LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Støtt Fjordsøksmålet!

Støtt Fjordsøksmålet!

Alle pengene som samles inn er øremerket fjordsøksmålet.

Denne spleisinnsamlingen er nå avsluttet. Følg med på hva som skjer videre med søksmålet på www.fjordsøksmålet.no.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøker staten for å ha gitt tillatelse til å dumpe enorme mengder gruveavfall i den rene og artsrike Førdefjorden. Etter flere års kamp for å bevare fjorden, er dette siste mulighet til å stoppe det miljøødeleggende prosjektet.

Mandag 18. september stiller vi i Oslo tingrett for å redde Førdefjorden og sikre naturens rettsvern. Motparten vår er staten - og den er mektig. Det koster penger å gå til søksmål. Derfor trenger vi din hjelp!

Støtter du Fjordsøksmålet, står vi sterkere i retten. Sammen kan vi redde fjorden fra å bli en avfallsplass for gruveindustrien.

Følg saken på  www.fjordsoksmalet.no, eller på nettsidene til Natur og Ungdom og Naturvernforbundet

Hvordan vil du at din fjord skal se ut? 

Jeg har aldri sett en så ødelagt natur som i Jøssingfjorden, sa naturfotografen Erling Svensen etter et dykk i fjorden hvor det ble dumpet gruveavfall for flere tiår siden. Det er grunn til å tro at forholdene kan bli like ille i Førdefjorden hvis gruvedumpingen gjennomføres. Foto: Erling Svensen

Hva handler saken om?

Gruveselskapet Nordic Mining vil utvinne mineralet rutil i Engebøfjellet i Vevring i Vestland. Staten har gitt tillatelse til å dumpe gruveavfallet i fjorden, opptil 170 millioner tonn! Det er åpenbart helt krise, og et tydelig symptom på den sviktende naturforvaltninga i Norge.

Vi synes ikke noen skal kunne kaste avfall i fjorden. Det synes ikke resten av verden heller; Norge er ett av kun to land som tillater ny gruvedumping. Med god grunn! All erfaring tilsier at det tar lang tid før økosystemet i fjorden kommer seg på bena igjen etter sjødeponi.

Førdefjorden er en nasjonal laksefjord, og en av Norges reneste fjorder. 170 millioner tonn gruveslam skal dumpes der. Det vil ha store konsekvenser for livet i fjorden. Alt liv i deponiområdet vil bli utryddet, og fisk i store deler av fjorden kan bli rammet. Havforskningsinstituttet har advart og mener at prosjektet vil «utgjøre et meget omfattende inngrep i fjordøkosystemet».

- Nordic Mining har fått tillatelse til dumpe gruveavfallet rett i fjorden uten krav om å utrede andre og mer miljøvennlige løsninger. Det er en klar saksbehandlingsfeil.

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet

- Alt er galt med dette prosjektet. Det finnes andre måter å ha gruvedrift på, men Nordic Mining velger det mest miljøfiendtlige alternativet. Og det har politikerne gitt dem lov til. Vi har aksjonert sivilt ulydig og hindret anleggsarbeidet ved Førdefjorden, og nå tar vi saken videre. Kampen for Førdefjorden er ikke over.  

Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom

Hva går pengene til?

Sikre at vårt juridiske og faglige lag som stiller i retten i september står sterkest mulig i møte med vår motpart, den norske stat.

Jo mer støtte vi får, jo sterkere står saken. Ditt bidrag er viktig for å sikre naturens rettsvern!

Alle inntekter er øremerket Førdefjordsøksmålet. Ønsker du å gi din gave anonymt kan du benytte gaveskjemaet over. Dersom vi skulle sitte med et overskudd av innsamlede midler etter søksmålet, vil disse fordeles mellom organisasjonene og brukes i tråd med våre respektive formål, dvs. formålsparagrafene i vedtektene våre.

Du kan også bidra gjennom andre kanaler: 

Hvem er vi? 

I Natur og Ungdom finner du medlemmer fra hele landet. Til sammen er vi den største miljøorganisasjonen for unge i Norge og jobber med miljøsaker lokalt, regionalt og nasjonalt. Vi gjør også litt internasjonalt arbeid og er en partipolitisk uavhengig organisasjon.

Natur og Ungdom er til for å gi unge en stemme i miljøpolitikken og ta kampen mot vår tids største utfordring. Naturmangfoldet vårt er truet og klimaendringene er farlige, urettferdige og allerede i gang. Derfor jobber vi for et samfunn som tar vare på naturen og sørger for et like trygt livsgrunnlag for fremtidige generasjoner.

Naturvernforbundet er en landsomfattende medlemsbasert miljøorganisasjon med lokallag i de fleste fylker og over 100 lokallag.

Den omfattende lokale aktiviteten, basert på frivillighet, er organisasjonens stolthet. Arbeid direkte opp mot myndigheter både lokalt og nasjonalt er en sentral arbeidsmetode for Naturvernforbundet, og organisasjonen har vært med å kjempe fram mange av de lovene som i dag er avgjørende for beskyttelse av naturen.

Det klassiske naturvernet med bevaring av naturområder og arter er fortsatt et kjerneområde for organisasjonen, men arbeider også med klima, energi, samferdsel og miljøvennlig forbruk. 

Naturvernforbundet arbeider i 8 land og er den norske representanten i verdens største nettverk av miljøorganisasjoner, Friends of the Earth. Gjennom vårt internasjonale arbeid kan vi styrke andre lands miljøorganisasjoner, og selv få hjelp til å vinne gjennom i våre saker.

Støtt Fjordsøksmålet!

2 136 800 kroner innsamlet

4 574 givere
Avsluttet 11.10.2023
Hovedmål
2 000 000 kr Sjekkmerke for nådd hovedmål
Bonusmål
97% av 2 200 000 kr
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
NORGES NATURVERNFORBUND er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×