Hva er lykke? Et sosialt prosjekt
Hva er lykke?
Lykke er noe vi alle streber etter, og det er derfor naturlig at temaet stadig dukker opp i aviser, magasiner og lignende, samt i skjønnlitteraturen. I det siste har lykke også blitt et hett tema innenfor forskning, både blant psykologer og samfunnsvitere.

Men hvordan oppnår vi lykke?
For å kunne finne ut av det, må vi vite hva lykke egentlig er. Vi legger alle teorier og forskning til side og går direkte ut til de som har svaret på hva lykke er - nemlig deg, og du, pluss han ved siden av deg og hun du passerte på gaten tidligere i dag. Folket har fasiten og hvert eneste menneske har sin egen definisjon og oppfatning av lykke.

Hva er visjonen?
Lykkejegerne er en kanal på ulike sosiale medier hvor man finner intervjuer av mannen i gata og forteller deres historier. Klarer vi å skaffe finansiering, kan innhold produseres aktivt Dette ligger tilgjengelig og kan leses på nett. Vårt mål er å påvirke, motivere og opplyse unge voksne om å ta egne valg, følge hjerte og magefølelsen å jakte det som gjør deg lykkelig. Ha ryggrad til å stå opp, ikke la påvirkning utenfra ødelegge din drøm og ditt incentiv. Livet er kort, gjør deg selv lykkelig.
Hva er en lykkejeger?
Initiativtaker Daniel, anser seg selv som en lykkejeger og har definert dette følgende - En lykkejeger er en person som ønsker å finne ut av hva som gjør han eller hun lykkelig her i livet. Denne personen har innsett og erkjent at livet egentlig er ganske kort og at tid er en knapp ressurs. Med dette i tankene foretar en lykkejeger valg som er med på å styrke følelsen av lykke og jakter kontinuerlig etter metoder og opplevelser som forsterker følelsen av opplevd lykkelig.

Bakgrunn for prosjektet?
- Jeg har nylig utviklet interesse for foto og video og synes spesielt det er gøy å kommunisere følelser gjennom film. Jeg liker å filme dyr og siden jeg bor i Bergen uten bil, blir det som oftest fugler jeg filmer. Jeg ønsker å vise frem og skape en stemning rundt det “mannen i gata” går rett forbi. Eksempel på dette er byduen - i mitt hodet en av verdens kuleste dyr.
En søndag i november satt jeg igjen med en følelse jeg ikke hadde kjent på lenge. Dette var følelsen av ro! Jeg var ajour med jobb, skole, husvask, osv. Kjæresten min var på jobb til klokken 1800 og jeg hadde hele dagen alene. Jeg kledde godt på meg med lue, skjerf, hansker stilongs og ulljakke, pakket sekken og bestemte meg for å gå meg vill i Bergens gater. I sekken hadde jeg kamera, PC, penn og papir, samt ladere av ulike slag. Det er egentlig alt jeg trenger for å kunne jobbe akkurat nå. Har jeg sekken på ryggen, er jeg uavhengig av tid og sted.
Uten noe formening om hvor jeg skulle denne søndag, begynte jeg å spasere mot Nygårdsparken. Jeg hadde sjekket Yr-appen og hadde både paraply og solbriller med meg. I følge appen skulle vinden løye omkring 1300 og solen skulle titte frem. Men jeg bor i Bergen og kan ikke alltid stole på meteorologene, jeg var derfor beredt med både paraply og solbriller i sekken.
Ute var det kaldt og nokså kraftig vind. Jeg var såpass godt polstret at det brydde jeg meg ikke om.
Jeg hadde telefonen i flymodus og musikk på ørene. Mitt første år som student lagde jeg spillelisten “Groovey” som består av beatdrevet, god-stemning musikk som skulle motivere meg under eksamenslesingen og på trening. Denne listen var det lenge siden jeg hadde hørt på, men jeg visste at musikken var god.
Jeg gikk meg vill og lot magefølelsen bestemme hvor jeg skulle gå. Yr hadde rett denne søndagen og været ble fantastisk! Med god musikk på ørene, uten noe mål for dagen, kjente jeg på en følelse som jeg beskriver som lykke. Det indre og ytre var på en måte i harmoni og jeg fant meg tilfreds i situasjon og eksistens.
Jeg følte meg anonym, jeg var bare mannen i gata som gikk med musikk på ørene og kamera i hånden og holdt på med mitt. Jeg har alltid vært fascinert av å observere og synes det var gøy å se hvor mange som brukte søndagen på å være ute. Alt fra unge nyforelskede par, til nybakte foreldre til enslige, til eldre mennesker som gikk hånd i hånd i høstsolen.
Da gikk det opp for meg at jeg har kontroll over min egen tid. Jeg har aldri funnet helt ro og har i mange år hatt en nokså rastløs sjel som hele tiden må gjøre noe. For første gang på lenge klarte jeg å gi slipp på alt ansvaret som ellers eksisterer i hverdagen. Alt fra økonomisk ansvar, til jobb, skole, eksamen og andre ting. Jeg har brukt høsten på å bli bedre kjent med meg selv, vært strukturert, brukt tiden godt og for første gang i voksen alder kjent på at jeg har hatt kontroll over min egen tid.
Denne opplevelsen og sammenligninger med meg selv og mitt liv, gjorde meg nysgjerrig på å finne ut hva som gjør mennesker lykkelig. Og kanskje det største spørsmålet - er de lykkelige?
Hvorfor skal du støtte dette prosjektet?
(1) Du liker ideen og incentivet
(2) Du forstår at om man skal bruke tid på et slikt prosjekt er man avhengig av finansiell støtte
(3) Du er interessert i å se sammenhenger i definisjonen på lykke mellom (eksempelvis) Tine 19 år og Tor-Olav 53.
(4) Du synes samfunnet legger mye press på unge voksne og er positiv dersom dette prosjektet kan påvirke en eller flere til å finne ut hva de vil gjøre i livet.

Hvordan kan jeg følge med på prosjektet?
Instagram @lykkejegerne
Facebook @lykkejegerne
Generelle hashtag: #hvaerlykke #lykkejeger #hel #jeel (jeg er en lykkejeger)