LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket

Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket

De som bryter menneskerettighetene har én felles frykt - oppmerksomhet.

Denne julen skal vi gi dem vår.

Amnesty International er verdens største menneskerettighetsorganisasjon som kjemper for ytringsfrihet og mot diskriminering og overgrep. Vi etterforsker og avslører brudd på menneskerettighetene og aksjonerer for enkeltmennesker i fare, for å skape varige endringer.

Menneskerettighetene ligger til grunn for alt. Dersom menneskerettighetene følges vil på sikt alle mennesker få tilgang til det grunnleggende man behøver for å leve. Samtidig ser vi at stadig flere av verdens ledere nå handler på en måte som innskrenker folks rettigheter. Slik kan det ikke være. 

Gi en julegave til de som trenger det aller mest denne julen, og hjelp Amnesty med å bidra til rettferdighet for de som er torturert, diskriminert og fengslet.

DET ER BEDRE Å TENNE ET LYS ENN Å FORBANNE MØRKET

I El Salvador ble 19 år gamle Beatriz Hernández Cruz gravid etter voldtekt. Etter at hun spontanaborterte ble hun dømt til 30 års fengsel for aborten, med begrunnelsen «mord under skjerpende omstendigheter». 

Totalforbudet mot trygg og lovlig abort i El Salvador ble innført i 1998. Den fastsetter følgende strafferammer: 2-8 års fengsel for å ha tatt abort; inntil 12 år for å ha hjulpet noen til å gjennomføre en abort; inntil femti år dersom aborten defineres som drap på nærtstående familiemedlem.

I Egypt sitter Hanan Badr el-Din i fengsel, etter at mannen hennes ble utsatt for tvungen forsvinning i juli 2013. Han hadde deltatt i en protest, var skadet, og befant seg så på en feltklinikk. Siden har ingen sett ham. Siden den gang har Hanan lett utrettelig etter ham på politistasjoner, sykehus, fengsler og likhus. Egyptiske myndigheter har sett seg lei på hennes engasjement, og fengslet henne med bakgrunn i anklager
om at hun tilhører Det muslimske brorskap.

Tvungne forsvinninger er en metode brukt av myndigheter over hele verden, for skape frykt og utrygghet, og som merker hele samfunn. Hver dag blir tre til fire personer utsatt på tvungen forsvinning i Egypt. Dette er som oftest politiske aktivister, studenter, demonstranter og ungdom helt ned i 14-årsalderen. En forsvunnet person holdes utenfor lovens beskyttelse, blir ofte utsatt for tortur og lever i konstant frykt for sitt liv. Man er fratatt sine rettigheter og lever kun på sin vokters nåde. Svært ofte blir forsvunnede personer aldri løslatt, og deres skjeble forblir ukjent. Deres familier og venner får aldri vite hva som skjedde med dem, noe som medfører enda større lidelse.

Kinesiske Ni Yulan sitter i rullestol på grunn av skader hun fikk da politiet torturerte henne så hardt at kneskålene og føttene hennes knuste i arresten i 2002. Hun er advokat, og kjemper for å bistå familier som trenger juridisk hjelp etter å ha mistet sine hjem. Dette provoserer myndighetene, og de har trakassert Ni Yulan i snart 20 år. Ni Yulan og familien er selv blitt tvangsutkastet minst syv ganger de siste fire årene.

Årlig blir en rekke familier i Kina tvangsutkastet for å gi plass til nye byggeprosjekter. Dette skjedde i særlig stor grad før OL i Beijing i 2008. Mange familier blir kastet på gaten nærmest over natten. Ni Yulan kjemper en hard kamt mot denne uretten, en kamp hun tar på vegne av veldig mange. På grunn av dette blir hun trakassert på det groveste av kinesiske myndigheter. Nå står også et nytt OL på trappene, da vinter-OL på nytt vil bli arrangert i Beijing i 2022.

Beatríz, Hanan og Ni Yulan er bare tre eksempler på personer som blir utsatt for brudd på menneskerettighetene, over hele verden. Ved å støtte Amnesty hjelper dere oss med å avdekke og rope ut om menneskerettighetsbrudd.

Ønsker dere å vite mer om Amnestys arbeid i Norge og i resten av verden, se www.amnesty.no.

Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket

30 050 kroner innsamlet

4 givere
Avsluttet 31.12.2017
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
X
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Amnesty International Norge er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×