Trykking av boken om Frakteskuta «Uroa»
4 350 kr
12 givere
Avsluttet
4 350 kr124 % av 3 500 kr

Trykking av boken om Frakteskuta «Uroa»

Vi samler inn penger til trykking av boken "Frakteskuta «Uroa» - Det glemte kapitlet i kysthistorien til Lofoten og Vesterålen”

Prosjektet rundt frakteskuta «Uroa» startet i april 2017 på bakgrunn av utgivelsen av Per Rydheims bok “Vesteraalske - Vesteraalens Dampskipsselskab 1881-1988”. Her er hvert eneste skip i flåten til VDS nøye omtalt, men med ett unntak. M/S «Bleik», en frakte og bygderute båt, med kun tre års fartstid i rederiet hadde en tynn og mangelfull histoire. Som VDS-entusiast og “lokalhistoriker” dukket det opp mange spørsmål rundt denne båten og dens historie. Undertegnede, Thomas Gundersen, og min kollega ved Vesterålsmuseet, Reidar Berg, begynte dermed arbeidet med å avdekke denne ukjente historien.

Prosjektet skulle i utgangspunktet ende opp som en avisartikkel rundt M/S «Bleik», det glemte kapitlet i VDS-historien, men så gravde vi oss frem til forhistorien til båten. Historien til «Bleik», originalt «Uroa», starter på Borhaug Båtbyggeri på Lista i Vest-Agder i det herrens år 1906. Båten var kontrahert av Bernhard Dahl, væreieren i Nusfjord i Lofoten, og fikk navnet «Uroa». Fartidsstiden som frakteskute i Lofoten varte fra 1906 til 1941. I krigens andre år ble «Uroa» satt inn i en kombinerte bygde- og frakterute på Andøya om vinteren og bandet sammen øya når veien snødde igjen. Her ble hun etterhvert værende og i 1948 ble skipet oppkjøpt av Vesteraalens Dampskibsselskab på Stokmarknes. I VDS sitt eie ble hun omdøpt «Bleik» og fortsatte i denne bygderuten på Andøya. I 1950 ble denne ruten nedlagt og «Bleik» var dermed overflødig for rederiet. I august samme året ble båten solgt tilbake til Lofoten. Den nye eieren var væreieren på Å og firmaet het S. H. Ellingsen. Her fortsatte hun sin karriere som frakteskute. I 1951 ble nok et navnebytt foretatt og hun fikk da navnet «Åga». I januar 1956, under en voldsom nyttårsorkan som herjet i Nord-Norge, forliste «Åga» ved fiskeværet Tind i Lofoten. Etter å ha slitt seg fra fortøyningen på havna på Tind rak «Åga» opp på et skjær og i etterkant ble båten kondemnert og hugget opp.

I et halvt århundre seilte «Uroa» som frakteskute i Lofoten og Vesterålen under forskjellige navn og eiere. Frakteturene kunne gå fra Hammerfest i nord til Kristiansund i sør. Denne delen av kysthistorien vår er lite omtalt og dette ønsker vi å gjøre noe med.

Boken “Frakteskuta «Uroa» - Det glemte kapitlet i kysthistorien til Lofoten og Vesterålen” vil trolig komme vinteren 2019.

Denne Spleisen er satt opp kun for å dekke deler av kostnadene for trykkingen. Det resterende skal vi hente hos sponserer i form av foreninger o.l.


Gi et valgfritt beløp

 1. Gi det du vil

  For deg som har lyst til å støtte oss uten å få noe tilbake

  Valgfritt beløp

  Ubegrenset antall

Velg en belønning

 1. Omtale i boken

  Alle som gir et pengebeløp over 100 kroner vil bli omtalt i en egen takkeliste i boka

  100 kr

  7 har valgt denneUbegrenset antall
Opprettet av
VerifisertThomas Gundersen Fredriksen
Identifisert med BankID
Pengene utbetales til Thomas Gundersen Fredriksen
Del innsamlingen
Facebook
E-post
Lenke
Instagram
Bygg inn
Thomas Gundersen Fredriksen er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.
Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

 1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
 2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
 3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×