LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for CULTON - den første komplette oversikt over plantesorter og dyreraser

CULTON - den første komplette oversikt over plantesorter og dyreraser

Midlene øremerkes grunnkapital for å etablere CULTON FOUNDATION, en norskregistrert ideell stiftelse som skal eie informasjonskilden og sikre fri tilgang for hele verden for all framtid. Bi-O AS er innsamler og formell stifter. Regnskapet blir revidert.

Biologisk mangfold gir mulighet for lokal tilpasning

Vi kan dyrke vindruer i Norge eller tomater i Sibir. Viktigst av alt trenger vi genetisk mangfold for å kunne tilpasse oss klimaendringene. For å utvikle nye sorter, er vi avhengige av et stort register å velge fra. Eldre stabile sorter, inkludert lokaltilpassede landsorter, er en viktig del av dette mangfoldet.

Vi inviterer deg til å delta i vårt arbeide med å samle dette mangfoldet. Sammen kan vi utveksle bilder og observasjoner, samt informasjon om vekstvilkår og sykdommer. Vi lager en kilde til kunnskap for effektiv dyrking og utveksling av frø, planter og dyr. La oss bygge Culton-databasen – den første samlede kultonomien.

Utvikling av nye jordskokksorter som både kan dyrkes nærmere polene og har mindre knudrete form krysset fram i Sør-Europa. Foto Bi-O

Potensialet i bærekraftig mangfold

Enkeltmennesker, foreninger og småbedrifter som arbeider med dyrking av mat og andre produkter fra naturen, er bærere av kunnskaper og ferdigheter av vital betydning for menneskehetens eksistens. Over halvparten av oss forsøker å få sine behov dekket basert på tradisjonelle metoder uten bruk av pestisider, insektisider eller kunstgjødsel.

Selv om moderne industrielt landbruk har overtatt mye av produksjonen, er det mange, både i fattige og rike områder som vet at disse tradisjonene bærer et enormt potensiale for å bidra til framtidens bærekraftige produksjon av livsnødvendige råvarer. Dersom dette potensialet skal utløses, må disse aktørene få hjelp av bærekraftig teknologi, og ikke minst: gode strukturerte data over alle kultiverte livsformer.

Illustrasjon av Bi-O basert på foto fra Fluxx Films på Pexel

Culton – en samlet oversikt over verdens dyrkede mangfold

Det eksisterer ingen samlet katalog over plantesorter og dyreraser. Kun spesialiserte fagsystemer og kataloger fra kommersielle aktører.

Vi trenger én fullstendig og oppdatert kilde med strukturert informasjon. Slik kan alle finne sorter med de egenskaper som trengs for å bygge lokalt tilpassede bærekraftige produksjonssystemer.

Stiftelsen Culton etablerer prosesser for innsamling, kvalitetssikring og deling av kultonomiske data. Kunnskap for videreutvikling av nye kultivarer og raser, oppformering, og dyrking for mat og andre produkter.

Foto Nicolas Ladino SilvaUnsplash

Del dine bilder og erfaringer med verdens dyrkere

En viktig del av prosjektet er billedsamlingen.

Med et åpent og fritt tilgjengelig fotoarkiv basert på Creative Commons, kan vi sammenligne og beskrive egenskaper presist, og bygge effektive billedsøk.

Dine erfaringer fra dyrking i ditt nærmiljø, med sitt unike jordsmonn, lokalklima og lokal flora og fauna, vil være viktige for å bygge opp Cultons sortsbeskrivelser.

CultonX – utveksling av biologisk materiale

Culton Foundation er fundamentet for å sikre allmenn fri tilgang til informasjonen. For å øke tilgangen til lokaltilpassede frø, planter og dyr, etablerer vi i tillegg utvekslingsplattformen CultonX. Dette bidrar til:

  • å teste ut nye varianter hos mange dyrkere
  • at flere utvikler nye varianter av nytteartene
  • at vi kan spore og stoppe utbrudd av sykdommer
  • opplysning om regler for import og spredning

Et reformert navnesystem for dyrkede organismer

Vi gjør en ting til. Vi baserer prosjektet på en lenge foreslått reform innen systematikk-vitenskapen: en selvstendig kultonomi basert på begrepet kulton.

De fleste kjenner den såkalt binomiale navnestrukturen for arter i naturen, som ble utviklet av Carl von Linné på 1700-tallet. Dette brukes også som grunnlag for kultivarer, og en gulrotkultivar skrives f.eks. på følgende form:

Daucus carota ‘Kultivarnavn’

Men denne måtene å lage kultivarnavn er problematisk, bl.a. fordi kultivarene ofte er utviklet så langt fra de naturlige formene gjennom hybridisering mellom arter at å velge kun ett vitenskapelig navn i beste fall er en halvsannhet. I tillegg forandrer kultivarnavn seg ofte fordi biologene oppdager nye evolusjonære sammenhenger gjennom genkartlegging. Den nye måten er rett og slett:

Gulrot ‘Kultivarnavn’

Dette listes så sammen med arten Daucus corota L., men uten at dette er en del av selve kultivarnavnet. Og til slutt opplyser vi om hvor tett denne koblingen er, sammen med nærmere beskrivelse av den aktuelle sorten. Dette gir en mer fleksibel kultonomi der de vitenskapelige navnene kan endres uten at kultivarnavnet endres, og der kulturformer også kan knyttes til flere vitenskapelige der det er riktig.

Siden Culton-prosjektet er uavhengig både økonomisk og faglig, benytter vi nå denne unike muligheten vi har for å slå et slag for denne reformen.

---

Stiftelsens informasjonsnettsted: https://culton.org

Stiftelsens revisor: https://partnerrevisjon.no/

---

Hilsen Bi-O og biene:

---

Foto øverst: Photo by Vince Lee on Unsplash

CULTON - den første komplette oversikt over plantesorter og dyreraser

7 350 kroner innsamlet

10 givere
Avsluttet 25.04.2023
3% av 200 000 kr
BI-O AS sitt profilbilde
BI-O AS mottar pengene
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
BI-O AS er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×