Nytt liv for kvinner i Etiopia
20 800 kr
28 givere
Avsluttet

En tjeneste fra SpareBank 1

20 800 kr346 % av 6 000 kr

Nytt liv for kvinner i Etiopia

Når jeg nå blir 60 år, ønsker jeg å bidra til at kvinner i Etiopia får styrket sine rettigheter og muligheter. Jeg selv er takknemlig for utdanning, jobb og valgmuligheter i mitt eget liv. Slik er det ikke for alle. Bli med å støtte kvinnene i Etiopia!

- Shashitu er en av de festligste damene jeg kjenner i landsbyen. Men bakenfor smilet og latteren bærer hun en historie like tung som alle børene med ved, sier Marit Breen, misjonær og rådgiver for kvinners rettigheter i NMS Global. 

- Jeg drømmer om å se at kvinners liv forandres til det bedre!


Shashitu livnærer seg av å selge vedbunter. Takket være god helse og styrke til å bære ved klarer hun å livnære seg og sine fire barn på dette. Hun er enke, og livet er sårbart; for hva om helsa svikter?

Som de fleste andre kvinner i Etiopia ble hun omskåret som liten jente, noe som ofte gjør fødsler enda mer risikable. Å føde et barn i Etiopia er noe av det farligste en kvinne gjør og mange mister livet – eller barnet. Et av barna fødte hun alene på jordgulvet hjemme i huset sitt. Hun klippet selv navlestrengen på barnet. Det gjør inntrykk å høre på når Shashitu forteller fra livet sitt. Som barn ble hun plassert i en familie som hushjelp mot å få mat og husly. Hun var svært ung da hun ble giftet bort til mannen i huset der hun bodde, og det som kone nummer to. 

– Slik er det bare for kvinner her, sier Shashitu og rister lett på skuldrene.


Skal det ”bare være slik for kvinner”? At de skal kjønnslemlestes og leve med smerter og skader i forbindelse med dette? At de skal føde alene på et jordgulv? At de ikke får velge hvem de vil gifte seg med? At de må jobbe som barn og ikke får gå på skole? At de ikke skal få bestemme over egne liv, egen kropp, egne behov og drømmer? Shashitu tror kanskje det skal være slik, men det tror ikke vi. Det er ikke slik Gud har skapt kvinner til å leve! Han har skapt dem til å leve fullverdige liv, der de ikke skal trenge å leve i frykt og undertrykkelse fordi de kom inn i denne verden som  jentebarn.

I 2018 var det en stor glede å se at Etiopia fikk en statsminister som ønsker det samme. Han har blant annet sørget for at halvparten av medlemmene i regjeringen nå er kvinner. Det gir håp!

Men det er fortsatt mange kvinner som Shashitu; og derfor må vi stå i denne kampen. I Etiopia arbeider vi med å myndiggjøre kvinner og å styrke kvinners posisjon i kirke og samfunn. Kvinneprosjektet vi er med på sammen med Mekane Yesus-kirken har tre mål:

  • Å styrke kvinners råderett over eget liv gjennom låne - og sparegrupper.
  • Å forhindre kjønnslemlestelse av jenter.
  • Å løfte fram kvinner i ledelsesposisjoner i kirken.

Takk for at du er med! Sammen forandrer vi liv!


Opprettet av
Identifisert med BankID
Pengene utbetales til

Orgnr. 940 325 501

Del innsamlingen
Facebook
E-post
Lenke
Instagram
Plakat
Bygg inn
Anne-Grete Slettevold Meling er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.
Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×