LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Et Amerika-brev til hele det norske folk: Let’s Make it Happen. Again!

Et Amerika-brev til hele det norske folk: Let’s Make it Happen. Again!

Prosjekt New York 2025, SS Restauration

Restauration Venneforening inviterer det norske folk til å være med på spleiselag med historisk sus!  4. juli 2025 setter nemlig emigrantskuta  Restauration på ny kursen mot New York, på dagen 200 år etter den første organiserte emigrasjon av nordmenn til Amerika. Denne hendelsen gir oss et innblikk i en viktig episode av norsk historie. Skuta er nå et minnesmerke og påminnelse om at Norge ikke alltid har hatt de beste levevilkår i verden.

Forløpet til avreisen, den strabasiøse turen over Atlanterhavet og dramatikken emigrantene opplevde ved ankomst New York er skildret i et utall romaner og fagbøker. Ankomstdatoen 9. oktober er faktisk offisiell flaggdag i USA.

Emigrantene solgte alt de eide for å spleise på en skute som var sjødyktig til å klare overfarten til Amerika. Nå ber Venneforening hele det norske folk om å bidra, slik at vi kan gjenta seilasen for å hedre de som dro i 1825. Historien og drømmen om et bedre liv, som var emigrantene sin motivasjon, må aldri glemmes.

Skuta het opprinnelig Emmanuel og var en «jakt» bygd i Hardanger i 1801. Den ble siden ombygd til en slupp etter en uværsskade og fikk navnet Restauration. Dagens Restauration ble bygget på Finnøy og sjøsatt i 2010. Nå trengs en ny restaurering på samme måte som for 200 år siden. Restauration må oppgraderes i skrog og rigg med mer ballast og tilrettelegges for en seilasen. Dette koster penger som «non-profit» Venneforeningen ikke besitter i dag. Skuta trenger sikkerhetsutstyr til mannskapet på tolv – i tillegg trengs redningsflåter, redningsdrakter, nødpeilesendere, lenseutstyr, værstasjon, kommunikasjon, havneutgifter og forsikringer m.m. Behovslisten er lang – og det ligger et formidabelt arbeid foran oss.

Dersom du har anledning til det, vil det være en fin start på reisen til Amerika at så mange som mulig kan finne et utkikkspunkt langs Byfjorden i Stavanger for å vinke oss farvel den 4. juli 2025. Alle er naturligvis også invitert til å være en del av velkomstkomiteen ved ankomsten til havna i New York 9. oktober 2025. Der vil det være høytstående representanter til stede fra både Norge og USA – sammen med seilasens høye beskytter Liv Ullmann.

Vi håper du ser betydningen og symbolverdien denne seilasen har for landets historie. For å fordele byrden appeller vi derfor til det norske folk og dugnadssjelen! Venneforeningen vil sette enorm pris på økonomiske bidrag tilsvarende verdien av et frimerke til Amerika (36 kroner) – eller mer!

I anledning seilasen lager vi en offisiell t-skjorte. Alle som bidrar og oppgir navn vil være med i trekningen av flere nummererte utgaver.

Så enkelt er det å bidra:
Logg inn på www.spleis.no og skriv ‘Restauration Venneforening’ i søkefeltet.

På forhånd takk!

Ann Irene Sem-Henriksen
Leder av Restauration Venneforening

Fra Tananger Kystseilas 3/9-23

Bilde tatt av P.S. Larsen august 2023

Vårt Amerikabrev

Øvrige bilder fra Venneforeningens arkiv

Et Amerika-brev til hele det norske folk: Let’s Make it Happen. Again!

22 843 kroner innsamlet

69 givere
Avsluttet 21.01.2024
4% av 500 000 kr
Ann Irene Sem-Henriksen sitt profilbilde
Verifisert
Ann Irene Sem-Henriksen
står bak spleisen
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Ann Irene Sem-Henriksen er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×