Šaamšiǩ – Oldemors lue – dokumentarfilm om østsamene
15 950 kr
38 givere
63 dager igjen
16 200 kr32 % av 50 000 kr

Šaamšiǩ – Oldemors lue – dokumentarfilm om østsamene

Knust mellom stormakter, utvisket av fornorskning og fortrengt av andre folkeslag, ligger den østsamiske kulturen i Pasvik med brukket rygg. Vi er nesten i mål med finansieringen av en viktig film om en nesten ukjent del av Norges historie.


Det grenseløse landet  

Lenge, lenge, kanskje siden tidenes morgen, forvaltet Pasviksamene sitt lille grenseløse område i pakt med naturen. Så delte Norge, Russland og Finland området mellom seg. Knust mellom stormakter, utvisket av fornorskning og fortrengt av andre folkeslag, ligger den østsamiske kulturen (Skoltesamene) i Pasvik med «brukket rygg». Gruvedrift og kraftverk forandret landskapet og elva. På norsk side ble språket og kulturen visket ut. Men de østsamiske genene klarte de aldri å utslette. 

Jakten på oldemors lue

– Forsvinner språket, mister man også trådene til sine forfedres kultur, tradisjoner og tankegang. Dette sier Venke Tørmænen i Pasvik helt på grensa mot Russland. I voksen alder har hun oppdaget sin skoltesamiske/østsamiske bakgrunn.


Ved hjelp av slektninger på finsk side er Venke allerede i gang med å lære språket. Hun vil også gjerne lære seg å sy den østsamiske konelua, et hodeplagg som er et meget sterkt symbol for kulturen. Men for at hun skal kunne ta tilbake denne lærdommen må hun kjøre de 14 milene til Sevettijärvi i Finland. Der må hun bruke engelsk for å kunne kommunisere med sine østsamiske slektninger.                                                 

På finsk side har det østsamiske språket og den østsamiske kulturen hatt bedre vilkår. Språket og kulturuttrykkene lever fortsatt. Ja, til og med den finske sametingspresidenten er østsame.                                    

Å sy en skoltesamisk kvinnelue er ikke gjort i en håndvending. Lua er full av symboler og familiebånd som man må beherske før man overhode kan begynne å tenke på å sy en lue til seg selv. Om man skal ha en slik lue så MÅ man sy den selv.


To filmskapere går sammen

Filmen er en samproduksjon mellom Anstein Mikkelsen i Siivet AS og Harry Johansen i Govas AS. Med røtter i både samisk og kvensk kultur forteller Mikkelsen og Johansen filmens historie fra innsiden av et univers få har kjennskap til.

Harry Johansen er en av de mest aktive samiske dokumentarfilmskaperne på norsk side: Han er en av få som har satt søkelys på den sjøsamiske befolkningens situasjon.

Anstein Mikkelsen er en veletablert nordnorsk dokumentarist med mange produksjoner på CV-en. Foruten å lage naturdokumentarer og samiske produksjoner er han den eneste i verden som har hatt en løpende produksjon av kvenske filmer gjennom mer enn 20 år.

Det meste av finansieringen på plass

Vi har allerede det meste av finansieringen på plass:

Nordnorsk filmsenter kr 50.000

Nordnorsk filmsenter kr 500.000

Norsk kulturråd kr 300.000

ISFI Internášunála Sámi Filbmainstituhtta kr 60.000

ISFI Internášunála Sámi Filbmainstituhtta kr 200.000

Samediggi/Sametinget kr 150.000

Fritt ord kr 100.000

Fond for lyd og bilde kr 40.000

Samerådet kr 35.000

Finnmark fylkeskommune kr 12.000

NFI/Fond for lyd og bilde kr 250.000 MANGLER!

Egenandel/salg kr 50.000 MANGLER!

Folkefinansiering kr 50.000 MANGLER!

Totalt kr 1.847.000

Slik støtter du innsamlingen

 1. 250 kr

  «Navn på rulletekster»

  Du får navnet ditt på filmens rulletekster

  10 har valgt denne

 2. 500 kr

  «Kopi av filmen»

  Du får en digital nedlastbar kopi av filmen samt navnet ditt på filmens rulletekster.

  12 har valgt denne

 3. Valgfritt beløp

  «Gi det du vil»

  For deg som har lyst til å støtte oss uten å få noe tilbake

Innsamling til
Opprettet av Anstein Mikkelsen
Del innsamlingen
Anstein Mikkelsen er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.
Nettleseren din trenger en oppdatering

Det er ikke sikkert Spleis fungerer eller vises riktig. Oppdater nettleseren

×