LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Hjelp Elisabeth med å ta endometriosekampen til domstolen

Hjelp Elisabeth med å ta endometriosekampen til domstolen

Alle pengene som samles inn, går uavkortet til å hjelpe Elisabeth med å føre sin sak til domstolen. Overskudd går til Endometrioseforeningen.

Felles kamp for rettferdig behandling av endometriose

Elisabeth vil ta kvinnehelse til domstolen. La oss hjelpe henne i kampen, og sende et kraftig signal til det offentlige om at alle med endometriose fortjener bedre behandling.

Politikerne våre liker å skryte av at Norge er vedens beste land å bo i. Vi blir fortalt at vi har et solid og godt helsevesen som setter pasientsikkerhet høyt. Det stemmer selvsagt for noen, men for pasienter med endometriose er virkeligheten en helt annen. Når en kronisk syk småbarnsmor vil kjøre saken sin til høyeste hold fordi det offentlige systemet har sviktet, har vi et alvorlig problem.

Etter å ha lest artikkelen om Elisabeth Raasholm Larby i NRK, satt vi med en klump i magen. Hun har alvorlig endometriose, og vevet har nå spredt seg til lungene. Som følge av forsinket diagnose og manglende behandling, har Elisabeths sykdomsbilde forverret seg. Hun har gjennomgått omfattende operasjoner hvor hun blant annet har fjernet deler av tarmen. Hun har også kronisk nerveskade, et komplekst smertebilde, og trenger medisiner for å komme seg gjennom dagene. Vi er to kvinner, en av oss er selv under behandling for endometriose, den andre er venninne av Elisabeth, som synes det er skremmende at vi lever i et land hvor pasientskadesaker som Elisabeth sin, ikke tas på alvor eller vurderes på en god nok måte. Hennes historie kunne vært vår, og den kunne vært din. 260.000 nordmenn har endometriose i Norge. Sykdommen er nesten like utbredt som diabetes.

Det tar i gjennomsnitt 7 år å få diagnosen endometriose. En sykdom som for mange fører til et liv med store smerter og plager. Utallige pasienter har opplevd å møte leger og helsepersonell som ikke tar symptomene og plagene deres på alvor. Når man til slutt ender opp med rett diagnose, bør man i Norge kunne forvente god helsehjelp. Det fikk ikke Elisabeth. Hennes historie er et symptom på et mye større problem enn en enkeltsak.

Ifølge NRK gav NPE i 2022 medhold i 31% av sakene de vurderte. Hvis saken dreide seg om endometriose, fikk derimot bare 9,7% medhold. Over 90% med endometriose fikk altså klagen sin avslått. Det er feil at pasienter må kjempe mot et offentlig system som ikke fungerer. Det er en alvorlig svakhet i systemet når Elisabeth sin sak ikke har blitt behandlet skikkelig, at prosessen har vært mangelfull og at saken avvises i NPE og Pasientskadenemda. Vi er oppriktig lei oss og vi ønsker å hjelpe.

Elisabeth har bestemt seg for å kjempe videre for en rettferdig vurdering av sin sak. Hun ønsker å ta dette helt til topps, for å bidra til at andre i samme situasjon ikke behandles på samme måte. Kostandene er skyhøye for en småbarnsmor. Hun risikerer å måtte betale rundt 450.000 tusen kroner for å ta saken til Domstolen. Den økonomiske risikoen er skyhøy. Det kan vi ikke stå passive på sidelinjen og se på. Elisabeth forteller at hun ønsker dette fordi hun ikke kan finne seg i at systemet er rigget mot pasienter med endometriose. Hun kjemper for oss og de som kommer etter oss. La oss kjempe for henne og vise at hun ikke står alene i kampen.

Doner et beløp for å støtte Elisabeth, slik at hun kan gå foran og lede toget for endring. Alle inntekter går direkte til hennes saksbehandling. Hvis saken stopper etter stevning av staten, går alt utover Elisabeths utgifter i forbindelse med stevningen til Endometrioseforeningen. Hvis Elisabeth får løftet saken til domstolen, og får medhold slik at staten dekker alle saksomkostninger, går totalbeløpet samlet inn i denne spleisen til Endometrioseforeningen. Hvis vi klarer å samle inn mer enn målet, vil alt overskudd gå til Endometrioseforeningen. Når systemet svikter, må vi stå sammen og sørge for rettferdighet.

Spleisen er opprettet av;

Martine Røsten Aune, endometriosepasient og kvinnehelseaktivist 

Elin Nydal Bjørklund, venninne av Elisabeth. 

Hjelp Elisabeth med å ta endometriosekampen til domstolen

123 277 kroner innsamlet

471 givere
Avsluttet 30.06.2023
24% av 500 000 kr
Verifisert
Elisabeth Raasholm Larby mottar pengene
Elin Nydal Bjørklund sitt profilbilde
Ikke-verifisert
Elin Nydal Bjørklund
står bak spleisen
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Elin Nydal Bjørklund er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×