LukkVi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern på Spleis eller finn lenken igjen i bunnen av siden.
Prosjektbilde for Hjelp barna på barnehjem i Kongo med midler til mat og trygghet under vulkanutbrudd!

Hjelp barna på barnehjem i Kongo med midler til mat og trygghet under vulkanutbrudd!

Alle penger som samles inn vil gå til mat og midler for å trygge barnas tilværelse i barnehjemmet under vulkanutbruddet i Kongo. Flere barn har nå ankommet senteret og det behøves mer hjelp. Må barna evakueres vil støtten også gå til dette formålet.

Oppdatering: Barna er evakuert opp i fjellene i frykt for gassutslipp.

Vulkanen Nyiragongo øst i Kongo våknet til live lørdag kveld og glødende lava strømmer inn i boligområder og tar med seg hus og hjem. Innbyggere i byen Goma evakueres og en millionby er på flukt. New Chance Foundation ble stiftet i mars 2010 og er en humanitær stiftelse som støtter og driver et barnehjem utenfor Goma i det krigsherjede landet DR Kongo. Nå frykter ansatte og drivere at over 80 barn må evakueres ut i utrygge omgivelser. Barnehjemmet har allerede tatt imot rundt 40 flyktningsbarn fra vulkanutbruddet det siste døgnet, og har derved behov for øyeblikkelig hjelp til mer mat og til tilrettelegging for en eventuell evakuering. 

Les gjerne VG sin sak her: https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/lE64lo/store-folkemengder-paa-flukt-etter-vulkanutbrudd-i-kongo

Den aktive vulkanen lyser opp hele himmelen rød og har skapt panikktilstander og sendt tusenvis av mennesker på flukt. Kort tid etter at utbruddet startet lørdag kveld, gikk også strømmen i store deler av Goma. Vulkanologen Dario Tedesco har rapportert om kraftig lavasprut fra krateret, melder Reuters.

– Situasjonen er veldig uoversiktlig. Vulkanen kan revne i bunn, og lavaen vil da renne i retning Goma, hvor vi har vårt barnehjem. Det har skjedd før, forteller Tommy Rasmussen til VG.

Barnehjemmet er bygget på lava, og er en påminnelse på hvor galt det kan gå. Det er ingen i New Chance i Norge som mottar lønn for arbeidet. De er derfor helt avhengige av giverglade støttespillere, faddere og ildsjeler som bidrar og hjelper på andre måter. New Chance er kjent for høy utnyttelse av innsamlede midler. Hele 97% av midlene går direkte til formålet. 

Møt Mali Pascal Elisa, 7 år: "Min pappa forlot oss da jeg var liten. Min mamma prøvde å ta seg av meg, men vi var mange barn og hun klarte det ikke. Mamma tok meg med til New Chance hvor jeg nå bor og får kjærlighet og hjelp til klær, mat og skole"

Goma er provinshovedstad i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo, med et innbyggertall på cirka 1 million innbyggere. Byen ligger ved bredden av Kivusjøen, som danner grense til nabolandet Rwanda. Goma er et svært belastet område og flere ganger har det vært kamper mellom FN styrker og opprørere i østlige Kongo. Barnehjemmet ligger kun 100m fra FN Basen.

Det kongolesiske folks historie er en lang fortelling om undertrykkelse, nød, urettferdighet, krig og fattigdom. Den væpnede konflikten er karakterisert av store mengder interne flyktninger, humanitære kriser og grove brudd på menneskerettighetene. Strategisk bruk av voldtekt og annen seksualisert vold i tillegg til bruk av barnesoldater er svært utbredt. I mange områder i østlige Kongo lever befolkningen i konstant redsel for plyndring, voldtekt og bortføring fra før av. Med et folk og mennesker som allerede lider og er påvirket av et krigsherjet land, er det å begi seg ut på flukt langt i fra en optimal situasjon. Faren er også stor for opprør i etterkant av slike utbrudd. 

– Det er usikkert hvor det er tryggest å evakuere til. I nord ligger vulkanen, i vest er jungelen Masisi, som er full av rebeller, og i Øst ligger Goma som alle nå flykter fra. Så valgene er ikke optimale, forklarer Rasmussen og legger til:

– Vi er veldig bekymret og trenger all hjelp vi kan få til evakueringen. Går det galt nå kan vi miste barnehjemmet.

Møt Jonathan Yunvuhore, 6 år: "Min mamma forsvant da jeg var liten. Jeg er den mellomste i en søskenflokk på tre søsken. Min pappa er veldig syk og kan ikke ta seg av oss. Våre besteforeldre er også gamle og syke. Vi bor nå inne på New Chance hvor vi har det veldig bra"

Strømmen av lava frå vulkanen ser nå ut til å ha stoppet opp foreløpig, ifølge AFP. Det kommer fremdeles flammer og tung røyk fra lavaen, som fremdeles virker ustabil. Selv om situasjonen gjerne nå roer seg fremover, er det fremdeles mulig at det kommer flere utbrudd fra vulkanen. Og man kan ikke konkludere at situasjonen ikke kan eskalere på ny. Derfor er det uhyre viktig at ansatte og drivere av barnehjemmet er best mulig forberedt og rustet. Allerede er over 40 nye barn ankommet senteret for hjelp, og de mangler støtte til mat, da denne hendelsen ikke var forutsett. 

