Vær med å redde kanonene på Eidsfoss!
Dugnad for kanonene på Eidsfoss!
Eidsfos Hovedgård i Holmestrand kommune har to stk sjeldne feltkanoer av fransk type fra ca. 1864. De kom til Hovedgården en gang etter unionsoppløsningen i 1905 og stod på tunet frem til 2. verdenskrig. På 1960-tallet var kanonene i så forfallen tilstand at de ble flyttet inn. Nå vil vi at de igjen skal pryde Hovedgården, til glede og beundring for lokale og besøkende.
Stiftelsen Eidsfos Hovedgård ønsker å rekonstruere lavettene og sandblåse kanonene og til dette trenger vi din hjelp!

- Kanonene slik de så ut da de stod på tunet.
Det er snart 20 år siden stiftelsen første gangen tenkte på å få kanonene restaurert og gjort tilgjengelig for besøkende på Hovedgården. Den gangen, og senere har det vært vanskelig å finne noen som kan påta seg ansvaret med å rekonstruere lavettene og hjulene til en fornuftig pris. Nå har stiftelsen fått et godt tilbud fra en av de aller siste vogn- og kanonrekonstruktørene i Norden. Vi anser dette som aller siste sjanse til å få gjenreist denne helt unike kulturarven. Stiftelsen har imidlertid begrensede midler. Vi ønsker derfor din støtte til dette prosjektet, og vi håper du vil bidra. Ønsker du mer informasjon om prosjektet og kanonene, ta kontakt med stiftelsens prosjektansvarlig og styremedlem, Kim Hjardar (kim.hjardar@gmail.com)

- Kanonene slik de så ut da de stod på tunet.
Disse to flotte kanonene, som er to av ca. fire gjenværende kanoner fra denne perioden i Norge, ble støpt ved Finspång i Sverige ca. 1864. Den gangen var vi i union med Sverige, og kanskje kom de til Hovedgården i den politiske og nasjonalt spente tiden rundt unionsoppløsningen. Kanonløpene er 172,5 cm lange, 7. 5 pund kaliber og veier 381 kg. Lavettene er modell M/1858 og ca. 2,5m lange. Hjulene er ca. 150 cm i diameter. Kanonen kunne skyte et prosjektil vel 2032 meter (3000 alen). Mesteparten av beslag, nav og jern er i behold og vil bli benyttet i restaureringen.

- Kanon-lavettene, slik de er i dag.
Litt Historie
Kanonene har tillhørt Artillerie-Corpset eller Den Norske Artilleribrigade, som var en avdeling i den norske Hæren fra 1685. Det er den historiske forløperen for den nåværende Artilleribataljonen. Under den norsk-svenske-unionen ble korpset omorganisert, med navnet «Den Kongelige Norske Artilleri-Brigade». Kronprinsen var sjef, og brigaden ble delt i to korps: feltartilleri og festningsartilleri.Slik så de ut fra 1862. De som håndterte våre kanoner hadde slike uniformer. De to kanon-lavettenevåre er litt forskjellige så om det betyr at de er fra hver sin avdeling må vi finne ut av, eller kanskje den ene er laget i Sverige og den andre i Norge?

- Den Kongelige Norske Artilleri-Brigade i 1863
NRK Vestfold radio hadde to innslag om kanonene på Eidsfossden 07.09
Her finner du de to delene:
https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-vestfold/sesong/202009/DKVE01017220#t=1h43m31s
https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-vestfold/sesong/202009/DKVE01017220#t=2h10m1s