Kjære giver,
Først og fremst: Tusen takk for ditt bidrag! Din støtte har vært med på å løfte retten til ammefri opp på den offentlige dagsordenen og det betyr mye, både for oss og for kvinner som møter motstand når de krever denne retten.
Vi vil gjerne gi en oppdatering på saken:
Dessverre nådde vi ikke målet i Spleis-kampanjen, og det betyr at Ammefri råd og rettigheter ikke har økonomisk mulighet til å føre saken videre til tingretten. Advokatfirmaet Geir Lippestad ønsket å ta saken og tilbød oss en generøs rabatt fordi de så viktigheten av å få en ammefrisak prøvd for retten. Likevel viste en prosessrisikovurdering at kostnadene kunne ende på opp mot 700 000 kroner. Det er en for stor økonomisk risiko for en liten, frivillig organisasjon å bære. Vi blir nødt til å sende stafettpinnen videre til fagforbundet for kvinnen, Fagforbundet, og har et håp om at de har mulighet til å ta saken videre.
Spleis-målet ble forøvrig satt til 800 000 kroner basert på et tidlig kostnadsoverslag fra advokat, før rabatten ble avklart.
Selv om saken ikke går til tingretten, er ikke arbeidet forgjeves. Midlene har allerede bidratt til juridisk støtte til kvinnen det gjelder, og vi ser nå på andre muligheter for å bistå henne videre. Vi i ammefri – råd og rettigheter vil følge henne fremover.
Som informert i spleisen, og som også var etter ønske fra kvinnen, vil eventuelle resterende midler gå til Ammefri råd og rettigheter. Styret i organisasjonen vil beslutte konkret bruk, men det peker seg ut to hovedområder: Fremtidig rettshjelp til kvinner i ammefri-saker og politisk påvirkning, blant annet for å bedre praktisering- og forbedring av lovverket. Arbeidet er allerede i gang! Vi har hatt møter med Helsedirektoratet, og følger opp både Folkehelsemeldingen 2023 og kvinnehelseutvalgets arbeid i 2025.
Denne saken har reist noen viktige og bekymringsfulle spørsmål om rettshjelpen tilgjengelig for kvinner som ønsker å bruke sin lovfestede rett til ammefri etter arbeidsmiljøloven §12-8. Én ting er at Tvisteløsningsnemnda kunne konkludere i strid med lovens klare ordlyd: "Kvinne som ammer sitt barn kan kreve den fri hun av den grunn trenger." Enda mer alvorlig er det at når en kvinne ikke får medhold i nemnda, får hun én reell mulighet: å føre saken for tingretten – innen åtte uker. En prosess som kan koste opp mot 800 000 kroner.
Selv med en enorm frivillig mobilisering klarte ikke vi å samle inn nok på så kort tid. Hvordan skal da én enkelt kvinne kunne klare det alene?
Samtidig må en kvinne kunne dokumentere at behovet for ammefri fortsatt er det samme når saken omsider behandles i retten – noe som ofte tar 4–6 måneder. I dette tilfellet ble saken sendt til Tvisteløsningsnemnda i desember, og om vi hadde hatt midler, ville en eventuell rettssak trolig ikke kommet opp før i november. Det betyr nesten ett års ventetid. Hvis barnet har sluttet å amme i mellomtiden, ville kvinnen risikert at saken ble avvist, og måtte likevel betalt store summer.
Ammefri er et her og nå-problem. Når kvinner ikke får rettshjelp i tide, blir deres rettigheter i praksis verdiløse. Det må vi ta på alvor. Denne saken viser at vi har en lang vei å gå, og mange kamper igjen, før rettighetene til ammende blir reelt beskyttet. Men én ting er sikkert:
Vi gir oss ikke.
Og det gjør ikke du heller – for du har allerede bidratt til å sette dette på kartet.
Tusen takk for støtten!
Vennlig hilsen
Ammefri råd og rettigheter