen som vil redusere problemet mest, men det som først har havnet i havet må tilbake på land på et vis, og det er her jeg vil gjøre en innsats. 

At jeg fridykker betyr at jeg tar på seg en tykk våtdrakt og svømmer rundt i vannflaten og ned til dyp på over 20m med lungene som eneste luftreserve. På den måten kan jeg forholdsvis effektivt plukke opp det jeg finner som er av en håndterbar størrelse. 

Sommerens prosjekt blir derfor å rydde minst 5 tonn avfall fra kystlinjen vår. For hver tier som doneres vil jeg plukke en kilo avfall og sende dokumentasjon til den som gir donasjonen. 

Ryddingen vil skje der jeg er. For det meste i Ålesundsområdet og i Oslofjorden. Søppelet jeg plukker vil leveres til avfallsmottak eller i vanlig husholdningssøppel. Noe kan kanskje gjenbrukes om jeg finner noen som kan ha bruk for det.  

En av de jeg dykker mest med er undervannsfotograf Vasco Pinhol som holder til i Ålesund. Han er ofte med for å dokumentere hva vi finner, for å prøve å belyse hvor stort og omfattende denne problematikken er. Søk oss gjerne opp på instagram: @martinhelseth og @vascopinhol for å se litt av det vi tar med til land.

Se hva jeg har fått i land og hvem som har bidratt til det spesifikke søppelet her: https://docs.google.com/presentation/d/1gPJW_ASsk1loQQfLuamhVt44x-YMxwF-DhRSA8HkI5E/edit#slide=id.g849a2d09d8_0_224

I tillegg til den konkrete plukkingen har Vasco og jeg satt igang et prosjekt der vi tar for oss ulike steder vi har vært og kartlagt forsøplingen. Stedene markerer vi med GPS-koordinater, en beskrivelse av forsøplingen og hvordan man enklest mulig kan få ryddet området om man har tilgang til for eksempel båt med kran. 

Jeg tenker at dette ryddeprosjektet vil gi mening i denne krevende perioden og hvert bidrag settes stor pris på!

Om det er noe dere lurer på eller tenker dere kan bidra med på andre måter, ikke nøl med å kontakte meg på epost: 

martinhelseth94@gmail.com


Les om meg og prosjektet her: 

Hjemmeside: https://martinhelseth.wordpress.com/

Dybdeintervju hos Nordic Ocean Watch: https://nordicoceanwatch.no/nb/havetshelter/jakten-pa-gull-og-soppel/

Artikkel fra NRK Møre og Romsdal fra ryddeaksjon

https://www.nrk.no/mr/ol-hapet-martin-helseth-_25_-ryddar-havet-for-soppel-som-restitusjon-1.14855410


----------- ENGLISH BELOW---------------


I was supposed to row at the Olympics this summer in the Norwegian quadruple sculls, but the pandemic effectively put the rowing season on hold. So I started this crowdfunding campaign to be able to spend my time working on my other passion: The ever increasing plastic pollution of our waters.

I decided to put up a goal to clean the ocean for 5 tonnes of marine waste before the end of July. The crowdfunding specifically works as follows:
For every 10NOK (approx. 1 EURO / 1 DOLLAR) donated I’m going to pick 1kg. Every donor gets their own “adopted trash”, meaning I’ll refer each donor’s name to some of the specific trash brought to a trash container. Have a look at the link for the google docs link under “oppdateringer”, it’s being updated constantly.

Besides rowing I’m a freediving instructor and I’m used to spend a lot of time under water with just my lungs as air reserve. I try to pick up as much as I can carry from under the surface. I also do beach clean-ups to get my hands on the floating plastic.
Per 25.05 I’ve passed 3 tonnes!

Vasco Pinhol is a world class underwater photographer following me around to document what’s hidden under the surface. His contribution in the shape of images and video is very important to try and change people’s minds about polluting our liquid lifeline.

I’m sorry this site is in Norwegian as I’ll focus my cleaning effort on the Norwegian coastline for now, but I will happily guide you on how to donate from outside the norwegian borders if you want to contribute! My email is martinhelseth94@gmail.com. I might do other crowdfunding campaigns like this later in english.

I really appreciate every contribution, and I’m sure the fish in the sea and the birds in the sky do the same. Thank you! 😊

Oh, and by the way.. Check this one out! https://nordicoceanwatch.no/en/ocean-heroes/chasing-gold-and-garbage/


OL-kvalifisert roer renser kystlinje

66 400 kroner innsamlet

233 givere
Avsluttet 31.07.2020
132% av 50 000 kr
Martin Helseth sitt profilbilde
Verifisert
Martin Helseth mottar pengene
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Martin Helseth er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×