LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Kunstnerinnsamlinga Baajh variede årrodh - Leva fjella leva

Kunstnerinnsamlinga Baajh variede årrodh - Leva fjella leva

Til å dekke reise og oppholdsutgifter til folk med lav inntekt som har deltatt på Fosen/Fosen aksjonene i Oslo

Vi samler inn penger for å bidra til å dekke reise og og oppholdsutgifter til de som reiste til/fra Oslo for å delta i aksjonene som markerte at menneskerettighetsbruddet pågår enda 2 år etter at høyesterettsdommen falt i Fovsen/Fosen saken.

Midlene vi samler inn skal gå til kunst og kulturarbeidere, og til Natur og Ungdom /NSR Nuorat, og skal fordeles etter behov. De skal gå til folk med lav inntekt og studenter. 

Kort oppsummering av Fovsen/Fosen saken:

Saken har pågått i over 23 år. 

FOSEN VIND fikk konsensjon av den norske stat til å bygge ut to vindparker på Fosen/Fovsen i Trøndelag, Storheia og Roan vindkraftverk. De to stod ferdige i 2019 og 2020 og var en del av Fosen Vind, det hittil største vindkraftprosjektet på land i Europa.

Fjoråret ga rekordresultat for Norges største vindkraftverk ettersom FOSEN vind som består av til sammen fem vindparker på 801 MW. I fjor fikk selskapet netto driftsinntekter på 720 millioner kroner. 

Den sørsamiske reindrifta på Fosen/Fovsen har opplevd å få eksapropiert og ødelagt essensielle vinterbeiteområder grunnet utbygginga av at vindindustrien slik at det krenker urfolkets FN-beskyttede rett til kulturutøvelse.

I oktober 2021 fikk de sørsamiske reindrifra medhold i Høyesterett. En enstemmig Høyesterett mente at sørsamenes rettigheter var krenket, og vedtaket om bygging var ugyldig, ettersom det ikke var satt inn «tilfredsstillende avbøtende tiltak".

Siden da har reindrifta holdt fast ved at de ønsker å få tilbakeført de tapte vinterbeiteområder.Regjeringen på sin side har trenert saken ytterligere og gjentatt at de gjennom "dialog" håper å finne en løsning, som gjør at vindturbinene i de berørte områdene på Fovsen/Fosen får stå. 

Per idag pågår en mekling du kan lese mer om her: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/ab94jO/forhandler-om-fosen-loesning-et-korthus-som-faller-hvis-en-part-trekker-seg

2 års markeringa for Fosen/Fovsen dommen bygde seg opp flere uker tidligere.I over fire uker bodde den unge samiske kunstneren (som også har rein) Mihkkal Hætta  i lavvo utenfor Stortinget. Han stilte følgende spørsmål i en kronikk i VG tidligere i oktober:

"Hvor er planen til Aasland, hvor er tiltakene og reparasjonen? Olje- og energiministeren gjemmer seg bak meglingsprosesser og utredninger, uten at han egentlig tar tak i problemet.Derfor mobiliserer vi til ny storaksjon.I dag har det gått to år siden dommen falt, og Oslo vil igjen fylles med lenker og vrengte kofter/gákti.

Mandag 16.oktober har han invitert til frokost utafor lávvuen på Elsa Renbergsplass (Eidsvoldsplass) og vil samtidig avslutte sin aksjon og pakke ned lavvoen da hans plan er å reiser hjem til Guovdageaidnu etter aksjonsgruppa har vært på Slottet samme dag og møtt kongen og kronprinsen.

Fredag fikk Fovsen/Fosen aksjonistene beskjed om at kongen og kronprinsen vil møte de, etter å ha sendt et brev til slottet-

Dette avslutter NSR-Nuorat og Natur og Ungdom sin sivile ulydighetsaksjonene for denne gang.

En god og detaljert artikkel i DN om Elle Márgget Nystad, leder i NSR-Nuorat.

Lær mer om saken og om grønn kolonialisme av de fabelaktige forskerne bak Elsa Laula Renbergen Instituhte/Renberga Instituhtta/Renbergs Institutt:

Litt mer om eierskapet til Fosen Vind mm. her:  https://no.wikipedia.org/wiki/Fosen-saken#

Les litt om det å tjene penger på en ulovlig konsesjon her:

https://www.nrk.no/sapmi/advokat-erik-keiserud-mener-driften-i-roan--og-storheia-vindkraftanleggene-er-ulovlig-1.16431788

Foto: Jannik Abel

Kunstnerinnsamlinga Baajh variede årrodh - Leva fjella leva

11 050 kroner innsamlet

26 givere
Avsluttet 01.12.2023
44% av 25 000 kr
RØST AIR sitt profilbilde
RØST AIR mottar pengene
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
RØST AIR er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×