Støtt jesidienes kamp for egen fremtid etter IS
0 kr
0 givere
21 dager igjen

En tjeneste fra SpareBank 1

0% av målet oppnådd
0 kr0 % av 30 000 kr

Støtt jesidienes kamp for egen fremtid etter IS

Alle pengene som samles inn vil gå til arbeid for å bedre hverdagen og fremtiden for jesidiene i nord-Irak

Da IS i 2014 gikk til angrep på jesidiene i Sinjar nord i Irak, fikk den lille religiøse minoriteten valget om å konvertere eller dø. Menn ble skutt og kastet i massegraver, kvinner og jenter ble gjort til slaver for IS-krigere og deres familier.

Hundretusener ble drevet på flukt, mens nesten 6500 jesidier ble fraktet til IS-kontrollerte områder. Der ble de solgt som slaver, og kvinner og jenter ble seksuelt misbrukt og tvunget til å gifte seg med IS-krigere.

Til nå har rundt 3000 jesidikvinner og -jenter kommet tilbake fra fangenskap. Traumene er omfattende, både for den enkelte, men også for jesidisamfunnet som helhet.

I 2016 la FNs menneskerettighetsråd frem omfattende bevis på folkemordet på jesidiene. I 2018 fikk jesidikvinnen og overleveren Nadia Murad Nobels Fredspris for sitt arbeid mot bruken av seksuell vold som våpen i krig.

200 000 jesidier er fremdeles flyktninger i eget land; 80 000 av disse lever i flyktningleirene i nord-Irak. 

Konsekvensene av folkemordet på jesidiene i 2014 må den lille religiøse minoriteten  leve videre med hver dag. Samtidig har verdenssamfunnet fremdeles ikke klart å enes om hvordan de skyldige skal holdes ansvarlige for overgrepene.

Jesidienes kamp for egen fremtid etter IS’ overgrep står nå i fare for å glemmes.

Vi glemmer ikke.

Human-Etisk Forbund jobber for en verden fri for religiøs og kulturell undertrykking. Når retten til tros- og livssynsfrihet ikke respekteres blir livssynsminoriteter som jesidier raskt en utsatt gruppe. Jesidienes skjebne viser, i all sin grusomhet, hva den ytterste konsekvensen av religiøs ekstremisme kan innebære for annerledestroende. 

Hva går støtten til?

Gjennom vårt samarbeid med Norsk Folkehjelp  jobber vi for at jesidiene kan gjenoppbygge sitt samfunn og at ofrene for IS' vold kan finne verdighet og en fremtid i nord-Irak.

De lokale organisasjonene som Human-Etisk Forbunds støtte går til, jobber aktivt for å bryte tabuet rundt seksuell vold, og sikre at disse kvinnene og samfunnet de returnerer til frigjør seg fra skammen dette tradisjonelt innebærer.

Samtidig er det viktig at minoritetene selv bidrar i den demokratiske gjenoppbyggingen etter krigen.  Dette bidrar vi til gjennom støtte til demokratisk organisering for å fremme minoriteters rettigheter, likestilling, dialog og reelt folkestyre i områder som har lidd under religiøs polarisering og undertrykking.

Opprettet av

Orgnr. 943 762 236

Pengene utbetales til HUMAN ETISK FORBUND
Del innsamlingen
Facebook
E-post
Lenke
Instagram
Plakat
Bygg inn
HUMAN ETISK FORBUND er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser under!

Se spleiser vi digger
Se flere spleiser vi digger

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×