Den frie kunsten er truet, derfor: KUNSTNERBREVET 2025
Kunstlivet i Norge går særdeles vanskelige tider i møte. Signaler og budsjettprioriteringer fra flere partier vitner om at forståelsen for og ønske om et sterkt og fritt kunstliv er på vikende front. Midler til kunst- og kulturområdet kuttes, og ytringsfriheten gis trangere kår. Når opprustning skal prioriteres står kunsten lagelig til for kutt. Det har vi sett før også.
HVORFOR?
Kunstlivet i Norge går etter alt å dømme vanskelige tider i møte uansett hvilken regjering vi får etter valget i år. Vi er tre kulturaktivister som nå ser det som nødvendig å løfte debatten om kunst og kunstnerrollen. Inspirert av Kulturbrevet 1945, som ble viktig for utviklingen innenfor kunst- og kulturområdet etter krigen, har vi valgt navnet Kunstnerbrevet 2025. Pamfletten er tenkt som et oppspill til debatt før stortingsvalget til høsten, men vil selvfølgelig også få betydning ut over dette. Fri kunst er en forutsetning for åpne demokratiske samfunn. Likevel vitner signaler og budsjettprioriteringer fra flere partier på Stortinget om at ønsket om et sterkt og fritt kunstliv er på vikende front. Midler til kunst- og kulturområdet kuttes, og kunstnernes ytringsfrihet gis trangere kår. Den frie kunsten trues. FrP vil kutte radikalt i kulturbudsjettet og i Sverige er premissleverandøren for regjeringens politikk Sverigedemokraterna – og kulturbudsjettet er kuttet radikalt.
HVA?
Vårt mål er å lage en pamflett med bidrag fra 19 av Norges fremste kunstnere fra ulike kunstområder og generasjoner (liste under). De vil skrive om det å være kunstner i Norge i dag, om kunstnerrollen i liberale demokratier og om kunstnerisk ytringsfrihet.
For å få realisert utgivelsen vil vi samle inn 260.000 kroner som i sin helhet går til å dekke bokproduksjon og tekstbidragene fra kunstnerne.
Kunstnerbrevet 2025, som skal gis ut på Ford Forlag, skal ha innledning av kulturforsker Per Mangset om utviklingen av kunstnerpolitikken i Norge siden 1945 og frem til i dag.
HVORDAN STØTTE?
Støtt prosjektet med et selvvalgt beløp! Eller forhåndskjøp boken for minimum 300 kroner.
Dersom vi greier å samle inn mer enn 260.000 kroner vil vi også produsere seks korte VIDEOER med seks kunstnerne i samarbeid med ytringsfrihetsorganisasjonen Freemuse, og en NETTSIDE dedikert til presentasjon av prosjektet. Samlet budsjett for bokproduksjon, videoer og nettside er på kr 430.000.
HVEM?
Kunstnerne som bidrar:
Nosizwe Lise Baqwa, Monica Boracco, Gard B. Eidsvoll, Mia Haugland Habib, Knut Erik Jensen, Tormod Lindgren, Indra Lorentzen, Benedicte Maurseth, Torgeir Rebolledo Pedersen, Erik Poppe, Ande Somby, Thorvald Steen, Willibald Storn, Edvard H. Valberg, Rolf Wallin, m.fl.
Initiativtakerne:
Jan Lothe Eriksen, redaktør (1954) – er tidligere musiker, nestleder i Norsk Musikerforbund (nå Creo); initiativtaker til og prosjektleder samt første daglige leder for Riksscenen; initiativtaker til og første daglige leder for Safemuse – Safe Havens for Artists.
Ann-Turi Ford, forlegger (1962) – grafisk designer, journalist, fagforfatter og sanger, har drevet Ford Forlag siden 2010 og har gitt ut en rekke bøker og tegneserier, bl.a. en omfattende jubileumsbok om middelalderkirken på Nesodden, om Oxford og om musikk, samt fire cd-er med folkemusikk.
Sverre Pedersen, filmskaper (1958) – filmskaper siden 1985, hovedsakelig regi og produksjon av dokumentarer; var forbundsleder i Norske filmforbund fra 2005 til 2020; tidligere kampanje- og påvirkningssjef i Freemuse og er nå daglig leder for organisasjonen; er også produsent i Deeyah Khans produksjonsselskap Fuuse.
Takk for din støtte!
«FUTURE» av Zhanna Gladko