LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.

Spørsmål og svar om digital bøsse til TV-aksjonen

Her finner du informasjon og svar på spørsmål om digital bøsse.

Hva er en digital bøsse?

Årets TV-aksjon blir både fysisk og digital. En digital bøsse er som en digital innsamling, men alle pengene går automatisk til TV-aksjonen og Leger Uten Grenser. Når du registrerer at du vil ha en digital bøsse, vil du få en digital bøsse via Spleis. Den kan du enkelt redigere og dele med ditt nettverk.

Hva er Spleis?

Spleis er en norsk folkefinansieringstjeneste fra SpareBank 1. Med Spleis kan du enkelt gjennomføre en digital innsamlingsaksjon til privatpersoner eller organisasjoner. Vi er stolt samarbeidspartner med TV-aksjonen i år, og Spleis står bak løsningen digitale bøsser.

Hvordan betaler man inn til digitale bøsser? 

Du kan velge om du vil betale med Vipps, kort eller faktura, alt ettersom hva du synes er enklest.

Jeg har laget en digital bøsse, hva nå? Hvordan samler jeg inn penger?

Nå er det viktigste du kan gjøre å dele med venner og bekjente! Det første du burde gjøre er å dele spleisen med ditt eget nettverk:

  • Sosiale medier: Del på din Facebook vegg, Instagram etc. Du kan også dele i grupper på Facebook. Kanskje har dere en egen facebook gruppe til håndballaget, velforeningen, borettslaget eller vennegjengen?

  • Private kanaler: Messenger, SMS, e-post og ikke undervurdere kraften av å prate direkte med folk!

  • Del fysisk i nabolaget, klubbhuset, den lokale butikken, på kontoret eller et annet naturlig samlingspunkt i nærområdet (last ned en QR-kode eller print ut og heng opp en plakat eller legg i postkasser)

  • Vær kreativ, det er mange muligheter! Kanskje du kan farge håret om du samler inn et valgfritt beløp? Hva med å arrangere bollesalg? Eller løp runder til inntekt for Leger Uten Grenser! Her er det (nesten) bare fantasien som setter grenser!

Koster det noe å bruke Spleis? 

Spleis er med på den nasjonale dugnaden og belaster ikke den vanlige prisen for å bruke Spleis. Alt som samles inn vil bli overført til TV-aksjonen med fratrekk av kostnader til Spleis sine betalingsleverandører.

Hva er optimal størrelse på bildet?

Bruk et bilde med høy oppløsning! Utsnittet kan du velge selv. Den optimale oppløsningen er 1800 x 1200 piksler, og bildet gjør seg best i landskapsformat. Når du legger inn bildet vil du kunne endre på utsnittet.

For digitale bøssebærere

Er digital bøsse kun for privatpersoner? Kan eks et idrettslag eller en bedrift opprette en bøsse?

Alle kan opprette en digital bøsse, også organisasjoner. Det er viktig å merke seg at bidraget som gis på den digitale bøssa blir registrert som et bøssebidrag på TV-aksjonens giverside. Det vil dermed ikke være mulig å synliggjøre hvem som har gitt.

Hvordan unngår jeg at samme person blir spurt for mange ganger om å gi?

For at vi sammen skal greie å samle inn penger til årets aksjon, er vi helt avhengig av at de digitale bøssene blir delt med venner og kjente. Enkelte som deler sin digitale bøsse er kanskje i samme nettverk eller vennegjeng, så det går nok ikke å helgardere seg for at ikke samme person blir spurt flere ganger. Men vi håper og tror at du som spør opplever det som greit å få beskjed at personen f.eks allerede har gitt til en annen digital bøsse.

Enkelte vil nok oppleve at det dukker opp flere «digitale bøsser» på facebook, med en oppfordring om at alle Facebook-venner støtter sin digitale bøssa. Her vil likevel facebook sine algoritmer justere slik at det ikke oppleves som «mas» og at du ikke blir møtt av utallige, digitale bøsser når du leser på nyhetsveggen din på Facebook i oktober.

Jeg vil ha nynorsk tekst på den digitale bøssa mi!

Hvis du ønsker nynorsk tekst på TV-aksjonsspleisen din, kan du bruke denne teksten:

TV-aksjonen Leger Uten Grenser 2022 går til livreddande helsehjelp og medisinar til menneskjer som treng det mest.

Eg håpar at familie, vener og gode naboar i lokalmiljøet har lyst til å gje eit bidrag til mi digitale innsamling! Bli med å redde liv, kvart bidrag nyttar!

Kva går pengane til i år?

Årets TV-aksjon går til Leger Uten Grenser sitt arbeid for å gje livreddande helsehjelp og medisinar til menneskjer som treng det mest. Saman skal vi bidra til å forebyggje epidemiar og behandle kjende og ukjende sjukdomar i fire land: Bangladesh, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo og Sierra Leone. Vi skal gje vaksiner, tilgang til livreddande medisinar og helsehjelp. I samarbeid med forskningsorganisasjonen DNDi skal delar av midlane frå TV-aksjonen óg brukast til å utvikle medisinar mot gløymde, dødelege sjukdomar.

Vil man kunne se navn og beløp på alle som donerer penger, eller er det mulig å gi penger uten at person og beløp offentliggjøres?

