LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Holmestrand Fjordbadstu

Holmestrand Fjordbadstu

Pengene skal gå til byggkostnader av badstuen

Vårt formål er fremme god helse gjennom helårs bading og badstue. Å skape et badstue miljø og aktiviteter som innbyggere og tilreisende kan ha gleden av.

Holmestrand Badstuforening vil skape Vestfolds beste badstu-opplevelse. Vi ønsker å designe og bygge et arkitektonisk smykke for Holmestrand som vil gjøre det mer attraktivt for folk  å besøke byen. Dette skal være en helårs sentrumsnær attraksjon for lokalbefolkningen, men også turister.

Vi tror på Holmestrand som destinasjon både sommer og vinter, med sin ideelle lokasjon langs fjorden, med både tog- og sykkel-forbindelser.  Men for å skape en destinasjon må man utvikle et tilbud i tillegg til serveringssteder og restauranter, noe som setter byen på kartet og skiller seg fra mengden.

Badestuen vil ligge i  nærheten til Dulpen  en populær badestrand og park. Med tilgang til dusjer kan allmenhenten bruke dette for å skylle av seg salt vann eller skyll utstyr eller en kajakk eller dykke tur.

Holmestrand ble tidligere kalt badebyen. Et stort kurbad i sveitserstil lå langstrakt ut i fjorden fra strandparken Dulpen. Slangestaven i det gamle kommunevåpenet symboliserer byens kurbad. Holmestrand fikk sitt første sjøbad allerede i 1840, som tredje første by i landet. Det lå noen hundre meter sør for Dulpen, ved Sundebrygga. 

Virksomheten ble etterhvert flyttet til området ved Dulpen, da i et helt nytt og svært omfattende anlegg. I 1883 sto Holmestrand Bad ved Dulpen ferdig. Badet hadde blant annet strømbad og karbad. Det var rutsjebaner. Det var adskilte avdelinger for kvinner og menn. Badet tilbød mange forskjellige behandlingsformer, som skulle være lenge. Eksempelvis behandlet man reumatiske plager med nålbad og gytjebad. Mellom bygninger for strømbad og karbad var det en egen salong hvor man kunne kjøpe kaffe og aviser osv.

Holmestrand Bad hadde sin storhetstid fra åpningen og frem til første verdenskrig. Dette var i en periode da Holmestrand var en turistby, ikke minst etter at Vestfoldbanen kom i 1881. Byen hadde mange hoteller som satset på tilreisende badegjester. I badets åpningsår i 1883 fantes Dahl Hotel, Hotel du Nord og Victoria Hotel. I 1890 etablerte man Hotel Societeten,

I denne perioden utviklet Holmestrand seg også til en kunstnerby. Mange av landets mest kjente forfattere og billedkunstnere oppholdt seg her i perioder, og særlig Hotel Societeten ble et samlingssted for disse.

Vi vil bygge sammen

Dette prosjektet er av en størrelse og et omfang som kan gjennomføres med støtte fra lokale krefter. Det er mange bedrifter og foreninger som er aktuelle som samarbeidspartnere og bidragsytere. Det er viktig at lokalbefolkningen er med i prosessen fra starten for å skape en samhandling og eierskap til bygget og prosjektet, noe som vil kunne skape andre ideer og prosjekter til byen i samme retning.

Vi vil skape opplevelser

Badstu

Vi ønsker å skape en levende badstu for tilreisende og lokalbefolkning, i tillegg til enkeltbesøk, drop in og årskort skal det tilbys opplevelser for grupper. Aufguss og badstu-ritualer har en lang tradisjon i Nord-Europa, Skandinavia, Baltikum og Russland (Banya). Jerome Richter som er prosjektdeltaker er badstumester og har skrevet en bacheloroppgave om historien til badstuer.

Aufguss er tysk og betyr 'å helle på'. Aufguss er et badstu-rituale som varer i ca. 15 minutter der du slapper godt av sittende eller liggende på én av benkene i badstuen. Det brukes naturlige dufter, varm luft og musikk for  å skape helt spesielle opplevelser. Det finnes også andre former for  saunaritualer som kommer fra andre land, for eksempel russisk banya eller finsk sauna med bruk av kvister.  Besøke  Jerome sin webside her for å lese mer om Badstu Ritualer https://peelzofnorway.com/pages/ritualer

Yoga

Det er også tiltenkt at rommet kan fungere som et lokale  for å utføre yoga, dette gjøres ved at benkene kan skyves vekk slik at det er gulvplass til helårs-yoga i rolige omgivelser.

Isbading

Med dusjer og garderober vil bryggen også kunne brukes om vinteren av et veldig aktiv helårs -isbademiljø som allerede eksisterer  i Holmestrand.


Badestamp

En annet helårs aktivitet er muligheten til å tilby badestamp. Dette kan planlegges samtidig som resten av bygget eller som et senere byggetrinn.



Badestuen vil ligge i  nærheten til Dulpen, en populær badestrand og park. Med tilgang til dusjer kan allmenhenten bruke dette for å skylle av seg salt vann eller skyll utstyr eller en kajakk, dykke utstyr osv. Hva med en varm badstu og dusj etter en lang løpetur på gamle togbane fra Sande? 

mer nyheter og informasjon finner du på vår webside: https://holmestrandfjordbadstu.no

Hilsen Neil, Mads, Jerome og Mari, Holmestrand Badstu Patrioter!

Foto: Lars Ivar Hordnes/ avisa Jarlsberg


Holmestrand Fjordbadstu

101 965 kroner innsamlet

74 givere
Avsluttet 25.12.2020
81% av 125 000 kr
Neil Daniel Ryan sitt profilbilde
Verifisert
Neil Daniel Ryan
står bak spleisen
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Neil Daniel Ryan er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×