LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Vi minner om at det er innsamler som er ansvarlig for innholdet i denne spleisen og at du bør sette deg godt inn i saken før du gir ditt bidrag. Det finnes mer informasjon om dette på www.nhi.no.
Prosjektbilde for Plakatkampanje for legalisering av spiss fleinsopp

Plakatkampanje for legalisering av spiss fleinsopp

Finansiere en plakatkampanje i Oslo for skape debatt om forbudet mot fleinsopplukking

Viktig oppdatering: Kampanjen kan ikke gjennomføres slik opprinnelig planlagt

Reklamebyråene som har utendørsreklamen i Norge har avslått å samarbeide med oss. Avslaget er begrunnet i at plakatene kan anses som støtende. Plakatkampanjen kan derfor ikke gjennomføres som opprinnelig planlagt. Les mer i oppdateringen vi har lagt ut på innsamlingen. Vi ber alle som ønsker å få refundert donasjonen om å kontakte oss på post@psynapse.no og oppgi betalingsrefereanse, slik at vi kan be Spleis om å tilbakeføre pengene. 

Opprinnelig beskrivelse

Hensikten med kampanjen er å skape en debatt om narkotikaklassifisering av spiss fleinsopp, med mål om å få Legemiddelverket til å fjerne viltvoksende spiss fleinsopp fra narkotikalisten. 

Vi mener det ikke finnes noen sterke folkehelsemessige eller kriminalpolitiske hensyn som taler for å forby folk å plukke en sopp som vokser vilt i norsk natur, og at forbudet går i mot både retten til privatliv, allemannsretten og den allmenne rettsfølelsen. Vi mener derfor det er et behov for å skape mer oppmerksomhet om det faktum at en gammel lov fortsatt gjør deg kriminell for å ha plukket en sopp rett fra naturen.

Plakatkampanjen er en del av "Frigjør Naturen"-kampanjen Psynapse har hatt gående på nett og i sosiale medier. 

Spiss fleinsopp ble narkotikaklassifisert i 1981 etter kort saksbehandling, der de eneste som kom til orde var Kriminalpolitisentralen og Oslo politikammer. I underlagsmaterialet Psynapse har hentet fra Riksarkivet fremkommer det at det ikke var gjort noen avveining av de folkehelsemessige konsekvensene av fleinsoppbruk opp mot inngrepet det innebærer å forby folk å plukke soppen. 

Vi har tidligere vært i dialog med Legemiddelverket om muligheten for å revurdere klassifiseringen i lys av ny kunnskap om risiko ved fleinsoppbruk, men har ikke lykkes med å nå frem i dialogen. Av den grunn ønsker vi nå en bredere offentlig interesse og debatt om forbudet, og håper å oppnå dette gjennom denne plakatkampanjen. 

Plakatene vil plasseres på strategiske steder i Oslo for å nå frem til relevante beslutningstagere. 

Om Psynapse

Frigjør Naturen er et prosjekt av Psynapse. Psynapse jobber for å sikre anerkjennelse av personer som bruker psykedelika til rekreasjonelle, spirituelle eller terapeutiske formål, og for at ruspolitikken skal være forankret i forskning, kunnskap og respekt for menneskerettighetene. Gjennom opplysningsarbeid og kampanjer ønsker vi å bidra til en informert offentlighet, og til at nye ruspolitiske spørsmål kommer på dagsorden.

Plakatkampanje for legalisering av spiss fleinsopp

41 510 kroner innsamlet

137 givere
Avsluttet 31.10.2023
83% av 50 000 kr
PSYNAPSE sitt profilbilde
PSYNAPSE mottar pengene
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
PSYNAPSE er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×