LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Rettslige skritt 2.0

Rettslige skritt 2.0

Rettslige skritt for å verne natur og mennesker

Motvind Norge fikk over 1200 nye betalende medlemmer første uken i juni, og tilstrømmingen av medlemmer fortsetter. Vi passerte 12 000 mandag 8. juni. Hvis vi greier å fortsette å vokse med samme tempo som nå, og flertallet mot vindkraft i Norge fortsetter å styrke seg - da har vi et godt grunnlag for å finansiere søksmål som kan bidra til å belyse og forbedre rettstilstanden for mennesker og natur. Hvis tilstrømmingen fortsetter samler vi inn en million kroner i juni bare i form av medlemskontingenter.

Som dere har forstått har vi valgt å prøve å forsvare i alt 9 steder i vårt vakre land mot natur og miljø-ødeleggende utbygging av vindkraft. Konsesjonene er gitt. Politikerne verken kan eller vil gjøre noe med det. Men, det kan folket. 

4 av disse stedene er det igangværende demonstrasjoner i felten, og samtlige steder samler vi bevis og dokumentasjon som kan lede til ugyldighet hvis de blir prøvd for retten. (Øyfjellet, Haramsøya, Tysvær og Buheia.

Motvind Norge mener at det i alle disse sakene er gjort mangelfullt utredningsarbeid mht naturmangfold, og sakene behandles på en slik måte at lokalt folkestyre settes til side. Store arealer går tapt og påfører mennesker og dyr plagsom støy og noen samfunnsnytte syns vi er vanskelig å oppdage. Fugler kappes i biter, insekter drepes, vannlokaliteter forurenses av olje og mikroplast, turbinene blinker om natten og forstyrrer gleden ved å oppleve og samle krefter i natur. Folket er i sorg over naturtapet og tap av verdighet. Vi blir ikke hørt. Sånn kan det ikke fortsette.

Vi vet samtidig ut fra en ny meningsmåling at det er et nei-flertall i befolkningen nå. Vårt mål er at dette skal vokse ytterligere og at flest mulig forstår at vi må ta vare på naturen.

Vi tapte i Tingretten mot Nordisk Vind og Staten v OED. Dette kunne gå begge veier. Vår hovedinnvending mot dommen går på at retten har gått for dypt inn i ugyldighetsgrunnene og i praksis rotet seg inn i hovedsøksmålet. I et hovedsøksmål kan vi dykke dypt ned i materien med vitner og dokumenter. I vår begjæring om midlertidig forføyning for Vardafjell Vindkraftverk var utgangspunktet at byggearbeider stanses inntil det foreligger en rettskraftig dom i hovedspørsmålet, dvs hvorvidt eksisterende konsesjon har så store svakheter (saksbehandlingsfeil, parter som ikke er hørt, feilaktige støyvurderinger, manglende konsekvensutredning, mangelfull kartlegging av naturmiljøet osv). Den saken kommer ikke opp før neste vår. Jæren Tingrett var ikke enig med oss, men det betyr ikke at vi har tapt. Hovedsøksmålet kommer opp neste år, og begjæringen om midlertidig forføyning vil etter alle solemerker ble vurdert av Gulating Lagmannsrett.

Motvind Norge har 9 omtvistede saker der ugyldighetsgrunner kan anføres og der rettslige skritt kan bidra til å gjøre det enklere å håndtere sakene lokalt av politiet. 

Vi viker ikke en tomme akkurat nå i forvissning om at det norske folk på sedvanlig vis stiller opp og bidrar til at vi ikke går tom for penger til å kjøre så mange prosesser som mulig for å forsøke å stanse igangværende utbygginger. Vi er ikke enige i manges vurdering av at sakene er tapt. Motvinds formål er å slåss mot vindkraft uansett utbyggningsstatus, inkludert kraftverk som er i drift hvis det er gode grunner til det. Kanskje er det også slik at den erkjennelse folk flest har gjort seg mht vindkraft også kan komme til å omfatte et flertatt av både dommere og politikere. 

Vi begynner umiddelbart å avsette penger på sikringsfond slik at vi kan håndtere eventuelle saksomkostninger vi måtte bli idømt, samtidig som vi er forberedt på at motparten kan bli tilkjent våre omkostninger hvis vi feks skulle vinne i en høyere rettsinstans. For 2020 avsetter vi 1,4 millioner kroner i regnskapet i et sikringsfond som bygges opp fortløpende mens vi slåss i rettsapparatet. 10% av det som kommer inn her går til sikringsfond, 10% til administrasjon (inhouse saksforberedelse), og 80% går til løpende advokatutgifter. Vi må sannsynligvis kjøre en månedlig spleis de neste måneden, alternativt gi dere som vindkraftmotstandere en mulighet til å gi et fast månedlig bidrag til aksjoner og rettslige skritt for å forsvare norsk natur.

Støtt denne Spleisen nå og overbevis Landsstyret i Motvind Norge at poenget med denne organisasjonen er å slåss for lov og rett for mennesker og miljø: 250 000 kroner før mandag morgen er det vi trenger akkurat nå.

Rune Haaland, Generalsekretær Motvind Norge


Rettslige skritt 2.0

256 650 kroner innsamlet

894 givere
Avsluttet 09.06.2020
102% av 250 000 kr
MOTVIND NORGE mottar pengene
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
MOTVIND NORGE er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×