LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for STØTT NY MS FORSKNING VED HAUKELAND UNIVERSITETSSYKEHUS.

STØTT NY MS FORSKNING VED HAUKELAND UNIVERSITETSSYKEHUS.

Alle innsamlede midler vil gå direkte til forskningsprosjektet SMART MS som forsker på en metode for å reversere påførte skader for pasienter med MS, hjerneslag, ryggmargsskader og traumatisk hjerneskade.

Det finnes idag ingen behandling som går direkte på reparasjon av skader som allerede har skjedd for pasienter med sykdommen MS. Norske MS pasienter må leve med de skadene de har blitt påført etter MS attakk.  Stamcelletransplantasjon kan i noen tilfeller gjøre gamle skader mildere men stamcellebehandling er ingen kur for reversering av allerede påførte skader. HSCT (Stamcellebehandling) har som hovedformål å stanse sykdomsutviklingen. Ja takk begge deler! 

Haukeland universitetssykehus har nå fått midler til å gjennomføre en liten studie på nettopp en metode for å reversere  slike skader. Det er pr idag kun 18 pasienter som vil få testet denne behandlingen. Det trengs mer midler for å kunne skalere opp studien. Pengene som kommer inn via denne innsamlingen går direkte til dette forskningsprosjektet -SMART MS ved haukeland universitetssykehus. 

Innsamlingen er startet på initativ fra Powerlady som har vært i dialog med Haukeland universitetssykehus for å få informasjon om studien. Denne studien er spesielt interesant da den kan gagner alle som er berørt av nevrologiske skader dersom interesant informasjon fremkommer. 

Studien heter SMART MS. 

Studien har som hovedformål å teste en metode for å reversere nevrologiske skader. Ikke bare for MS pasienter men også skader ved hjerneslag, ryggmargsskade og traumatisk hjerneskade. Dersom en skade først er skjedd på nervecellene og myelinet, er det ingen behandling utover kroppens egne reparasjonsevner og rehabilitering som kan bidra til å reparere dette pr idag. Oftest er dette utilstrekkelig og dette er bakgrunnen til at Haukeland ønsker å forske på nettopp dette området. 

Info om selve forskningsprosjektet. 

Mesenkymale stamceller finnes hos alle mennesker i nesten alle vevsformer, mest i benmargen. Disse cellene fungerer på mange måter som reparasjonsceller. Tidligere studier har vist at mesenkymale stamceller trolig også kan bidra til reparasjon av skader i det sentrale nervesystemet på ulike måter, blandt annet ved å produsere vekstfaktorer for nerveceller og oligodendrocytter (disse cellene lager myelin), mobilisere forløpere til oligodendrocytter (remyelinisering) og aktivere hjernens egne stamceller. Studier har også vist at disse cellene ser ut til å migrere mot der hvor skader befinner seg. Dette har blitt vist i laboratoriestudier så man vet ikke enda om det vil være slik hos mennesker også. Haukeland syns dette er såpass interessant at de ønsker å undersøke om dette kan være en løsning for reversering av skader. 

SMART MS prosjektet er delt inn i en pre-klinisk del og en kinisk del. I den pre-kliniske delen undersøkes det effekt og mekanismer av denne type behandling i reagensrør og museforsøk. Haukeland har et nært samarbeid med "The tissue engineering group" ved UIB som ledes av professor Kamal Mustafa. De forsker på reparasjonseffekten av mesenkymale stamceller fra melketenner (ja du leste riktig) når det kommer til reparasjon av beneffekter i kjeven. Disse stamcellene er imidlertid også ekstra interessante fra et nevrologisk perspektiv, ettersom opphavet til disse cellene er det samme som deler av nervesystemet. Derfor er det mulig at disse cellene er enda flinkere til å reparere skader i sentralnervesystemet. Dette er ikke noe vi vet idag, men det er såpass interesant at det er verdt å undersøke videre, noe som skjer i den pre-kliniske delen av prosjektet. 

SMART MS er den kliniske delen av prosjektet. Her er det ønskelig å undersøke sikkerhet og effekt av behandling med mesenkymale stamceller hos pasienter med progressiv MS. Her brukes pasientens egne mesenkymale stamceller. Disse blir høstet fra benmargen i hoftekammen og sendt til spesiallaboratorium i Tyskland som produserer fram stamcellene, og så blir de sendt tilbake til Haukeland. Pasientene får stamcellene injisjert i ryggmargsvæsken, siden studien har antydet at dette vil være mer effektivt med tanke på mulig reparasjonseffekt kontra å gi dette intravenøst. Siden studien er svært kostbar er det kun 18 pasienter som nå får mulighet til å teste dette. Studien vil være placebo-kontrollert. 

Det vil her brukes en såkalt "cross-over" design, noe som sikrer at alle pasientene som blir inkludert i studien vil få behandling. 

Det må imidlertid foretas benmargshøsting og spinalpunksjon to ganger (siden studien er placebo-kontrollert). Det materialet som ikke blir benytter til aktiv behandling, vil bli brukt til å forske på optimalisering av stamcellebehandlingen og årsaksmekanismer ved MS. Dermed får studien en annen nyttig dimensjon i tillegg til resultatene av den direkte behandlingen. Haukeland universitetssykehus vil undersøke den mulige reparasjoneffekten ved å bruke nevrofysiologiske undersøkelser, MR, øyeundersøkelser og kliniske tester. Behandlingen foregår i Bergen, men Haukeland har et samarbeid med UNN, St.Olav og AHUS som også vil bidra til å rekruttere pasienter.

Status nå for SMART-MS studien er at Haukeland universitetssykehus har fått finansiering fra KLINBEFORSK og Helse Vest til å gjennomføre studien i en liten skala. Studien er noe forsinket pga Covid-19, særlig når det kommer til samarbeidet med Tyskland som har blitt hardt rammet av pandemien men det er håp om videre oppstart innen de neste månedene.  

Haukeland har fått godkjenning fra legemiddelverket, noe som har vært en stor prosess siden dette regnes som "avansert terapi". De regner også med å få etisk godkjenning fra REK i løpet av kort tid. 

Ingen kan gi noen garantier når det kommer til forskning men det er viktig at forskningen fortsetter. Uten den kommer vi ingen vei. Dette kan være en av flere veier mot målet. 

Haukeland ønsker fortrinnsvis støtte fra næringslivet da det ikke vil føles moralsk riktig å få penger fra pasienter som er i en sårbar situasjon. 

Kjenner du en bedrift som kan ha interesse av å støtte dette prosjektet så setter vi svært stor pris på videreformidling og eventuelt støtte som måtte komme. 

Takk for at du leser og bidrar til mer forståelse rundt forskning og sykdommen MS. 

Ved spørsmål rundt denne innsamlingen, ta kontakt med powerladynorge@gmail.com

Hjemmeside: www.powerlady.no 

/Powerlady

STØTT NY MS FORSKNING VED HAUKELAND UNIVERSITETSSYKEHUS.

0 kroner innsamlet

0 givere
Avsluttet 01.08.2021
0% av 300 000 kr
HELSE BERGEN HF mottar pengene
Heidi Alice Vennevik sitt profilbilde
Verifisert
Heidi Alice Vennevik
står bak spleisen
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Heidi Alice Vennevik er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×