LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Solidaritet med brannofre

Solidaritet med brannofre

Vi hjelper mennesker som har mistet hus, klær og eiendeler i omsorgsbyen Ankaramalaza


En svært ødeleggende brann rammet den store og viktige omsorgsbyen Ankaramalaza på sørøstkysten av Madagaskar for noen dager siden. Ifølge myndighetene ble 127 hus rasert og 320 mennesker husløse. Nesten alle de nedbrente husene var bygd av lokale tre- og palmematerialer. Husene stod tett i tett, og det var ikke utstyr for brannslokning. 

Brannen spredte seg i bebyggelsen mellom sykehuset på den høyeste toppen og til utkanten av skoleområdet på høydedraget litt lengre nede. Også huset til tidligere kirkepresident Rakoto Endor Modeste ble ødelagt.

Statsminister Christian Ntsay besøkte raskt de husløse i Ankaramalaza, og myndighetene har allerede levert ris, grønnsaker, kjøkkenutstyr, klær og telt. Den gassisk-lutherske kirke, som driver senteret i samarbeid med den såkalte «hyrdebevegelsen», har bedt NMS om hjelp. NMS har sagt ja til å støtte, og jeg utfordrer herved kjente og ukjente venner til å bidra.

Det bor normalt omlag to tusen mennesker i Ankaramalaza. Dette er en omsorgsby for psykisk syke og marginaliserte mennesker. Dessuten har stedet et sykehus og en barne- og ungdomsskole. På det årlige stevnet i månedsskiftet juli/august bor folk tett i tett i alle hus, og stedet blir da en liten by med omlag tjue tusen mennesker.

Mange av beboerne i landsbyen var på oppbyggelig møte eller var ute på markene da brannen oppstod. Det var derfor relativt få hjemme, og det meldes at ingen er omkommet.

Det var her i Ankaramalaza at kvinnen Nenilava Volohavana Germaine fikk en sterk kallsopplevelse i 1941, i forbindelse med at et barn ble helbredet på underfullt vis. Nenilava fikk stor betydning i alle sosiale lag på Madagaskar. Frem til sin bortgang i januar 1998 var hun den sentrale lederen for en stor vekkelses- og fornyelsesbevegelse, med et sterkt diakonalt preg, som spredte seg til store deler av Madagaskar. Denne bevegelsen har frem til i dag etablert over hundre omsorgsbyer for mennesker som på ulike måter faller utenfor.


Solidaritet med brannofre

59 428 kroner innsamlet

116 givere
Avsluttet 11.12.2019
118% av 50 000 kr
Verifisert
Arild Mæland Bakke
står bak spleisen
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Arild Mæland Bakke er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×