LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Psyktærlig- en vlogg om psykisk helse

Psyktærlig- en vlogg om psykisk helse

Alle pengene som samles inn går direkte til å dekke utgifter for Psyktærlig som plattform, vloggernes reise og opphold når vi samles og promotering av Psyktærlig.

Psyktærlig er en frivillig drevet kollektiv Snapchat- vlogg som fokuserer på psykisk helse, psykiske lidelser, fysiske lidelser og erfaringsbasert rådgivning. 


Hvem er vi?

Vi er 7 unge som har forskjellige erfaringer med fysiske og psykiske lidelser og som brenner for åpenhet, rådgivning og kunnskapsspredning rundt psykisk helse, psykiske lidelser og fysiske lidelser. Vloggen ble grunnlagt av Ingebjørg Blindheim i 2016 da hun så et behov for at det ble mer fokus på psykisk helse og rådgivning i sosiale medier. Ingebjørg opplevde å miste mange venner til selvmord og hun bestemte seg for å gjøre en forskjell! Hun ville skape en plattform der man kunne drive med åpenhet rundt psykisk helse på en konstruktiv måte og spre håp og minske ensomhet. 


Hva gjør vi?

Vi arbeider med å nå ut til unge, pårørende, helsevesen og andre instanser via vlogging, Instagram, Facebook, foredrag, politisk påvirkning og media. Vi bruker erfaringene våre til å sette lys på psykisk helse og bidra til åpenhet og kunnskap rundt psykiske og fysiske lidelser. Vi deltar på workshops, møter med politikere, uttaler oss i media og prøver å få psykisk helse på dagsorden.

Vi ser at den jobben vi gjør er viktig og noe som ikke dekkes av det offentlige. 

24 timer i døgnet, hver eneste dag er det noen tilgjengelig på Snapchat. Noen som seerne kan snakke med om de har det vanskelig, stille spørsmål til og få støtte og omsorg fra. Vi vet at det er mange som har vansker med å bruke de klassiske hjelpelinjene, og som synes at det er lettere å snakke til oss som de "har et ansikt på", blir kjent med og kan skape en relasjon med. Dette krever mye av oss som frivillige, men vi ønsker å bidra så mye vi kan for at de som trenger hjelp skal få hjelp. Vi er i samtale med mange unge hver dag som har det vanskelig. Dette gjør vi helt uten inntekt, fordi vi ønsker å hjelpe. 

Mye av jobben vår er å oppmuntre unge til å tørre å søke profesjonell hjelp. Desverre har det også blitt en økning i selvmordsmeldinger fra unge, hvor vi da gjør alt som står i vår makt for å sikre at de blir trygt tatt hånd om av helsevesenet.

En vloggdag varer i 24 timer og vi velger et tema innen psykisk helse, psykiske lidelser eller fysiske lidelser som vi fokuserer på hele dagen. Vi filmer oss selv snakke om temaet, poster bilder med råd og tips, lenker til sider med mer info og hjelpeordninger. Ved siden av dette har vi kontakt med seerne gjennom privat chat hvor vi rådgir og støtter. 


Hvordan kan du hjelpe?

Vi er 7 stykker som bor spredt i landet. Det er vanskelig for oss å komme sammen da det blir store utgifter. Vi har mange spennende prosjekter på gang med flere større aktører. Vi arbeider tett sammen hver dag, men tross dette har vi aldri hatt muligheten til at alle de faste vloggerne har fått møtes.

Vi ønsker også å kunne gjøre en så god jobb som mulig, men da trenger vi å ha penger til å samles, bygge relasjonene til hverandre, ha møter som ikke er over telefon og bygge hverandre opp som et team. 

Vi trenger også å kunne promotere Psyktærlig som palttform og til å kunne betale for eventuelle reiseutgifter som ikke dekkes av andre. Alt går nå fra egen lomme, vi setter stor pris på om du ønsker å bidra!

Vil du lese mer om oss? Her er lenker til våre sider på Instagram og Facebook og også vår deltagelse i NRK Innafor sin dokumentar om det lukkede Instagram-miljøet:

http://www.instagram.com/psyktaerlig

https://www.facebook.com/psyktaerlig/

https://tv.nrk.no/serie/innafor/2019/MDDP12100519/avspiller

https://www.ba.no/debatt/debatt/meninger/det-er-ikke-miljoet-i-seg-selv-som-er-problemet/o/5-8-1167986

https://www.vismedia.org/marta-engevik-fjreide

https://www.facebook.com/BBCTrending/posts/2701047249959111

https://www.nrk.no/troms/markering-mot-selvmord-flere-steder-i-landet-1.14851638

https://www.nrk.no/dokumentar/nytt-selvmord-i-skjult-nettverk_---vi-har-ingen-flere-a-miste-1.14843395

https://www.ba.no/debatt/debatt/meninger/det-er-ikke-miljoet-i-seg-selv-som-er-problemet/o/5-8-1167986

Om du synes vi gjør et viktig arbeid så setter vi veldig pris på støtte!


Psyktærlig- en vlogg om psykisk helse

11 100 kroner innsamlet

32 givere
Avsluttet 15.02.2020
74% av 15 000 kr
Verifisert
Marta Engevik Fjæreide mottar pengene
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Marta Engevik Fjæreide er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×