LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for NORDSKOKK - Nettverksavl av nye sorter jordskokk for nærpolare strøk

NORDSKOKK - Nettverksavl av nye sorter jordskokk for nærpolare strøk

Pengene skal gå til å dekke kostnadene med å dyrke frø i Malaga samt vårt arbeide med å dyrke og selektere fra 1000 planter i Maridalen i Oslo sesongen 2023

Jordskokk er en fin matplante som har fått en renessanse i de siste årene, men den har problemer med de lange dagene i nord fordi den er fotosensitiv, dvs. at den begynner å sette knoller først når nettene begynner å bli lengre, og da er det oftest for lite igjen av sesongen til å utvikle dem.

Det er en sort som heter 'Dagnøytral' fordi den ikke er så avhengig av dette knollsettingssignalet, og begynner tidligere å sette knoller. Den er riktgivende, men ikke så herdig som man kunne ønske, og dessuten gir den veldig knudrete knoller som kan være litt arbeidssomme på kjøkkenet.  

Vi Bi-O har i flere år arbeidet med oppformering og salg av fine slette kanadiske sorter, og har også i noen år arbeidet med avl av nye sorter. Dette har vært såpass lovende at vi har etablert prosjektet NORDSKOKK sammen med våre kunstner- og matproduksjonsvenner i nord, Lavangsnes Wunderkammer, med mål om å gå mer systematisk til verks for å få fram dagnøytrale slette sorter for dyrking i nord.

Her er bilde av utvalget av 12 varianter fra forrige runde i prosjektet. Disse er prøvd ut flere steder, men det er fremdeles langt igjen til ønsket resultat.

Med oss på laget fikk vi i fjor også med oss Ecoherencia i Spania for å hjelpe oss med å få utført krysningene. Jordskokk setter nemlig ikke modne frø her i nord. Deres arbeide inngår også i et prosjekt som involverer Universitetet i Malaga.

Det er fremdeles krysninger mellom 'Dagnøytral' og de to beste kanadiske slette sortene NC10-196 og NC10-202 vi satser på. 

Les mer om prosjektet på NORDSKOKK.no

NORDSKOKK - Nettverksavl av nye sorter jordskokk for nærpolare strøk

0 kroner innsamlet

0 givere
Avsluttet 18.04.2023
0% av 10 000 kr
BI-O AS sitt profilbilde
BI-O AS mottar pengene
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
BI-O AS er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×