Hjelp Måkevakta i innspurten av hekketida
Måkevaktas spleis er først og fremst for å dekke utgifter til veterinær og medisinsk materiell. Blir det over disse utgiftene, går det denne gangen til materialer til vår voiler (bur til flyvetrening) her i byen! Vi har nå nemlig skaffet et sted i Oslo! Det har uteplass og veldig mye mer kapasitet! Dermed kan Måkevakta ta i mot alle måkene som de fantastiske snille fugleelskerene rundt omkring hjelper oss med å finne og hanke inn.🥰
Hekketiden er straks over og vi får inn mange uheldige unge måker fra årets kull som ikke har kartlagt helt hvor man kan og bør fly.
For de som krasjer med bil eller (sparke) sykkel er dødeligheten dessverre svært høy. Bekkenbrudd, åpne brudd i vinger eller store nerveskader som oppstår på sikt, er ikke forenlig med liv. Mange vakre fugler er levert til dyrlegen for avlivning denne sommeren.
Heldigvis satser Måkevakta på alle måker som har en sjans!
Takket være innkjøp av influensatester (bilder under) har vi kunnet fortsette vår virksomhet i den triste tiden med influensa flere steder i landet. Dyrlegene som har kunnskap om fugl har dermed ukentlig hjulpet oss med røntgen, konsultasjoner og rådgivning på klinikk.
Under kan du lese litt om noen av pasientene vi har inne for øyeblikket og hva slags behandling de får.
Måkevakta behandler alle pasienter for at de skal friskmeldes for et liv i det fri. Noen tar det lang tid for, andre trenger bare et lite pitstop innom.
Slik som:
SVARTBAKEN MICKO FRA OSLOFJORDEN (ringnr J07JE)
Ut fra ringnummeret ser man at MICKO er av årets kull fra naturreservatet Søndre Skjælholmen i Oslofjorden. Micko var muligens ute på en av sine første flyveturer til storbyen da han crasjet inn i noe på Thune ved Skøyen. Der endte han med å vandre i rare sirkler på en parkeringsplass. Han ble så klart mistenkt for å ha fugleinfluensa. Heldigvis steppet en modig hjelper fra FugleAdvokatenes Hjelpegruppe opp og plukket ham opp. Micko holdt residens på verandaen til sin redningsmann i et døgn uten å hoste eller nyse (som er vanlige symptomer for FI). Da Måkevakta testet var testen negativ! Micko ble derfor diagnostisert med lett hjernerystelse og fikk reise til de andre måkene på Måkevakta. (Han var så stor og sterk at buret sto og hoppet på bussturen.) Micko ble bedre etter bare noen få dager, men holdt i observasjon i litt over en uke. Han spiste masse og ble enda mer full av livslyst enn før. Micko har nå blitt sluppet fri i Hvervenbukta.🏝️🌅
ÅKE FRA TØNSBERG:
ÅKE ble matet av en snill dame som fulgte litt ekstra med på ham. Åke hadde nemlig en mer og mer hengende vinge selv om han fortsatt kunne fly. Etter en storstilt plan som involverte mye venting, oppbygging av tillit og mange folk, ble Åke endelig fanget (han kom så og si frivillig til den snille damen😌) og fraktet til Oslo! Her dro Åke til veterinæren og fikk tatt flere røntgenbilder av vingen. Det er ikke brudd, men en hevelse rundt leddet. Åke får behandling og fysioterapi. Han er mye sterkere nå enn han var i starten og en svært sjarmerende kis. Han bor vis à vis sildemåken Berte som også venter på å flytte ut for flyvetrening. Det er mange som heier på Åke hjemme i Tønsberg, spesielt hans make som venter hver dag på at hennes skjønne elskede skal komme tilbake.❤️
Her ser vi BERTE OG ÅKE filosoferer om gravitasjon og prisindeks(?):
KARRI FRA BOTANISK (ringnr JMH53):
KARRI ble funnet våt og forkommen i et hjørne av Botanisk hage da stormen Hans herjet som værst. Måker skal overhodet ikke bli våte, da er det noe veldig galt med fjærene. Karri hadde antagelig falt ned i en dunk med frityr og fått ødelagt fjærdrakta! Hun stinket! Og naturligvis var hun veldig trist. En god hjelper fikk henne inn og de snille folkene hos Dyrlege Blom hjalp Måkevakta med å vaske henne.🧴🫧🛀 Nå er hun snart klar for herlige flyveturer og vinterfjærene hennes er også snart på plass! Bare se så pen vår Karri er!:
ANNA FRA OSLO S:
ANNA lå uten å kunne røre seg på en av togperrongene på Oslo S i morgenrushet nå på høsten. Antagelig hadde hun fått strøm i seg, fra sporet eller lignende. Et snilt par kom og leverte henne hos Måkevakta.
Det er generelt vanskelig å vite utfall med strømskader. Bare tid kan vise hvor problemene er. Noen ganger gjør strøm ofrene sine hjelpesløse over flere uker og de ender med lammelser og koldbrann.
Det så virkelig ikke bra ut for stakkars Anna i starten. Hun lå rett ut i buret hele den kvelden hun kom. Men ganske snart spiste hun godt, og så hang hun med på krevende fysioterapiøkter og hun badet og i det hele tatt... Det er ennå tidlig, men vi er veldig positive til hva fremtiden bringer for vesle vakre Anna!
AMANDA FRA VATERLAND
Her er bilde fra da Amanda ble funnet på Vaterland, haltende, forvirret og uten flyevne. Dette var i fellesferien da fugleinflensaen herjet i Nord. Da Amanda lagde rare, ukoordinerte bevegelser med hodet, tok Måkevakta ingen sjanser. Hun ble sikret av damen som fant henne på tur med hunden sin og holdt på verandaen hennes til vi kunne teste. Testen ble negativ! Amanda ble med til videre observasjon og rehabilitering. Vi er ikke sikre på hva det var, men vi tipper spasmene var etter sammenstøt. Hun ble heldigvis bedre og bedre og sterk og spiste som bare det. Etter ca 3 uker i rehabilitering ble hun sluppet "hjemme" på Vaterland🥰.
Her er ser vi AMANDA balansere på badekarkanten sin.
HANS FRA ENSJØ:
HANS har et lukket brudd i vingen som ikke ligger helt greit. Men ikke helt feil heller. Måkevinger kan gro og bli bra, spesielt hos unge måker. Vi vil gi Hans en sjans! Hans har fått røntgen de siste to ukene og det gror fint. Det er kjedelig å holde seg i ro, men Hans utviser god kampvilje, liker å danse og trives med å ha selskap av de andre ungmåkene. Han får smertestillende, har en tøff gips og spiser så mange reker han vil. Om få strakser får Hans også muligheten til å være i voileren vår og trekke frisk luft. Vi håper virkelig denne vakre fyren kan spre sine vinger og være lykkelig!