Alle bidrag er anonyme som standard. Det vil si at giver må gjøre et aktivt valg om de vil være på giverlista på den aktuelle bøssa. Uavhengig av om du velger å være anonym eller ikke, kan innsamler kontakte deg (og du kan kontakte innsamler) via innsamlingssiden. Her fungerer Spleis som mellomledd slik at ikke personinformasjon deles uten at du selv velger å gjøre dette.

Må jeg redigere min digitale bøsse?

Nei, det er helt frivillig. Etter du har registrert deg blir det automatisk opprettet en digital bøsse til deg via Spleis. Denne får du tilgang til via «Min side». Her kan du enkelt dele din digitale bøsse videre i ditt nettverk.

Hvorfor bør jeg redigere min digitale bøsse?

Det er fint å gjøre bøssen ekstra personlig ved å legge til et bilde som viser hvem som står bak bøssen. Du kan også endre og legge til flere navn om det er flere som står bak bøssen. Last gjerne ned årets ambassadør-plakat om du ønsker å printe ut og ta et bilde. Jo mer personlig du gjør den, desto mer troverdig og engasjerende blir den digitale bøssen. Andre fordeler er at du med redigeringstilgang kan se statistikk, takke givere og legge ut oppdateringer til din innsamling.  

Hvordan redigerer jeg min digitale bøsse?

Klikk på lenken du mottok på SMS eller e-post da du registrerte deg som bøssebærer. Videre velger du «Min digitale bøsse» for å komme til din digitale bøsse på Spleis. Nederst på din digitale bøsse kan du velge «Rediger din digitale bøsse» og blir da bedt om å lage en bruker på spleis ved å lage et passord. Brukernavnet ditt blir da e-postadressen du oppga ved registrering som bøssebærer.

Jeg har ikke en bruker på Spleis:

Klikk på lenken du mottok på SMS eller e-post da du registrerte deg som bøssebærer. Videre velger du «Min digitale bøsse» for å komme til din digitale bøsse på Spleis. Nederst på din digitale bøsse kan du velge «Rediger din digitale bøsse» og logger deg inn på din bruker på Spleis med e-post, Facebook eller Google.

Jeg har en bruker på Spleis

Gå til spleis.no og logg inn med din bruker. Velg «Min side» eller «Mine spleiser» i menyen øverst til høyre på siden og velg din digitale bøsse for å komme til kontrollpanelet. Trykk så på «Rediger» og det feltet du ønsker å endre på. Feltene til mottaker, avslutningsdato og formål er låst og kan ikke endres på.

Jeg vil ikke at andre skal kunne finne min digitale bøsse. Hvordan skjuler jeg den?

Det ordner seg. Gå bare til “min side” via lenken du mottok da du registrerte deg. Nederst på “min side” står det “skjul min bøsse” . Når denne er huket av vil bøssen fortsatt være aktiv, men det ikke være mulig å søke opp din digitale bøsse.

Kan jeg samle inn penger fra andre steder i landet enn der hvor jeg bor?

Ja, det kan du. Pengene som samles inn på din bøsse blir registrert som et bøssebidrag i den kommunen du har registrert bøssen din i, uavhengig av hvor i landet giverene dine bor.

Er det mulig å registrere seg som digital bøssebærer i en komite man ikke bor i?

Det er ingenting i veien for å registrere deg i en annen komité enn der hvor du bor. Kanskje du har blitt utfordret av en venn, eller ønsker at bøssen din skal være registrert i hjemkommunen din? Det viktigste er at du vet at pengene som blir samlet inn på din bøsse blir registrert som et bøssebidrag i den komiteen du har registrert deg i. Uavhengig av hvor du har registrert deg som digital bøssebærer, så går pengene TV-aksjonen NRK.

For givere

Hvordan gir jeg penger til en digital bøsse? Kan jeg betale kontant?

Du kan gi via vipps, bankkort eller få tilsendt faktura på den digitale bøssa. Det er ikke mulig å betale med kontanter på en digital bøsse.

Hva gjør jeg hvis jeg kun har kontanter? 

Hvis du kun har kontanter og ønsker å gi til TV-aksjonen, så er det mulig å gå i banken og sette inn pengene på TV-aksjonens innsamlingskonto: 8380 08 09005. Da blir pengene registrert i din kommune, som et bidrag fra privatpersoner.

Kan jeg gi penger til årets TV-aksjon anonymt?

Ja det kan du. Alle bidrag til de digitale bøssene er anonyme som standard. Det vil si at du som giver må gjøre et aktivt valg hvis du ønsker at ditt navn skal være på giverlisten på den digitale bøssa.

Vil man kunne se navn og beløp på alle som donerer penger, eller er det mulig å gi penger uten at person og beløp offentliggjøres?

Alle bidrag er anonyme som standard. Det vil si at giver må gjøre et aktivt valg om de vil være på giverlista på den aktuelle bøssa.

Hvis jeg som bor i Stavanger gir til en digital bøsse i Kristiansand, hvor registreres mitt bidrag? Der bøssa er registrert eller der Vippsen min er registrert?

Pengene blir registrert i den komiteen hvor bøssa er registrert. Så hvis du bor i Stavanger og gir på en digital bøsse som er registrert i Kristiansand, blir beløpet registrert som et bidrag i Kristiansand.

Kan giverne legge igjen en hilsen når de gir til en digital bøsse?

Ja, det kan de! Alle som støtter en innsamling kan legge ved en hilsen. Disse finner du igjen under “aktivitet” på spleisen din. Hvis giverne dine legger igjen en hilsen, er det hyggelig for giveren om du legger igjen et svar!

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×