LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Motvind Bevar Øyfjellet

Motvind Bevar Øyfjellet

Vi skaper nye tiltak og arrangementer for å spre ordet! Materiell, møter og reisevirksomhet koster både tid og penger, og alle som involverer seg gjør dette på frivillig basis. Vi trenger hjelp fra dere til å dekke kostnadene.


Ingen påviselig Klimaeffekt, enorme naturødeleggelser, overgrep mot urbefolkning og enorm økonomisk vinning for de utenlandske utbyggerne. Dette er vår enkle oppsummering av kjernen i saken om Øyfjellet vindkraft.

Gjennom en feilaktig fremstilling om et “nødvendig grønt skifte”, og at lokalsamfunnet vil tjene på det, har planene om Øyfjellet vindkraftverk fått innpass hos oss som befolkning og våre politikere. Vi vet nå at realiteten er en helt annen og hvilke konsekvenser dette vil få - og vår jobb er å få sannheten ut til folket. Til det trenger vi din hjelp!

Mange hevder det er for sent siden avgjørelsen er er tatt, men kampen er ikke over før rettferdigheten har seiret.

MYTENE

Vi blir fortalt at vi trenger vindkraft for å oppnå klimamålene, og kunne bytte ut fossil energi - men når alle eksisterende og planlagte vindkraftanlegg i Norge vil levere tilsvarende 2 promille av tysklands energibehov - er det lett å skjønne at vindkraft ikke er løsningen. Enda mindre vil Øyfjellet vindkraftverk spiller en rolle. Dette handler om penger, ikke klima og miljø.

Vi vil kunne hente ut like mye energi fra vannkraft i Norge, gjennom å oppgradere eksisterende anlegg. Vannkraft er i motsetning til vindkraft stabil, og lett tilgjengelig da veier og strømnett allerede er bygd.

Det har blitt hevdet at Alcoa er avhengig av strømmen fra vindkraftverket. Dette stemmer ikke. Produksjonen av vindkraft er for ustabil og gir kun strøm ca 30% av tiden da det ofte er for lite, eller for mye vind. Strømmen fra et vindkraftverk går rett inn i strømnettet og blandes med all annen strøm på nettet.

ULOVLIG

Byggingen av Øyfjellet Vindkraftverk bryter dessuten med en rekke internasjonale konvensjoner, og konsesjonen som er gitt er til oppstart av arbeidet er feilaktig - da vesentlige krav ikke er oppfylt. Det er ikke enighet med reinbeitedistriktet som i dag er avhengig av området ved flytting av reinen, og det er heller ikke gjennomført utredning av grunnarealet med tanke på truede plante- og dyrearter.



VIL FÅ KONSEKVENSER FOR ALLE - OGSÅ DIN PENGEBOK

Vindkraftanlegget på Øyfjellet er planlagt å bli Norges største. Et uberørt naturområde på størrelse med Oslo, som ligger vegg i vegg med Lomsdal - Visten Nasjonalpark. Så langt har det har vært veldig mye fokus på samenes rettigheter og tapt reinbeite, i tillegg til naturødeleggelser og tapt turterreng for allmennheten. Men dette vil ramme hver og en av oss, enten vi har et forhold til naturen, og urbefolkningen vår - eller ikke. Det er vi som strømkunder og skattebetalere som vil betale kostnaden for utbyggingen og oppgraderingen av strømnettet som følger med gjennom nettleien.

Det er ingen by i hele Europa som har uberørt natur eller nasjonalpark så nært bykjernen som Mosjøen. Våre fjell og turområder er og har alltid vært allemannseie, områder ingen rår over eller kan legge beslag på. I vårt moderne og travle samfunn blir slike fristeder mer og mer viktige, men på grunn av stadig mer utnyttelse av naturen har vi nå under 10% villmark igjen i Norge. Hvor mye vil være igjen til våre etterkommere? Øyfjellet/Vesterfjella har nå blitt solgt, og pantsatt i en utenlandsk bank til 3,3 milliarder. En avgjørelse tatt bak ryggen på oss, og som vil gi skarve 8 millioner kroner - i et begrenset tidsrom - tilbake til kommunen. Hvor mye verdi kan vi gjenskape lokalt for 8 millioner kroner?



SPLEISEN VIL GÅ TIL:

For å berge Øyfjellet er det viktig at vi holder oppe trøkket og skaper nye tiltak og arrangementer for å spre ordet! Materiell, møter og reisevirksomhet koster både tid og penger, og alle som involverer seg gjør dette på frivillig basis. Vi trenger hjelp fra dere til å dekke kostnadene.

Motvind Bevar Øyfjellet

7 173 kroner innsamlet

30 givere
Avsluttet 27.10.2020
11% av 60 000 kr
Verifisert
Lena Therese Mellingen
står bak spleisen
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Lena Therese Mellingen er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×