Skrivestipend til Margretes neste bok: "D motsatte av dans"
"...nå skal det handle om kroppen som slokner, stivner, mister framdrift og uttrykkskraft."
"D motsatte av dans" er nå en stadig mer fyldig tekstsamling, og en plan om bokutgivelse. D handler om tilstander som mange vil kjenne igjen, dessverre. Uhelse som virker truende for samfunnsøkonomien, men som først og fremst er smertefulle for den det gjelder. D er noe formløst, men boka handler også om å "komme i form": Hvordan blir stillstand til bevegelse? Hvordan tiner frost til flyt?
Går det an å skrive om noe tungt og mørkt, med en lett penn? Kan såkalt "selvbiografisk sakprosa" løfte seg ut over navlestudier, og inn i noe vi trenger å snakke sammen om? Dette er ikke lett! Derfor trenger jeg skrivetid uten distraksjoner, og rom til å ordne et lite berg av tekster. Jeg trenger dere!
Én gang før har jeg hatt gleden av å holde en fersktrykket, egen bok i hendene. Da var det "Henvendt. Overgitt / Kroppen i Guds hus" (Verbum, 2015). Denne boka fikk mye god omtale! Kommentaren jeg trykket mest til mitt hjerte var denne: "Dette kan jo bli en kult-bok" (Ivar Jarle Eliassen, kulturrådgiver og kantor).
Folk skrev også:
"...en svært lesverdig og god bok (...) Boka er slett ikke skrevet bare for dem som danser, men for alle som jobber i kirkerommet... " - (Henrik Ødegård, Kantor)
"- en skattkiste" (Kjersti Marie Lægdene, Bymisjonsprest)
"..noe så sjeldent som en pastoralteologi skrevet av en kunstner." (Jan Terje Christoffersen, Prest og førstelektor i liturgikk)
"D motsatte av dans" kan spissformuleres som det motsatte av forrige bok. Det skal forsåvidt fortsatt handle om kroppen, men nå skal det handle om kroppen som slokner, stivner, mister framdrift og uttrykkskraft - ikke om kroppen som aktiv og uttrykksterk (i kirkerommet).
"D motsatte av dans" er ikke en bok om kirka eller for kirkefolk. Men jeg har blitt prest siden forrige bok, og det vil nok merkes. I dette yrket er jeg ofte i situasjoner der det handler om å finne språk for krisetilstander og uhelse. Som i forrige bok: Profesjonelle perspektiv vil supplere det personlige. Men det er nokså sikkert at poesien og fantasien vil ta større plass i denne utgivelsen.
Nysgjerrig? Bare bli med på spleisen!
Mer om meg: Født i 1976 og mamma til én ung mann. Utdannet danser fra Statens balletthøgskole i 1999. Ordinert til prest i 2021. Har fungert som danser, koreograf, prosjektleder, kulturrådgiver, festivalsjef, daglig leder for mindre virksomheter i kultur- og kirkeliv og som skribent - særlig som anmelder av danseforestillinger og andre kulturopplevelser. Har grunnfag i psykologi og litteratur, og trening som personlig veileder i tradisjonen fra gestaltterapi, konfluent pedagogikk og psykosyntese. Har gått trent flere ulike former for bevegelsespraksis som qigong, yoga, danseimprovisasjon, klovning mm. Dessuten har jeg vært en del syk.
Har som prest og i andre sammenhenger opparbeidet en god del erfaring med å møte mennesker i krise, sorg og sykdom. I 2019-2023 var jeg folkevalgt i Fredrikstad kommune, og jeg har med tiden blitt mer og mer engasjert i samspillet mellom enkeltmenneskers situasjon og helse, samfunnets og helsevesenets rammer og endringene i den kulturen vi deler.
Lese mer om hva du konkret bidrar til?
Arbeidstimene skal brukes til å rydde og renske og ordne tekster som allerede finnes, og nye tekster skal skrives. Jeg håper også på å opprette et kreativ dialog med en illustratør.
Ikke minst: Søknader om skrivestipend må settes opp, og aksept fra forlag må til - personlige prosjekt av denne sorten blir ikke bra uten en god redaktør!
Spleisen handler om ca. 1/3 jobb i to måneder høsten 2025. Beløpet jeg har valgt, er basert på Norsk Faglitterær forfatterforenings månedssats.
PS: Jeg skriver ut fra egne erfaringer med uhelse. Sykdomsperioder kan ramme skrivearbeidet. Jeg velger å ikke sette noen ønsket utgivelsesdato nå. Skriving har har sin styrke i at det er mer fleksibelt enn mye annet arbeid. Også mennesker med svært krevende sykdommer kan klare å skrive bøker, dersom det får lov til å ta tid. Jeg har tro på at jeg skal komme i mål, men det er usikkert når.