Fikk landsbyen på bena igjen

Det som i utgangspunktet var ment som en aksjon for en akutt situasjon i Filippinene, vekket liv i et lokalt, norsk engasjement. Slik fikk Handlingens menn hjelp til å stable en tyfonrammet, filippinsk landsby på bena igjen.

Hjelpemannskap som rydder i jordras
Etter at en tyfon rammet landsbyen Cababuyan døde 15 av landsbyens gutter og menn.

– For vår del startet innsamlingen før vi startet opp med Spleis. Serien Nils og Ronny, som er kjent fra NRK, var på vei til Filippinene for å bidra i en akutt situasjon, hvor landsbyen Cababuyan var rammet av en tyfon og et stort jordras, forteller Jørgen Moe, daglig leder i Ringerike utvikling. 

Ringerike utvikling har lenge engasjert seg i den lille, filippinske landsbyen, som de kaller sin vennskapsby. Da samfunnet ble rammet av en alvorlig krise, som førte til at 15 av landsbyens gutter og menn døde i forbindelse med et jordskred utløst av en tyfon som herjet over hele øya, ville de bidra.

– Nils og Ronny meldte gjennom sosiale medier at de trenge hjelp, og de utfordret oss til å fasilitere en innsamlingsaksjon, forteller Jørgen videre.

Spleis var et naturlig valg

Ringerike utvikling trengte raskt et verktøy for å håndtere oppgjør og innhenting av penger. Sparebank 1 Ringerike Hadeland var fra før av en viktig bankforbindelse og partner for dem i det daglige, og rådgiver Kristin Ruud i banken på Hønefoss bisto raskt og effektivt med dette. 

– Spleis ble et naturlig valg for oss, fordi Sparebank 1 er banken vår og de eier Spleis. Men det var også viktig med en troverdig, trygg og sikker løsning – noe som også var avgjørende for vårt valg av Spleis, forteller Jørgen.

For å få aksjonen til å gå viralt, brukte de sosiale medier aktivt. De fikk løpende oppdateringer fra Nils og Ronny på Filippinene, og viste konkrete resultater fra arbeidet.

– Dette viste våre givere at pengene kom frem, og at aksjonen var virkningsfull, sier Jørgen.

God kontakt med lokalavisen og belønninger

Ringerike utvikling fikk også mye PR gjennom lokalavisen Ringerikes blad og NRK distriktsnyheter, som de har god kontakt med.

– Det var helt avgjørende med sterk lokal forankring på Ringerike. Det er overveldede hvordan den rause befolkningen på Ringerike har bidratt. Det er et fortrinn det er vanskelig å kopiere, men det var avgjørende for oss, forteller Jørgen.

Han legger også vekt på verdien av å ha belønninger i spleisen sin.

– Vi valgte også å legge ut et godt utvalg av «premier» for å stimulere giverne til å løfte gaven fra ett nivå til et annet. Vi tror det var virkningsfullt i seg selv, men vi synes også det er viktig å premiere rause, gode givere!

Her kan du se hele spleisen:

Pengene gikk til det mest nødvendige

På kort sikt og i den akutte situasjonen ble pengene brukt – mens de ble innsamlet – til akutt hjelp på Filippinene. Nød-proviant, vann, medisiner, aggregat, spader og mer ble kjøpt for at hjelpearbeidet kunne begynne umiddelbart.

Etter at den akutte situasjonen var over, var problemet i landsbyen eskalerende. De mange omkomne i gruvene var forsørgerne i mange familier, som nå stod på bar bakke. De var uten inntekter og uten mulighet til å fortsette skolegang og utdannelse.

Som et neste steg hjalp Nils og Ronny en rekke familier i landsbyen til å produsere diverse hygieneartikler for salg, for å skape et eget levebrød, som selges lokalt og i Norge.

– Det kanskje viktigste «sporet» av aksjonen, er at det er etablert et eget fond som skal gjøre det mulig for landsbyens innbyggere å fullføre skolegang og ta utdannelse. Dette fondet vil ha et perspektiv langt utover de intensive ukene ifm innsamlingsaksjonen, og det skaper en viktig og langsiktig bro mellom Norge og Fillipinene og mellom Hønefoss og landsbyen Cababuyan, forteller Jørgen.

God kontakt og klare mål

Ønsker du å lykkes med spleisen din, har Jørgen klare råd til deg: hold god kontakt med givere, sett et mål, belønn givere og ellers opptre ordentlig. Han utdyper:

– Hold publikummet og giverne dine løpende orientert om fremdrift og utvikling. Sett deg mål. Har du ikke mål, kommer du ikke dit. Premier innsats, og lag en trappetrinns-modell som treffer ulike kategorier bidragsytere. Opptre etterrettelig, skikkelig og forutsigbart.

Jørgen understreker at troverdighet er alfa og omega når du skal ta imot og forvalte andres penger.

– Bruk sosiale medier aktivt, og overvåk spredning og vær aktiv. Tilbakemeldinger og takknemlighet er forventet – selv om en teknisk løsning er tilnærmet autonom, er ikke en innsamling det. Den krever mennesker som viser at de bryr seg og er synlige. Vær transparent og ærlig.

Lyst til å gjøre verden til et bedre sted for noen som trenger det?

Andre historier

  • Ekstra gear med Spleis

    Fjaler Motorsportklubb ble frastjålet verdier til 150 000 kroner. Lokalt engasjement og vinnerpremie ga dem et nytt gear.

    Ekstra gear med Spleis

Få store ting til å skje med folkefinansiering og Spleis

To som jubler med lyspære over hodet

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×