Innsamling til studie i England
En Fortvilt Kamp mot Lånekassens Regelverk
Hei,
Jeg heter Vilde Hermansen (20) og studerer markedsføring (bachelor) ved University of Brighton i England. Før jul i fjor (2023) søkte min kjæreste, Vegard Elias Olsen (20), om opptak til samme universitet for å studere Aerospace Engineering på bachelornivå. Dette er en utdannelse som ikke tilbys som bachelorgrad i Norge, og Vegard er lidenskapelig opptatt av å få denne kompetansen.
Problemet
Vi har begge sett frem til å studere og bo sammen i England og søkte derfor om studiestøtte fra Lånekassen i mai. Mens min søknad ble godkjent, ble Vegards søknad avslått. Begrunnelsen for avslaget var at han ikke hadde generell studiekompetanse og at han derfor var tatt opp på særskilte grunnlag, noe som ikke stemmer. Vegard søkte på bakgrunn av forkurset han fullførte ved UiT Narvik i 2022, som tilfredsstiller opptakskravene ved University of Brighton. Etter å ha lagt frem pensum for matte og fysikk fra forkurset, fikk han godkjent skoleplass.
Vi syntes derfor at avslaget var feilaktig og sendte inn en klage. Dessverre har vi ennå ikke fått svar, selv etter fem uker, og vi har heller ikke fått tilfredsstillende svar fra Kunnskapsdepartementet. De hevder at studenter med forkurs ikke har nok kompetanse for å fullføre utdanning i utlandet, noe vi finner svært merkelig. Dette vil i praksis bety at Vegard må ta opp fag på et lavere nivå enn det han allerede har studert, for å bli ansett som kompetent nok til å studere i utlandet.
Motstridende Regelverk
Det er underlig at Vegard må ha generell studiekompetanse for å få støtte til utenlandsstudier, spesielt når ingeniørforkurs er tilstrekkelig for opptak til ingeniørstudier i Norge. Dette virker å være i strid med statens mål om å gjøre det lettere for yrkesfagelever å ta høyere utdanning, og det motsier prinsippet bak Y-veien. Betyr dette at Kunnskapsdepartementet mener at forkursstudenter bare er kompetente nok til å studere i Norge, men ikke i utlandet?
Nåværende Situasjon
Vi har nå kun to måneder på oss til å finne bolig, søke visum for Vegard, og sikre økonomisk støtte til skolepenger og levekostnader. Da vi kontaktet Lånekassen for å få en oppdatering, fikk vi beskjed om at behandlingstiden på klagen er 12 uker. Dette innebærer at vi vil få svar på klagen dagen etter studiestart. Vi spurte om å få snakke med en saksbehandler, men ble møtt med avvisning. Etter mye motgang over telefonen, fikk vi til slutt beskjed om at våre eneste alternativer er å vente i åtte uker til eller sende inn en ny søknad med samme behandlingstid.
Fortvilelse og Fremtidsutsikter
Vi er nå begge fortvilet og usikre på hva som vil skje det kommende skoleåret. Jeg vil fortsette mitt studie i England, mens Vegard har søkt på resteplasser her i Norge. Dette er langt fra en optimal situasjon for noen av oss. Vi vurderer nå å spørre bedrifter om støtte eller opprette en spleis som en siste utvei for å sikre at Vegard kan følge drømmen sin. Hvis ikke må Vegard ta til takke med et studie i Norge som han egentlig ikke ønsker eller har motivasjon til å utføre.
Hjelp og Oppklaring
Vi trenger nå hjelp med å få frem vår historie og få svar på hvorfor Vegard ikke får støtte til sin utdanning, når han på sett og vis er bedre kvalifisert for ingeniørstudier enn studenter som kommer rett fra videregående. Vi setter stor pris på at dere leser gjennom vår sak, og håper at dere kan bidra til å få Vegard inn på sitt drømmestudie, slik at han ikke må ta til takke med en utdanning som ikke oppfyller hans ambisjoner.
Med vennlig hilsen,
Vilde Hermansen og Vegard Olsen