Hjelp Jo-sætra produkter as med å overleve
Hjelp meg å redde lokalmat bedriften min.
Jo-sætra produkter mistet sine salgskanaler når koronaviruset traff landet vårt.
Jeg faller også mellom alle stoler i forhold til statens sine redningspakker. Ser ut til at de små bedriftene er uønsket i fremtiden. Heller ikke permiteringspenger er det for meg, som er ansatt i egen bedrift.
Faste kostnader forsvant ikke i samme slengen. Så da blir løsningen å omstille produksjonen slik at jeg kan få økt kapasiteten, og dermed starte å levere til bl.a butikker i stedet.
Pengene vil gå til investering i et tappeanlegg for drikke, saft, sirop og gele, eddik, olje m.m. Her kan du se noe av det jeg lager:
www.jo-saetraprodukter.no
Tappeanlegg koster kr. 380 000,-
Jeg omsetter mine varer gjennom Bondens Marked, andre messer og martnader. Fra 15. mars 2020 ble alle disse avlyst frem til i alle fall uti september 2020. Dette gir meg en omsetningsnedgang på 95% og et varelager som må destrueres p.g.a utgått dato på produserte varer.
Dessuten var planen å investere i et tappeanlegg for saft, drikke, gele og sirop i år, for å øke produksjonen, men koronakrisen gjør alle investeringer utsatt i alle fall med tre år fordi omsetningen er borte.
Samtidig er dette en fin tid å få på plass et tappeanlegg fordi det gjør at jeg kan levere varer til butikker når volumet blir stort nok. Dette skaper omsetning selv om direktesalgskanalene er borte.
Historien til min bedrift:
Jo-sætra er en liten bedrift som holder til i Oppdal. Jeg og min mann lager produkter av bær, blomster, urter, lam, sau, frilandsgris og ungarsk ullgris (Mangalitsa).
Vi synes det er viktig å bruke ressursene som finnes i naturen rundt oss.
I 2013 begynte vi å utvikle produkter av det naturen vår har å by på. En mangeårig hobby blir til levebrød. Det startet med bjørkesaft og kreklingsaft. Vann på flaske kom til i 2015 da vi mente det var på tide at et av Norges beste drikkevann ble tilgjengelig for alle. I dag har vi ca 150 ulike produkter.
Vi har laget et lite gårdsutsalg her for å prøve å nå noen kunder.
Vi kjøpte et nedlagt slakteri i 2016 der vi har produksjon, dyra våre, og hvor vi bor.
Et praktbygg vi syntes var synd sto til nedfalls.
Hovedbygningen er fra 1900 og består av murt skiferstein og tømmer. Det eldste gjenværende industribygg i Oppdal.
Fram til nå har vi restaurert og bygd om denne eiendommen for å passe den livsstil som vi har, der jobb og fritid går hånd i hånd. All kapital og arbeidskapasitet er lagt ned i etableringen av Jo-sætra produkter. Driftsresultatet har økt jevnt og trutt fra år til år fram til mars 2020 der det ble bråstopp. Vi får nå minst 7.mnd. nesten uten omsetning med de samme kostnadene hver mnd som før. Dermed er det stor fare for at vi ikke klarer denne ekstraordinære belastningen hvis vi ikke får økt produksjonen slik at vi kan levere til butikker.