LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Støtt Merete Støvring mot Mattilsynet

Støtt Merete Støvring mot Mattilsynet

Advokatutgifter

Det koster å være innflytter og stå oppreist, drive utradisjonelt, og tale utbyggere og naboer imot. Nesten ingen bruker Flå sameie til utmarksbeite, men Merete Støvring som er en av de større rettighetshaverne til de 40.000 dekar utmark skulle såvisst heller ikke få lov til å bruke retten sin. 

Lokale personer har sabotert, sluppet ut beitedyr, og laget problemer i nesten 10 år. Slipper ut og ringer deretter politi og Mattilsyn. Merete er en dyktig, oppegående og uredd bonde og alenemor, og ber bare om å få lov til å drive i fred, men tvinges skritt for skritt i kne av alle de praktiske vanskelighetene. 

Underveis er det tap etter tap økonomisk, og utgifter til advokat. Produksjonstilskuddet som skulle gå til drift av gården er trukket av saksbehandler i kommunen som selv er til stede når en grind knuses for å slippe Meretes beitedyr ut. Saksbehandler er filmet mens hun var til stede.

Mattilsynet har flere ganger selv trolig sendt inn anonym bekymringsmelding, i juni 2018 og august 2019, men nekter Støvring innsyn i melder. I juni 2018 var en inspektør på hemmeligholdt inspeksjon litt før midnatt og filmet Støvrings ponnier på utmarksbeite. Det høres ut som det er flere personer til stede, men Mattilsynet sier det bare var inspektøren. Det høres og ser også ut som om at ponniene fôres med kraftfôr, noe som kan være direkte skadelig for ponner som er disponert forfangenhet, og gjøre dem akutt veldig halte. Planter de bevis? Mattilsynet insisterer på at de ikke ga dem kraftfôr. Men gjorde noen andre det da? Hvorfor hører man stemmer i begynnelsen på videoen?

De filmer og etterpå forlater de en ponni som hadde vondt for å gå og hvor eier skulle ha blitt varslet. Den er akutt forfangen og eier skulle ha vært varslet med en gang.

Ponnien skulle hatt hjelp umiddelbart. Det visste inspektøren som var veterinær. Dyreplageri å filme den og forlate den hjelpeløs og syk. Det er brudd på dyrevelferdslovens paragraf 4 om hjelpeplikt. Mattilsynet har endret forklaringer angående dato for når videoen er tatt, så det er vanskelig å vite hvor mange dager det tok før den fikk hjelp. Det kan være så mye som 4 dager.

Inspektøren sjonglerer mellom anonym filming og melding, og etterpå og være inspektør flere dager senere i samme sak. Det er svært alvorlig å sammenblande å være inspektør og anonym melder i samme sak. Hvor er rettssikkerheten?

Det var ikke før under saken i Tingretten at Staten innrømmet at det var Mattilsynets inspektør som hadde tatt videoen rundt kl 23 flere dager forut for at Merete ble varslet. Senere foreligger minst tre ulike forklaringer fra Mattilsynet på datoer, opprinnelse av videoen, og et bilde. Ingen stemmer overens. Det står forskjellig forklart i rapport og senere vedtak, og Hovedkontorets skriftlige redegjørelse/forklaring er nok en ny versjon.

Både i vedtak om aktivitetsforbud og i retten brukes videoen fullt ut, til tross for at datoer spriker i alle retninger, at videoen er innsendt anonymt av Mattilsynets egen ansatt, at inspeksjonen er hemmeligholdt og aldri senere nevnt i noen rapport, altså ikke journalført. Et bilde benyttes også, som Mattilsynet bedyrer at de ikke selv har tatt, til tross for at samme inspektør har bildet 5 dager før det dukker opp i samme bekymringsmelding som videoen hennes. 

Underveis i saken har Merete avdekket mange prinsipielle sider, så som Mattilsynets urettmessige behandling av enkelte, hvor alvorlige konsekvenser dette får på feilaktig grunnlag, og at Mattilsynet ikke følger krav i EØS-avtalen til hvordan offentlige kontroller skal gjennomføres. Hun mener dette benyttes med overlegg til å styrke Statens sak mot de de ønsker å ta. Dette vil hun ha orden på! Men nå brenner det et blått lys både for å beholde gården og forsvare utgiftene. 


Støtt Merete Støvring mot Mattilsynet

103 150 kroner innsamlet

372 givere
Avsluttet 30.10.2019
92% av 112 000 kr
Merete Støvring sitt profilbilde
Verifisert
Merete Støvring mottar pengene
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Merete Støvring er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×