LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Fullriggeren Najaden med fulle seil i 2031

Fullriggeren Najaden med fulle seil i 2031

Alle bidrag som samles inn i denne Spleisen går til Najadens restaurering og vedlikehold.

Vi behøver din hjelp for å få Fredrikstads egen fullrigger SS Najaden tilbake til sin fordums prakt!

Najaden er et staselig skue der hun ligger ved kai på Isegran, synlig for alle som ferdes i byen og på elva. Tenk for et skue hun vlle være med seil i mastene, med nye skipsbåter og med det originalet interiøret på plass. Det kan hun, med din hjelp! 

Den vakre skuta er den minste av Norges tre fullriggere. De to andre er SS Sørlandet og SS Christian Radich. Najaden ble bygget ved Orlogsverftet i Karlskrona i Sverige i 1897, som skoleskip for den svenske marinen. Les mer om hennes historie HER. Etter krigen ble skuta gitt til Halmstad kommune. Der ble hun restarurert frem til 2013, da hun ble lagt ut for salg. Lokale ildsjeler fra det maritime miljøet syntes at skutebyen Fredrikstad burde ha sin egen fullrigger, og kjøpte Najden i 2014. Hun ankom byen rett før Tall Ships Races, som da ble avholdt for andre gang. Med seg hadde hun det meste av det originale interiøret, som er plassert på lager for å bli pusset opp og montert der det hører hjemme. De større arbeidene på skuta utføres av Maritime Center på Isegran.

Najaden er nå et samlingspunkt på Isegran. og et flytende kulturminne og en arena for maritime arrangementer for store og små. Isegran er et vakkert og viktig sted for rekreasjon og arrangementer i Fredrikstad, og en levende kystkulturpark og et senter for formidling av tradisjoner, historie og opplevelser. Isegran er også en museumshavn med et vakkert skue av tradisjonsrike båter langs bryggene, de fleste i privat eie. Najaden er den største skuta på øya, og en viktig signatur for båtbyggertradisjonen og historien på Isegran.

Riksantikvaren har gitt Najaden vernestatus, og den restaureres i henhold til antikvariske prinsipper. Når den er ferdig rigget vil den være verdens eldste seilende skute av sitt slag. Veien dit er lang, men absolutt mulig med en god porsjon omsorg, dugnadsinnsats og støtte. Det er dugnader ombord to ganger i uken. Den ene gjengen fletter og lager fendere, tau, hengekøyer mm, som kan kjøpes i Skipshandelen på Isegran. Den andre gjengen maler, pusser og  vedlikeholder. Arbeidet gjøres på dugnad, men det behøves materiell, maling, verktøy og utstyr.

Vi starter denne spleisen for å sørge for at dugnadene kan fortsette, og at de flinka folka har det de behøver av materiell, utstyr og en kaffekopp under arbeidsøktene.

Samtidig behøves det større midler for å få tatt de store løftene, som å restaurere skutesiden, bygge nye skipsbåter og rigge nye seil. Det søkes kontinuerlig støtte til dette, og mye er allerede på plass, men det gjenstår mye før Najaden er ship shape. Vårt håp er at Najaden om noen år kan ta i mot gjester til selskap og til seilas, og at hver eneste borger i Fredrikstad vil være stolt over å vise henne frem!

Hvert eneste bidrag - lite eller stort - og hver eneste hjelpende hånd teller for å få klar og rigget for seilas!

Følg Najaden på Facebook!

Bli medlem i Foreningen Fullriggeren Najaden! 

Fullriggeren Najaden med fulle seil i 2031

3 375 kroner innsamlet

12 givere
Avsluttet 25.08.2021
0% av 500 000 kr
Foreningen Fullriggeren Najaden sitt profilbilde
Foreningen Fullriggeren Najaden
Verifisert
Maya Nielsen står bak spleisen
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Maya Nielsen er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×