Støtt ELTE-saken
315 900 kr
600 givere
Avsluttet

En tjeneste fra SpareBank 1

Støtt ELTE-saken

Kjære støttespiller, 

nå trenger vi din hjelp igjen. ELTE-saken har tatt noen skritt i riktig retning, og det er vi veldig fornøyde med. Vi har fått en lovnad om en løsning fra Helseminister Bent Høie og det er positivt at Høie og co overkjørte Helsedirektoratet. Men 84 studenter, som begynte i god tro på ELTE, er ikke med i forslaget. Det er heller ikke resterende studenter som begynte på bachelor- eller masternivå etter avslaget. I tillegg forsøker nå proteksjonistiske krefter å gjøre alt i sin makt for å sabotere Høies løsning. Vi må stå samlet videre for å få gjennom en rettssak hvor vi kan nå en juridisk løsning for ALLE. Men en rettssak er fryktelig dyrt, og derfor ser vi oss nødt til å kjøre i gang en ny Spleis. Vi trenger til sammen 1,2 millioner til å finansiere søksmålet og dekke advokatutgifter. Vi er så heldige at vi har fått en anonym donor som vil speile beløpet vi klarer å samle inn (
inntil 600 000 kr). Altså for hver krone du gir oss, så vil vi få det dobbelte! Klarer vi å samle inn 600.000 kr, vil vi dermed ha 1,2 millioner til sammen. Av disse 600.000 dekker vi halvparten selv, og håper vi kan samle inn den andre halvparten (300.000 kr) fra støttespillere og pårørende.

Hva er ELTE-saken?
I en årrekke har nordmenn reist til Budapest for å studere psykologi ved Eötvös Loránd University (ELTE) og studiet ført til lisens og autorisasjon som psykolog i Norge. 

Helt uten forvarsel endret Helsedirektoratet praksis, uten å gi konkrete svar på hvorfor. Første begrunnelse ble oppklart som en begrepsmisforståelse, andre belaget seg på mangler i utdannelsen (dette har blitt motbevist), og den siste er at vi er utdannet til et annet yrke. Når begrunnelsene blir motbevist, finner man opp nye begrunnelser for å kunne holde fast ved sin opprinnelige konklusjon. Dette holder ikke mål!

Men dette angår ikke bare studentene. Dette angår både deg, meg, og de vi er glade i. Å få psykisk hjelp i dag er vanskelig, og alt for ofte fører konsekvensene av sprengt kapasitet til medisinering, uutholdelig ventetid eller ingenting. Ifølge Verdens helseorganisasjon kommer psykiske lidelser til å være den største årsaken til sykdomsbelastning i vestlige land i 2020. Norge har ikke råd til å la proteksjonistiske krefter vinne over pasientsikkerheten slik situasjonen er i dag. Kvalifisert kompetanse burde bli sett på som en ressurs, og ikke konkurranse. Norge trenger disse psykologene sårt da de ikke har råd eller kapasitet til å utdanne nok selv. Utenlandsstudentene vil bidra til å løfte fremtidens helsetilbud, og hvis dette betyr noe for deg, kanskje personlig eller for noen du er glad i, håper vi du ser nytten av å støtte denne saken.

Saken vår er klaget inn for EFTA Surveillance Authority (ESA) som i lang tid har undersøkt om Helsedirektoratets praksisendring bryter med EØS-regelverket.

Vi oppfordrer også alle våre støttespillere å melde seg inn i Facebookgruppen «Støtt ELTE-saken!». På gruppen vil det fortløpende orienteres om siste nytt i saken, status på innsamlingen og mulighet til å få et fullstendig overblikk i hendelsesforløpet. 

Denne saken har vært en stor påkjenning for oss alle. Denne spleisen er for ferdig utdannede psykologer fra ELTE som jobber på lisens, ferdigutdannede som ikke fikk lisens og for de nåværende studentene på ELTE. Totalt er vi i overkant av 200 unge mennesker som vil bidra med vår kunnskap til det norske helsevesen, men blir motarbeidet på alle plan. Hjelp oss med å få en rettferdig behandling, og det mener vi at vi kommer til å få ved å gå til sak. Alle monner drar, og vi blir veldig glad for ethvert beløp vi måtte få inn! Om vi skulle vinne og få dekket saksomkostninger, vil eventuelt overskudd doneres til Mental Helse.


Her kan du lese mer om ELTE-saken i media:

https://www.dagbladet.no/nyheter/rystet-over-at-utenlands-studenter-nektes-godkjenning/68792515

https://www.dagbladet.no/kultur/uforstaelig-avvisning/68890924

https://www.dagbladet.no/nyheter/ungarn-psykologene-far-jobb-i-alle-land-utenom-norge/69248873

https://www.dagbladet.no/nyheter/reagerer-pa-helsedirektoratets-bruk-av-pr-byra---de-har-jo-673-ansatte/68858561

https://www.dagsavisen.no/nyemeninger/ungarnpsykologene-positivt-tilskudd-til-norsk-psykologi-1.1102614

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2017/04/18/mener-situasjonen-kan-ga-utover-psykiatritilbudet-til-barn-og-unge/

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2018/02/08/ja-det-er-mange-feil-om-psykologutdanning/

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2018/03/16/trollet-er-ute-i-sola/

Opprettet av
Identifisert med BankID
Pengene utbetales til Maria Skarpaas Andersen
Del innsamlingen
Facebook
E-post
Lenke
Instagram
Plakat
Bygg inn
Maria Skarpaas Andersen er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.
Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×