LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Styrk kvinners tilgang til helsetjenester i Afghanistan

Styrk kvinners tilgang til helsetjenester i Afghanistan

Alle pengene som samles inn, skal gå til støtte av eksisterende helseklinikker.

Afghanistan er i en humanitær, politisk og økonomisk krise. Kvinnelige helsearbeidere er nå blant de eneste som fortsatt har mulighet til å fortsette sitt livsviktige bidrag til å støtte befolkningen.

Uten helsepersonell, ingen helse.

Støtt vårt arbeid med å opprette og fortsette driften av lokale helseklinikker på den afghanske landsbygda.

Uten kvinnelig helsepersonell, har ikke kvinner i Afghanistan tilgang på helsehjelp. Under Taliban-myndighetens regime har kvinner fått rettighetene sine innskrenket om og om igjen gjennom det siste halvannet året.

Situasjonen for kvinnehelse forverres

Etter flere år hvor mødre- og spedbarnsdødeligheten har gått ned, ser vi nå at den er på vei opp igjen i flere områder. På den afghanske landsbygda er veien til helsehjelp ofte lang, og flere steder kan fødende kvinner måtte reise i over et døgn for å få hjelp. I noen tilfeller er det umulig for kvinnene å komme seg til helsehjelp på grunn av manglende mannlig følge. På vinteren kan vær og dårlige veier i ytterste konsekvens være en dødsdom for de fødende kvinnene.

Kvinnelige gründere hjelper kvinner og barn på landsbygda

I samarbeid med landsbyrådene støtter vi derfor opp om små, lokale helseklinikker på den afghanske landsbygda. Konseptet er bygget opp av Verdens Helseorganisasjon (WHO) og bringer helsefaglig oppfølging til kvinner og barn på landsbygda. Klinikkene er drevet, eid og bemannet av kvinner. Befolkningen i landsbyen bidrar med kapital, lokaler og vakthold. Konseptet er mer bærekraftig enn andre tiltak fordi det er billig å drifte, og fordi det har så solid forankring i lokalt eierskap i landsbyene.

Helsefaglig utdanning er den eneste høyere utdanningen kvinner i Afghanistan har lov til å ta i dag, og vi støtter tre helsefagskoler hvor kvinner fra utsatte områder studerer. Over tre hundre studenter får hvert år utdanning, slik at de kan bli jordmødre, fysioterapeuter, bioingeniører, helsesykepleiere og farmasøyter. Under studiene får de også opplæring i konfliktløsning og entreprenørskap, slik at de er best mulig rustet til å bidra med helsehjelp i landsbyene sine når de er ferdig utdannet. Ofte er disse kvinnene de eneste med helsefaglig kompetanse, og deres tilstedeværelse kan bety forskjellen på liv og død i lokalsamfunnet.

Venterom utenfor en helseklinikk i Kapisa

Du kan lese mer om helseklinikkene vi støtter her.

Afghanistankomiteen arbeider med humanitær hjelp og langsiktig utviklingsarbeid på den afghanske landsbygda. Vi arbeider helhetlig mot bærekraftsmålene og har prosjekter innen matsikkerhet, helse, utdanning, infrastruktur og fredelig konfliktløsning.

Styrk kvinners tilgang til helsetjenester i Afghanistan

5 540 kroner innsamlet

22 givere
Avsluttet 11.05.2023
27% av 20 000 kr
AFGHANISTANKOMITEEN sitt profilbilde
AFGHANISTANKOMITEEN mottar pengene
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
AFGHANISTANKOMITEEN er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×