LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Bind for likestilling og kvinnehelse i Zimbabwe

Bind for likestilling og kvinnehelse i Zimbabwe

For 200 kroner kan du gi bind til et helt år til en kvinne i Zimbabwe. Og bidra til et løft for kvinnehelse og likestilling. Skolegang, studier og jobb med verdighet under menstruasjonen.

Mangel på bind har blitt en alvorlig helseutfordring og et stort problem for jenter og kvinner i Zimbabwe. Det hindrer kvinner i å delta i jobb og fagforeningsarbeid under menstruasjonen. Mange får stygge infeksjoner etter å ha brukt blad, aviser, servietter eller skitne filler. - Det har begynt å bli et svært alvorlig helseproblem, forteller Tracy Ncube, som er renholder og tillitsvalgt ved en lodge i Victoria Falls.  

En delegasjon fra LOs ledelse møtte i november tillitsvalgte fra vest i Zimbabwe og fra Harare. De forteller om svært vanskelige forhold. Nok en økonomisk krise kombinert med galopperende prisvekst har ført til at verdiene av lønningene stuper samtidig som prisene skyter i været. En pakke bind koster nå mellom 180 og 500 norske kroner, avhengig av kvalitet. Det er en uoverkommelig kostnad når en gjennomsnittlig månedslønn er fallende og på under 3.000 kroner i Zimbabwe.

- Vi som er i jobb har mange å forsørge. Vi må sette mat på bordet, betale for vann, strøm, våre barns skolegang. Lønningene våre faller i verdi samtidig som prisene på alt eksploderer. Et brød som for et halvt år siden kostet 10 kroner, koster nå 250 kroner! Hvis vi kunne fått støtte til bind, vil det være til enorm hjelp for jenter og kvinner. Det vil gjøre det mye lettere for dem å være i skole, i jobb og engasjere seg i fagforeningsarbeid, forteller Tracy Ncube.

Renholderen er tillitsvalgt i LOs søsterorganisasjon Zimbabwe Congress of Trade Unions, ZCTU. 

Tidligere fikk kvinner gratis tilgang på bind på arbeidsplassene. Nå finnes kun kondomer. 

Som både FN og Erna Solberg har satt søkelys på tidligere, er mangel på bind, toaletter og vaskemuligheter en årsak til at mange jenter og kvinner i store deler av verden ikke går på skole og jobb under menstruasjonen . 

https://www.nrk.no/urix/michael-moore-og-erna-solberg-snakket-om-fattigdom-i-new-york-1.13695466

LO støtter likestillingsarbeid og organisasjonsfrihet i det sørlige Afrika. 


- Å høre om de vanskelige forholdene i Zimbabwe har gjort stort inntrykk på oss, sier nestleder i LO Peggy Hessen Følsvik. Hun ledet en delegasjonsreise til det sørlige Afrika i november. 

- Vi kan ikke gjøre så mye med den økonomiske krisen, men med noe så enkelt som å gi støtte til bind, så kan vi virkelig gjøre en stor forskjell for jenter og kvinner, sier Følsvik etter møtene med de tillitsvalgte fra Zimbabwe. Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor, Anita Paula Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Ulf Madsen, leder i Forbundet Ledelse og Teknikk og LO-sekretær Terje Olav Olsson stiller seg også helhjertet bak denne spleisen. LO har kontrakt med en lokal produsent av bind i Harare. Farai er den eneste virksomheten som produserer bind i landet. Og ved bestille store kvantum, får vi ned prisen til 6 kroner per pakke. 

Det vil si at dersom du her i Norge går inn i denne spleisen, kan du ved å donere 200 norske kroner gi en jente eller kvinne over et helt års forbruk av bind. 

- Hvis du vil gi et bidrag som virkelig monner, så kan du hjelpe oss og skaffe bind for kvinnehelse og likestilling, sier Peggy Hessen Følsvik. 

Bindene vil bli distribuert i Zimbabwe ved hjelp av ZCTU sitt nettverk. 


Etter møtene med de tillitsvalgte i Zimbabwe sendte LO-delegasjonen flere store kartonger med bind over grensa fra Zambia til kvinner vest i Zimbabwe. 

Der ble de delt ut til svært takknemlige kvinner som jobber i turistindustrien, i barnehager, sykepleiere og andre offentlig ansatte.  

- Det ble veldig godt mottatt, og nå vil vi gjøre det i større skala. Vi har stor tillitt til at ZCTU får bind fram til de som trenger det. Vår søsterorganisasjon ZCTU har et landsdekkende nettverk som har lykkes med å distribuere hjelp tidligere. Og vår Afrika-rådgiver i Zambia, Alice Gondwe Siame, har et spesielt ansvar for å følge opp, sier Hessen Følsvik.


Bind for likestilling og kvinnehelse i Zimbabwe

81 555 kroner innsamlet

170 givere
Avsluttet 01.08.2020
90% av 90 000 kr
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
LANDSORGANISASJONEN I NORGE er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×