Hvor ord svikter, taler musikken
Se gjerne filmen under før du leser innlegget i sin helhet.
Tidligere denne uken kunne vi lese at musikktilbudet for mennesker med demens i Nord-Aurdal kommune opphører. Budsjettet sprekker og tilgangen på eksterne prosjektmidler er slutt. Nå må vi gå sammen om en varig løsning, slik at tilbudet som har uvurderlig betydning for så mange får fortsette.
I artikkelen «ut med sang for eldre» (publisert i Avisa Valdres tirsdag 21. august) kan vi videre lese at kultur og helse arbeider med å få musikkterapi-tilbudet inn som en del av kulturskolens faste tilbud. Her ønsker Nord-Aurdal demensforening å være en bidragsyter og støttespiller. Nord-Aurdal demensforening og Nord-Aurdal kommune har også underskrevet en samarbeidsavtale (2017) som forplikter til et slikt samarbeid. Som interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende, vil vi arbeide for økt livskvalitet for den enkelte og for å skape et mer demensvennlig samfunn. Vi vil fremme rettigheter og motvirke diskriminering, fremme åpenhet og forståelse, støtte deltakelse og egenmestring for personer med demens - og støtte pårørende.
På bakgrunn av den kognitive svikten en demenslidelse medfører, har ofte mennesker med demens problemer med å kommunisere tilstrekkelig. Særlig for de med langtkommen demens med språkløshet er kommunikasjon en utfordring, både for den som er rammet og for pårørende og hjelpere. Evnen til å bli forstått, og å forstå forverres ofte med en progredierende lidelse, slik som demens. Vi vet at musikkens stimulerer språket til personer med en demensdiagnose. Mennesker som har mistet talespråket kan plutselig synge med på kjente sanger fra en svunnen tid. Hvor ord svikter, taler musikken. Musikken blir pasientens språk!
I flere studier gjort på norske sykehjem ser man en sammenheng mellom bruk av musikk og nedgang i utfordrende atferd og uro. Forskning viser samtidig at musikkterapi fører til lavere grad av angstsymptomer, bedre livskvalitet og velvære, samt lavere grad av depresjonssymptomer. Audun Myskja (overlege og musikkterapeut) hevder at sang og musikk kan supplere medisinsk behandling. Dette er jo i seg selv et tungt argument for at musikktilbudet må videreføres.
Brenner du inne med et engasjement for musikktilbudet, eller kjenner noen som gjør det? Avser du noen kroner til å støtte musikkterapien for mennesker med demens i Nord-Aurdal kommune, støtter du også opp om livskvaliteten til de som er rammet av sykdommen. Alle pengene går uavkortet til musikktilbudet i Nord-Aurdal kommune. Ta gjerne kontakt med demensforeningen om du har spørsmål, eller tips.
Melding kan sendes til demensforeningens Facebookside som du finner under navnet «Nasjonalforeningen Nord-Aurdal demensforening», eller til styrets leder: linnlovlieslette@gmail.com, eventuelt ring telefonnummer 41857391. Alle innspill er av stor verdi. Sammen kan vi utgjøre en forskjell.
For Nord-Aurdal demensforening ved styreleder Linn Løvlie Slette