LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Rettshjelp til Mahad

Rettshjelp til Mahad

Innsamlingen går til å hjelpe Mahad Mahamud med advokatutgifter og saksomkostninger så han kan ta saken sin videre

I 2016 ble Mahad  Mahamud (32) fratatt sitt norske statsborgerskap. Norske myndigheter mente at Mahad hadde løyet om hvor han var fra når han kom til Norge. Mahad hadde da bodd i Norge i 17 år og vært norsk statsborger siden 2008. 

Mahad kom til Norge som 14-åring i 2000. Han hadde sin ungdom i Brummundal og utdannet seg senere til bioingeniør. Han jobbet i flere år som bioingeniør på Ullevål sykehus hvor han var en høyt oppskattet ressurs og kollega. 

Våren 2016 ble han fratatt det norske statsborgerskapet da UDI mente at han hadde løyet når han kom til Norge. De mente at han opprinnelig var fra Djibouti og ikke fra Somalia. Myndighetene i Djibouti mener at han ikke er fra Djibouti og nekter å ta imot han der. Somaliske myndigheter bekrefter at han er fra Somalia, men norske myndigheter vil ikke sende han dit siden de mener han ikke er derfra. Mahad har derfor blitt statsløs og uten rettigheter og uten noe sted å gjøre av seg. Han er hjemløs og har ikke rett til å jobbe. Han har jobbet og betalt skatt til staten i mange år, men har ikke lenger rett til helsehjelp. 

Mahad tok saken sin til retten, først til Tingretten og deretter Lagmannsretten, hvor han tapte i begge instanser. 

 UNEs viktigste "bevis" i Tingretten var at de hadde funnet en person fra Djibouti som de mente var Mahads bror. Mannen nekter for at han er broren hans, og han vitnet i Lagmannsretten, hvor det også ble lagt fram en del nye bevis. Både Mahad og den påståtte "broren" har tilbudt seg å ta DNA-test for å bevise at de ikke er i slekt, men UNE vil ikke det. 
Alle Mahads vitner fra Norge og fra Somalia, deriblant ambassadepersonell, to framstående representanter for somalisk styresmakt (stortingsrepresentant og sjef for luftforsvar i Somalia), hans egen tante og familien i Norge har møtt mistro.
Til tross for alle vitnene som bekrefter at Mahad er fra Somalia står UNE og domstolen  likevel fast ved at Mahad er fra Djibouti og ikke fra Somalia. 

Saken har fått mye oppmerksomhet i Somalia og mediene der. Han får full støtte fra somaliske myndigheter. 

Advokaten til Mahad, Arild Humlen, mener at både vedtaket og begge dommene er urimelige og uriktige. Og Mahad nekter å gi seg. Han vet hvem han er.  I over 2 år har han vært statsløs, rettsløs og hjemløs. De har tatt fra han livet og han vil ha livet sitt tilbake.   

 Nå ønsker Mahad å anke saken til Høyesterett, og om nødvendig ta saken helt til Europas menneskerettsdomstol. Problemet er at han har pådratt seg så høye saksomkostninger at advokaten ikke kan jobbe videre med saken hans før en del av de påløpte utgiftene er betalt. Mahad har ikke rett på fri rettshjelp og har ingen inntekt. Han har som sagt ikke rett til å jobbe i Norge lenger og lever fra hånd til munn og overlever ved hjelp av venner og familie. 

Vi ber derfor om hjelp til å hjelpe Mahad med advokatutgifter og saksomkostninger så han kan kjempe videre for sitt liv. 

Signer også gjerne dette oppropet: 

La Mahad få tilbake sitt norske statsborgerskap! 

På vegne av Mahad takker vi for alle bidrag og at dere deler denne innsamlingen med alle dere kjenner. Ingen bidrag er for små. 

Han trenger all støtte og hjelp han kan få. 

Hjelp Mahad å forbli norsk! 

På forhånd takk for hjelpen! 

Nok er Nok

Rettshjelp til Mahad

132 845 kroner innsamlet

577 givere
Avsluttet 09.12.2018
66% av 200 000 kr
Janne Løken sitt profilbilde
Verifisert
Janne Løken mottar pengene
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Janne Løken er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×