LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Den 40 år gamle heisen i Hovdebakken må byttes ut
Alle Henda

Søknadsperioden til kampanjen «Alle Henda» er over. I løpet av juni vil SpareBank 1 Østlandet dele ut inntil 10 millioner kroner for å få frivilligheten i gang igjen.

Les mer om Alle Henda

SPAREBANK 1 ØSTLANDET har støttet innsamlingen med 365 000 kr

Den 40 år gamle heisen i Hovdebakken må byttes ut

Alle pengene som samles inn vil gå til utskifting av heisen i Hovdebakken. Det kan ta noe tid å få på plass så mye penger, men et sted må vi starte.

Historikk og bakgrunn

Gjøvik skiklubb ble stiftet i 1886 og er ett av landets eldste idrettslag. Klubben har en Alpingruppe som har en egen skibakke i Gjøvik sentrum. Mange andre byer misunner oss denne lett tilgjengelige bakken. Selv om det er en liten bakke, har denne vært hjemmebakken til landslagsutøvere som Harald Christian Strand Nilsen, Lars Elton Myhre og Maren Rotstigen Skjøld. Selv om bakken er liten er den et viktig samlingspunkt for barn og unge i Gjøvik og omegn. Nettopp det at bakken ligger midt i sentrum gjør at alle i byen, uavhengig av bakgrunn, foreldres engasjement eller andre forhold, kan benytte seg av bakken. Man er ikke avhengig av å bli kjørt i bil for å nå bakken, så det er lett å komme seg på ski for alle. Bakken gir derfor barn og unge en unik mulighet til å stå på ski. Bakken er åpen på hverdager fra klokken 17:00 til 21:00 og i helgene fra 12:00 til 18:00. For barn og unge i Gjøvik og omegn betyr Hovdebakken enormt mye. Her kan de leke, utvikle seg, konkurrere, bygge vennskap og bruke fritiden sin i trygge omgivelser. Dette har derfor blitt et av de mest populære tilbudene til barn og unge på Gjøvik. Anlegget er både en sosial samlingsplass for uorganisert aktivitet, en treningsarena, og brukes av svært mange barn og unge både fra nærområdet og fra hele Gjøvik-regionen.

Takket være aktiv rekruttering av barn i alderen 3 til 8 år, har alpingruppa gått fra å være en av Opplands Skikrets minste, til å bli en av de største over en 5 års periode. Bakken er kun 380 meter lang og har et fall på 80 høydemeter, så målgruppen er barn. Bakken har ca. 7500 besøkende pr sesong. Alpingruppa har nå ca. 90 aktive løpere. Bakken er åpen for alle og inntekter fra heiskortsalg blir brukt til snøproduksjon, leie av kompressor, drivstoff, vedlikehold av heis og snøscooter, strøm, vannavgift, utskifting av sikringsnett osv. Alpinanlegget driftes på dugnad, bortsett fra lønn til heisfører. Det er ellers store driftskostnader, noe som fører til at utvikling og investeringer blir en utfordring. Det er nok av de små lokale alpinanleggene som har måtte gi opp de siste årene, men vi ønsker ikke å bli en del av den statistikken. Gjøvik skiklubb ønsker at bakken kan brukes av alle, derfor gjør vi det vi kan for å holde heiskortprisen så lav som mulig. I 2021/21 sesongen kostet det 150 kr for et kveldskort, 200 kr for dagskort, 2200 kr for årskort enkeltperson og 4300 kr for årskort for en hel familie.

Dagens status og veien videre

Heisen er fra 1981 og er derfor så godt som oppbrukt. I sesongen 2019/2020 hadde vi mange driftsstanser pga. tekniske utfordringer og brekkasjer. Driftsstans av heisen fører til stopp på all lek og moro for barna. Ved flere anledninger denne sesongen tok det flere dager før vi fikk i gang heisen igjen, til stor skuffelse for barna. Pga. alder på heisen er det vanskelig å få tak i deler, da disse må spesiallages og delene er uforholdsmessig dyre. Eksempel på dette er at en medbringer (festet inn på heiswire, snor og en liten sitteskål) koster 36 000 kr. Disse medbringerne skulle vi ha hatt 72 stk. av, men vi har kun 50 stk. igjen av disse. Videre er det krav til årlig godkjenning av heisen fra Jernbanetilsynet. Denne godkjenningen blir mer og mer utfordrende å imøtekomme pga. tretthetsskader / sprekker i heismaster, fundament og rullehjul/rullebatteri. Vi har også sett på muligheten til å trekke sitski, men dagens heis er for svak for dette. Å gi mulighet for dette vil gjøre bakken mer tilgjengelig for bevegelseshemmede, og vil være et viktig inkluderingstiltak for mange. En ny heis vil ha mulighet til å trekke sitski.

Pga. alle disse punktene er det på høy tid å få på plass en ny heis, slik at vi kan sikre lek og moro for barna som skal bruke bakken, etter at våre barn har vokst ut av den. Pga. alder på heisen ønsker vi å få skiftet den så fort som mulig, da vi ikke har kontroll på når Jernbanetilsynet evt. sier at nok er nok for denne heisen. Blir det bruksforbud på heisen vil det få naturlig nok store konsekvenser for klubben og bakken. Videre har skiklubben nå en solid og sterk foreldregruppe, og dette må vi utnytte, før våre barn vokser ut av bakken, og engasjementet visner bort.

Vi ønsker nå å se om vi kan få på plass finansiering til en ny heis. Doppelmayr har gitt oss et tilbud på 4 689 000 kr eks. mva. (1 euro = 10,75 NOK per 2020-11-16). I tillegg vil det påløpe kostnader for grunnarbeid og rivning av eksisterende heis. For å klare å finansiere prosjektet prøver vi nå på en spleis. Vi vil også prøve å få tilgang på spillemidler, spons / pengegaver, for å oppnå et skikkelig spleiselag. 

Prosjektplan

Gjøvik skiklubb vil tilstrebe å anskaffe en heis som er fra produsenten Leitner eller Doppelmayr, da dette er heiser som brukes i Hafjell og Kvitfjell. Vi kan da enklere sikre oss tilgang på servicepersonell ved at det er andre brukere av produsenten i nærområdet. Vi har startet med å invitere de ulike leverandørene på befaring, slik at vi kan få bindene tilbud. Vi vil starte med å sette bestilling av ny heis høsten 2021, når vi vet at vi har finansieringen på plass. Deretter vil vi rive eksisterende heis med støtte fra Metallco etter endt skisesong våren 2022. Noe av dette kan vi utføre på dugnad og noe som spons fra Metallco. Vi har da hele sommeren og høsten på å få leverandør av ny heis, til å sette opp den nye heisen.

Kostnadsoverslag

Vi er tidlig i prosessen og eks. valutasvingninger vil påvirke, så tallene nedenfor er estimater. Finansieringsplanen viser kun et forslag til hvordan vi kan få på plass de nødvendige midlene. Vi håper at denne spleisen skal hjelpe oss godt på vei til en ny heis. 

Den 40 år gamle heisen i Hovdebakken må byttes ut

426 420 kroner innsamlet

170 givere
Avsluttet 01.07.2021
14% av 3 000 000 kr
Givere (61 420 kr)SPAREBANK 1 ØSTLANDET har støttet innsamlingen med 365 000 kr
GJØVIK SKIKLUBB sitt profilbilde
GJØVIK SKIKLUBB mottar pengene
Hovdetoppen skitrekk sitt profilbilde
Hovdetoppen skitrekk
Verifisert
Roger Sølvsberg står bak spleisen
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Roger Sølvsberg er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×