LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Skolelinux-dugnad for Ukraina

Skolelinux-dugnad for Ukraina

Innsamlede midler går uavkortet til transport og logistikk på bakken i Ukraina og i Norge, som også inkluderer dugnader der Skolelinux installeres på de brukte bærbare maskinene før de transporteres og leveres til Ukrainske skoler

Hjelpebehovet til datamaskiner i Ukraina

Ukraina er et krigsherjet land med mange skoler som er ødelagt til det ubrukelige. 3,6 millioner elever har fått skolegangen avkortet eller ingen utdanning i det hele. Datautstyret til elevene er mildt sagt noe annet enn i Norge. (Skole i Bilohorivka etter russisk beskytning - CC BY 4.0).

Mange skoler har lærere, foreldre og kommuner som har gjort mye for å gjenoppbygge. Men de har kanskje så lite som 2 datamaskiner til 100 elever og lærere. De fikk 11 datamaskiner for 10 år siden hvor bare 2 virker i dag. Norge har nær 100 prosent dekning av datamaskiner.

Målsetningen er å sikre mange skoler klassesett på 20-30 datamaskiner, slik at det også er nok maskiner til lærerne. Støtte for dokumentdeling på Internett uten overvåking. Installere støtte til “whiteboard” etter finsk skolestandard.

Lange transportavstander med 3500 km en vei

Reiseavstander fra Oslo til f.eks. Trondheim er kort sammenlignet med transporten til Ukraina. Det påløper store beløp på diesel og bensin som utgjør 70 prosent av reisekostnaden. I tillegg kommer transport i Norge, for å unngå korrupsjon hvor mye blir borte på veien. Leverer vi direkte. En slik  transport koster raskt 150.000 kroner per tur. Derfor ber vi om 1.500 kroner per brukte bærbare datamaskin for å betale transport og logistikk på bakken som også inkluderer dugnader, veiledning osv.

Video fra det flotte foredraget om Skolelinux-dugnaden for Ukraina med Knut Yrvin i NUUG

Typer bærbare maskiner

Brukt bærbar pc bør ha minimum 64 GB disklager, 2-4 GB kjøreminne (RAM) og to prosessorkjerner. Mer ytelse går også bra! Maskinene må ha ladekabel, minne installert og fungerer slik at de kan starte opp med et operativsystem. Man må også ha brukernavn og passord for superbruker(e) på alle aktuelle maskiner.

Datamaskiner som passer er fort 7-10 år gamle som idag ikke klarer å kjøre nyeste Windows, Apple og Chrome OS. Folk i dugnaden tester og installerer alle maskiner med Skolelinux etter industrielle standarder, før det sendes til Ukraina!

Om noe mangler, så er maskinen i praksis ubrukelig og må sendes til elektronisk avfallshåndtering. Maskiner med mangler tar opp unødvendig lagerplass og koster ekstra i transport og forstyrrer dugnaden med å installere Skolelinux. Dugnadsfolk blir demotivert. Da står man i fare for å hindre dugnaden med hjelp til skoler i Ukraina. Vær presis med utstyret som samles inn.

Skolelinux-dugnad for Ukraina

1 303 kroner innsamlet

4 givere
Avsluttet 16.08.2023
0% av 1 500 000 kr
Skolelinux-dugnad for Ukraina sitt profilbilde
Skolelinux-dugnad for Ukraina
Verifisert
Malin Krosby Bruland står bak spleisen

Om organisasjonen

NUUG (Norwegian Unix User Group) er en ikke-kommersiell forening som arbeider for utbredelse av UNIX-liknende systemer, fri programvare og åpne standarder i Norge. Foreningen ble stiftet 7. juni 1984.

Organisasjonsnummer: 979 629 079
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Malin Krosby Bruland er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×