Gi gjerne et bidrag for å hjelpe til med mat og midler til barna på barnehjemmet, og til de nye tilkomne som er redde og har måttet forlate sine hjem midt på natten. Lavamassene har dratt med seg mange hjem og flere har omkommet under flukt eller av de giftige gassene fra røyken. Mat, luft og drikkevann blir forurenset og vil bli en stor utfordring fremover. Et sårbart folk med barn og sivile trenger hjelp nå. Ditt bidrag blir satt stor pris på, og hver eneste krone teller. Så på forhånd- tusen hjertelig takk for din omsorg og støtte!

Se gjerne denne videosnutten som varmer et hvilket som hjelst hjerte, og som stadfester den gode jobben New Chance gjør for barna i Kongo: https://www.instagram.com/p/BldIjaxHUdu/?utm_medium=share_sheet

https://www.newchance.no

Tusen takk for din støtte!

Her er siste oppdatering fra VG: https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/561LXE/over-170-barn-savnet-etter-vulkanutbrudd-i-kongo

Ifølge Unicef har rundt 150 barn blitt skilt fra familiene sine, og organisasjonen frykter at over 170 barn er savnet. De er nå i full gang med å sette opp transittsentre for å hjelpe barn som har kommet bort fra familiene sine.

Nå fryktes et nytt utbrudd: https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/gWbBGa/titusener-paa-flukt-i-frykt-for-nytt-vulkanutbrudd-i-kongo

- Nåværende data tyder på at det er magma under Goma og Kivu-sjøen, sier general Constant Ndima, den militære guvernøren i området. Han advarer om at et utbrudd kan komme raskt og uten varsel, enten på land eller under sjøen.

- Situasjonen kan endres raskt og blir konstant overvåket, sier han.

Oppdatert sak fra Dagbladet: https://www.dagbladet.no/nyheter/hele-bakken-og-huset-i-rister/73808604

- Vi har jordskjelv hvert tiende minutt, dag og natt. Hele bakken og huset jeg er i rister. Fra klokka fire i natt var det umulig å sove fordi vinduer ristet og ting falt på golvet. De fleste organisasjonene, og til og med FN-styrkene, har for lengst evakuert, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Nå evakueres barna 28 Mai i skrivende stund opp mot fjellene til en landsby i frykt for gassutslipp: https://www.nrk.no/urix/frykter-titusener-kan-bli-drept-av-giftig-gass-etter-vulkanutbrudd-ved-goma-i-kongo-1.15512212

Torsdagens advarsel fra myndighetene utløste delvis panikk blant byens innbyggere, og rundt 400.000 mennesker har nå ifølge FN flyktet, rundt 280.000 av dem barn. Mange har tilbrakt de siste nettene under åpen himmel: https://www.aftenposten.no/verden/i/JJjXjP/masseflukt-fra-by-som-trues-av-lava-i-rR kongo

Dagbladet har laget sak om barna fra barnehjemmet til New Chance som er evakuert til fjellene.

- Barna flykter og tror de er på ferie..

https://www.dagbladet.no/nyheter/barna-flykter-tror-de-er-pa-ferie/73829099

Innsamlingskontrollen- trygghet for ditt bidrag: https://www.innsamlingskontrollen.no/organisasjoner/new-chance/?fbclid=IwAR01wcMG_6JxEiBQwa04GF7CGGraA6N39dCiWrCnZm89iaf8IJiH69qJJ5Q

Hjelp barna på barnehjem i Kongo med midler til mat og trygghet under vulkanutbrudd!

3 600 kroner innsamlet

14 givere
Avsluttet 01.06.2021
7% av 50 000 kr
New Chance mottar pengene
Elisabeth Grødem sitt profilbilde
Verifisert
Elisabeth Grødem
står bak spleisen
Avsluttet
Del innsamlingen
Facebook
Twitter
Plakat
Lagre bildet på telefonen din og last bildet opp på Instagram som et vanlig innlegg eller i story.
Skriv ut en plakat og heng den opp i ditt nabolag eller legg den i naboenes postkasse.
Skriv ut QR-koden og vis den frem til potensielle givere slik at det blir enklere for dem å gi.
Elisabeth Grødem er ansvarlig for innholdet i denne innsamlingen og for at pengene går til angitt formål. Mistanke om brudd på våre vilkår? Rapporter den til oss.

Se hva andre spleiser på 🙌

Tenker du på å lage en spleis til noe du brenner for? Vi har samlet et knippe inspirerende spleiser!
Se flere spleiser vi heier på

Uuups! Du bruker en utdatert nettleser.

Med nettleseren du nå bruker vil spleis.no ikke kunne brukes skikkelig. Men fortvil ikke! Du har flere muligheter;

  1. Bytt til en annen nettleser, for eksempel Google Chrome
  2. Fortsett på mobiltelefonen, bare skriv inn adressen:
  3. Lukk denne boksen, og fortsett på eget ansvar

×