LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Støtt Magnet Theatre i Sør-Afrika!

Støtt Magnet Theatre i Sør-Afrika!

Alle pengene som samles inn vil gå uavkortet til Magnet Theatre.
Magnet Theatre i Cape Town har i over tre tiår vært en av Sør-Afrikas viktigste teaterinstitusjoner. Men nå befinner teateret seg i en alvorlig økonomisk situasjon. Årsaken er store merkostnader i kjølvannet av Covid19-krisa. Med manglende krisestøtte fra den sørafrikanske staten er teatret avhengig av å få inn eksterne donasjoner for å kunne dekke inn tapet av uforutsette utgifter og uteblitt inntekt.

Det levende og vitale teateret, som både produserer prisbelønte forestillinger og driver en ettertraktet skuespillerutdanning for unge ikke-privilegerte sørafrikanere, står i fare for å måtte lukke dørene. På tross av hele 6 Nominasjoner til 2019/2020 Fleur du Cap (Sør-Afrikas svar på Hedda-prisen) er institusjonens fremtid usikker.

Teaterets visjon

Magnet Theatre har har en svært viktig funksjon i et politisk turbulent samfunn med stor ulikhet og utbredt fattigdom. Teateret drives av de meritterte kunstnerne og teatervitere Mandla Mbotwe, Jennie Reznek og Mark Fleishman. I lærerstaben er blant annet Neo Muyanga og Joonji Mdyogolo. Vi som har startet denne aksjonen har bodd i Cape Town og kjenner godt til teatret, ledelsen, driften og kvaliteten på produksjonene. Vi klarte ikke sitte stille og se på at en sentral og veldrevet sørafrikansk kunstinstitusjon i verste fall må bukke under. Derfor har vi startet en innsamlingsaksjon, slik at vi, og du, kan være med å bidra til at et sørafrikansk teater kommer seg gjennom en av sine hittil største utfordringer.
Kort om Magnet Theatre

Magnet Theatre ligger i området Observatory i utkanten av Cape Town sentrum. Her produseres noen av Sør-Afrikas aller beste fysiske teaterforestillinger. I tillegg driver teatret en toårig skuespillerutdanning for unge mennesker fra ikke-bemidlede hjem. Flere av de som har gått ut av skolen har har vesentlige internasjonale karrierer i dag, som for eksempel regissørene Thando Doni og Lwanda Sindaphi. Blant andre som har markert seg er filmskuespillerne Athenkosi Mfamela og Thembikile Komani (Knuckle City) og Kay Smith (Baby Mamas).

Vil du vite mer, kan du lese her

Hvordan drives teatret?

Magnet Theatre drives av en blanding av nasjonal og internasjonal støtte. Her finner du noen av de som har støttet teatret gjennom årenes løp.

Hvorfor skal du støtte akkurat dette prosjektet?

  • Ved å støtte Magnet Theatre bidrar du med støtte til en solid sørafrikansk institusjon. Du støtter altså ikke en europeisk institusjon som inngår i en større og til dels problematisk bistandskontekst, men bidrar til å styrke sørafrikas egen, uavhengige infrastruktur og kulturliv gjennom en krise.
  • Du investerer i et enormt rikt og mangfoldig sørafrikansk kulturliv. En svekkelse i det sørafrikanske kunstfelt vil utgjøre et stort tap både for Sør-Afrika og resten av verden. Sørafrikansk scenekunst, performancekunst og dans har de siste årene blitt ekstremt populært i Europa og USA, og utgjør uvurderlige bidrag i den postkoloniale debatten. Bare de siste par årene har størrelser som Dada Masilo, Albert Khoza, Thando Doni, Billy Langa og Gregory Maqoma/Via Katlehong gjestet norske scener.
  • Ledelsen, lærerstaben og styret består av regissører, kunstnere og teatervitere med ulik kulturell og religiøs forankring og ulik grad av melanin i huden.
  • Du bidrar til at talentfull ungdom fra townshipområder kan få utvikle talentene sine og få jobb som profesjonelle skuespillere. I januar søkte 300 unge talenter på teatrets 21 studieplasser. Studentene som kom gjennom nåløyet hadde nettopp fått sitt livs sjanse - men så kom koronaviruset, og hele studieløpet, som dekkes av Magnet Theatre, er nå i fare. Vi som står bak denne innsamlingen har selv sett hvor livsforvandlende utdanningen har vært for mange, og hvor høy kvalitet det er på arbeidet til de som går ut fra skolen.
Selv om nedstengingen av Sør-Afrika løses opp under tiden denne kampanjen pågår, vil ikke problemene Covid19 har forårsaket, bedres med det første. Her kan du se en av teaterets ledere, Jennie Reznek, fortelle om studeprogrammet og situasjonen på sørafrikansk TV.Hva vil pengene gå til?

Pengene du donerer til denne kampanjen vil fordeles likt mellom de to pågående støttekampanjene Magnet Theatre for tiden har i Sør-Afrika:

1) The Twenty Plenty Bursary Campaign: Denne kampanjen er øremerket arbeidet med å samle inn penger slik at de 21 studentene ved Magnet Theatre kan opprettholde sitt studieløp.

Du kan lese mer om programmet her.

2) MAGNET’S EMERGENCY C19 CAMPAIGN:

Magnet Theatre driver som eneste institusjon i Western Cape-provinsen en rekke overlappende tilbud for arbeidsledig ungdom: The Full time Training and Job Creation Programme  The Culture Gangs Project og Internship Programme. Covid19 har skapt store merkostnader i driften av disse programmene. Dette fondet er øremerket til utviklingen av ny, Covid19-tilpasset undervisning, for å sikre at alle studenter har lik tilgang til informasjon og i tillegg for at studentene med minst ressurser, skal få bokser med mat.

Om oss som samler inn:

Mariken Lauvstad er dramaturg, lærer, scenekunstkritiker, skribent og aktivist. Hun tilbrakte 3 ½ år i Cape Town, hvor hun arbeidet på et teaterprogram i regi av NOREC (tidl. Fredskorpset) og tok en mastergrad i dramaturgi ved universitetet i Cape Town.

Grace Tabea Tenga er psykologstudent, danser, scenekunstkritiker, skribent og aktivist. Hun tilbrakte et utvekslingsopphold ved Universitetet i Cape Town våren 2019, og er spesielt opptatt av dekoloniale perspektiver og problemstillinger.

Fordi SPLEIS ikke samler inn til utenlandske kontoer, må innsamlingen gå via oss. Vi garanterer herved at pengene umiddelbart etter endt innsamling vil overføres uavkortet til Magnet Theatre's to kampanjer. Vi tilbyr å framlegge dokumentasjon på overføringen til alle som måtte ønske det.

Støtt Magnet Theatre i Sør-Afrika!

27 350 kroner innsamlet

87 givere
Avsluttet 07.07.2020
109% av 25 000 kr
Mariken Lauvstad sitt profilbilde
Verifisert
Mariken Lauvstad mottar pengene
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Mariken Lauvstad er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×