Bærekraftig kompetanseheving i Vang kommune. Støtte til utdanning som hovslager og ny arbeidsplass.

Jeg søker med dette om økonomisk støtte til å gjennomføre en modulbasert utdanning som hovslager, som går over to år.
Det er per idag ingen aktive hovslagere i Vang kommune, og det er et stort og økende behov for hovslagertjenester i vårt distrikt. Jeg ser en unik mulighet til å skape min egen arbeidsplass og samtidig bidra i lokalsamfunnet.
Utdanningen vil gi meg den nødvendige kompetansen til å kunne tilby profesjonelle tjenester til hesteeiere i området, der tilgangen på kvalifisertehovslagere i dag er begrenset.
Bærekraftige gevinster
Gjennom denne satsingen vil jeg bidra til flere bærekraftsmål:
- Ved å utdanne meg som hovslager og etablere egen virksomhet, vil jeg skape en bærekraftig arbeidsplass lokalt. Dette vil bidra til å styrke næringslivet og kompetanseheving i distriktet, og redusere avhengigheten av eksterne aktører.
- Per i dag må mange hesteeiere i distriktet reise langt for å få tilgang til kvalifiserte hovslagertjenester. Eller tilreisende hovslagere. Med en lokal tjenestetilbyder reduseres reisetid og transportbehov, noe som både sparer tid, penger og miljøet.
- Ved å tilby kortreiste tjenester med fokus på kvalitet og forebyggende hovpleie, vil jeg bidra til økt dyrevelferd og redusert behov for kostbare, korrigerende tiltak som ofte oppstår på grunn av utilstrekkelig vedlikehold.

For 3 år siden flyttet jeg til Vang i Valdres og bygget opp en liten stall med plass til 6 hester. Stallen er godkjent hos Mattilsynet, og det har vært stor suksess med oppdrett av hest og hestepensjonat. Stallen skal videre tilrettelegges for opptrening, rehabilitering og behandling av langtidsskader. To bokser er idag spesialbygget for følling. Jeg ønsker å implementere dette i arbeidet med å bli hovslager, og også å kunne arbeide direkte med vetrinærer i området.
Jeg har bred erfaring med hestehold, spesielt med føll, unghester og konkurransehester. Gjennom årene har jeg fått inngående kunnskap om hestenes behov i ulike livsfaser og hvordan korrekt hovpleie er avgjørende for deres helse og prestasjoner. Arbeidet med føll og unghester har gitt meg innsikt i forebyggende hovpleie og tilvenning, mens erfaringen med konkurransehester har lært meg viktigheten av presisjon og tilpasning for å sikre best mulig ytelse og holdbarhet. Denne praktiske erfaringen gir meg et solid grunnlag for å utvikle meg videre som hovslager.
Den totale kostnaden for utdanningen er estimert til 50.000 kroner, i tillegg til ytterligere 45.000 kroner for anskaffelse av nødvendig utstyr og materialer som kreves for å utføre yrket på en profesjonell måte. Ved å få økonomisk støtte vil jeg kunne gjennomføre utdanningen og raskt komme i gang med å tilby tjenester i distriktet.
Etter fullført utdanning har jeg en konkret plan om å etablere en selvstendig virksomhet, med mål om å tilby mobile hovslagertjenester for å dekke etterspørselen i regionen. Jeg har allerede knyttet kontakt med mulige kunder og ser et stabilt marked for disse tjenestene.
Jeg håper på positiv respons, og ser frem til å bidra til lokal verdiskaping og næringsutvikling.