Beskytt opphavsretten
23 233 kr
58 givere
Avsluttet
Denne knappen scroller ned til dele-knappene, hvorav den første heter «Del på Facebook».

En tjeneste fra Logo SpareBank 1

116% av målet oppnådd
23 233 kr116 % av 20 000 kr

Beskytt opphavsretten

Pengene skal brukes til juridiske utgifter når jeg forfølger et tyveri av ett av mine bilder, hvor nettavisen "Ekte Nyheter" nekter å gjøre opp for seg. Det er kostbart å forfølge dette, til tross for at loven burde være klar.

Selv om regjeringens nettsider sier at lov om opphavsrett er "Norges viktigste kulturlov" så opplever de fleste fotografer at bilder stjeles, og at det kan være vanskelig å gjøre noe med det. 

Det er fotografer som ikke har gått videre med åpenbare tyverier fordi det oppleves som komplisert og dyrt. 

Jeg skulle gjerne sluppet å gå gjennon denne tidkrevende og kostbare prosessen, men da det høyreekstreme nettstedet "Ekte nyheter" stjal et av mine bilder og så ikke gjorde opp for seg så ville jeg ikke la de slippe unna med det. 

Neste steg er Tingretten (etter meningsløs omvei via Forliksrådet), og jeg håper på et utfall som ikke bare gavner meg, men alle fotografer. Jeg håper retten slår fast at det hverken lønner seg å stjele bilder, eller nekte å gjøre opp for seg. 

Bildet ble tatt fra mitt arkiv, hvor det var utstyrt med vannmerke og tydelig merket "Copyright: Fredrik Naumann/Felix Features"

Før vi idet hele tatt møtes i Tingretten regner jeg med å ha brukt ca 20.000,-  av egen lomme på juridisk bistand og andre utgifter, for å kreve inn mitt honorar på 6.170,- (som forøvrig følger Norsk Journalistlags frilanssatser ved bildetyverier). Sannsynligvis må jeg også reise til Stavanger den aktuelle dagen, og har brukt mye tid på dette. 

Jeg føler meg ganske trygg på at retten tilkjenner meg mitt oprinnelige krav, men det er liten tradisjon for å få dekket utgifter ved bildetyveri. Det er en fare for at motparten kan tape selve rettssaken men likvel høste en slags seier ved å ha påført meg alle disse utgiftene. 

 Derfor håper jeg på hjelp til å få dekket så mye som mulig av kostnadene ved saken. 

Hvis det viser seg at jeg både vinner saken, får tilkjent erstatning og Ekte Nyheter gjør opp for seg så vil jeg donere de innsamlede pengene til Leger uten grenser. 

Opprettet av
Identifisert med BankID
Pengene utbetales til Johan Fredrik Naumann
Del innsamlingen
Facebook
E-post
Lenke
Instagram
Plakat
QR-kode
Bygg inn
Johan Fredrik Naumann er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser under!

Se spleiser vi heier på
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×