Strandrydding på Lesvos
Hvorfor:
I Moria var søppelhauger nærmest blitt et symbol for flyktningleiren. Til hvilket at både Moria Corona Awareness Team, samt Moria White Helmets, - to selvorganiserte flyktnings-organisasjoner startet opp aktivitet for opprydding og søppelhåndtering.
Alle mennesker er avhengige av miljøet de lever i. Et trygt, rent, sunt og bærekraftig miljø er lovfestet som en menneskerettighet, fremhevet i FNs Globale Bærekraftige Mål (SDGs). Hvor miljøvern har vært et sentralt tema i Det europeiske fellesskap siden 1972.
Fordelene ved å holde leiren ren er mange.
Det er ikke bare gunstig for miljøet, men også gunstig for menneskene som må bo der. Det preventerer blant annet spredning av sykdommer og lukt, samt ved å få søppelet ut av leiren unngår man at rotter (og dermed slanger) blir tiltrukket. Det unngår også at søppel finner veien til havet.
Hvem:
Siden 2020, har Moria White Helmets hatt daglig opprydding i både den gamle og den nye leiren. Den selvorganiserte gruppa fikk fjernet over 500 tonn med søppel. Da den nye leiren har en geografisk beliggenhet ved strandsonen blir strandrydding prioritert. Moria White Helmets er også å rydder utenfor leiren alt fra strender, til skoler til andre offentlige områder på vegne av lokale myndigheter. https://www.facebook.com/SBMLesvos/videos/3952709184819503
Imens Moria Corona Awareness Team komplementerer Moria White Helmets ved å fokusere på resirkulering av plastflasker. Asylsøkere i Moria 2 kommer med tomme plastflasker som dem får byttet inn i en nyttig belønning. Over sommeren i 2020, var denne belønningen kaldt vann, imens over høst og vinter har belønningen bestått av tørrmat, samt frukt og grønnsaker. I snitt samler dem inn 15,000 flasker per dag, 6 dager i uka. I 2020 resulterte det i at nærmere 3 millioner plastflasker ble resirkulert.
https://www.facebook.com/SBMLesvos/videos/503906550987393